Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Când şi cum se pot dobândi Sfintele Indulgenţe?

 
Când şi cum se pot dobândi Sfintele Indulgenţe?
  • 11 Apr 2013
  • 12556



     De Pr. Cristian Crişan

    Este bine cunoscut faptul că Indulgenţele plenare au ca rod ispăşirea pedepselor temporare pentru păcatele deja iertate prin Taina Spovedaniei, şi se pot aplica fie pentru propria persoană, fie pentru sufletele din Purgator. Dacă Indulgenţa parţială şterge o parte a pedepsei vremelnice ce se cuvine în urma săvârşirii păcatelor, Indulgenţa plenară, în schimb, şterge cu totul această pedeapsă vremelnică, ambele Indulgenţe fiind obţinute prin lucrarea Bisericii în virtutea puterii de a lega şi a dezlega ce i-a fost acordată de Mântuitorul Isus Cristos.

    Pentru dobândirea Indulgenţei plenare, credincioşii, într-un spirit de căință autentică, trebuie să fie spovediţi şi să primească Sfânta Împărtăşanie şi să se roage la intenţiile Sfântului Părinte Papa, îndepărtându-se de orice formă de păcat, chiar şi de cel venial.

    Aceste condiţii sunt necesare a fi îndeplinite pentru toate prilejurile când se doreşte primirea Indulgenţei, şi anume: în momentul Primei Sfinte Împărtăşanii, atât pentru cel care primeşte pentru prima dată Taina Sfintei Euharistii cât şi pentru cei care participă la acest moment; de asemenea, la aniversarea propriului botez, sau la sărbătoarea hramului unei biserici. O ocazie deosebită pentru primirea Indulgenţei plenare, este celebrarea Primei Sfinte Liturghii de către un preot, atât pentru preotul însuşi, cât şi pentru cei care participă cu dăruire la această celebrare. Totodată, cu prilejul celebrărilor a 25, 50 sau 60 de ani de la hirotonirea întru Preoţie, se obţin Sfintele Indulgenţe atât pentru preotul care celebrează cât şi pentru credincioşi.

    O altă modalitate mai puţin cunoscută de a dobândi Indulgenţa este venerarea unui obiect sacru (cruce, icoană, etc.) care a fost binecuvântat de către Sf. Părinte Papa sau de către un Episcop. Această Indulgenţă plenară se obţine în Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel, trebuind însoţită de recitarea unei mărturisiri de credinţă, de exemplu Crezul. Totodată, credinciosul care participă la reculegeri spirituale timp de 3 zile, obţine Indulgenţa plenară, precum şi cel care primeşte, chiar şi pe căile audio-vizuale, binecuvântarea Sf. Părinte Papa „urbi et orbi”.

    Şi în ceasul morţii, credinciosul care nu poate fi cercetat de un preot care să îi administreze Sf. Taine, primeşte din partea Bisericii Indulgenţa plenară, cu condiţia să dorească din inimă acest lucru, şi „să fi recitat de-a lungul vieţii măcar câte o rugăciune”. În aceste cazuri, se recomandă folosirea unui crucifix, Indulgenţa obţinându-se chiar dacă în aceeaşi zi a mai fost primită o altă Indulgenţă plenară (cfr. Papa Paul al VI-lea, Constituţia Apostolică Indulegentiarum doctrina, 1 ianuarie 1967, n. 18).

    Trebuie amintit şi faptul că, în virtutea comuniunii sfinţilor, autoritatea Bisericii a stabilit ca Indulgenţa plenară obţinută de creştinii mânaţi de o autentică părere de rău, să poată fi aplicată şi pentru cei răposaţi. În felul acesta, se subliniază în aceeaşi Constituţie Apostolică Indulegentiarum doctrina, credincioşii îşi manifestă dragostea pentru cei dragi adormiţi în Domnul, şi, ridicându-şi ochii la ceruri, vor acţiona cu mai multă înţelepciune în lucrurile lumeşti.

    În conformitate cu prevederile Decretului Tribunalului Penitenţieriei Apostolice din 14 septembrie 2012 prin care se stabilesc Sfintele Indulgenţe pentru Anul Credinţei în curs, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite, a publicat pe data de 24 februarie 2013 un Decret prin care se acordă Indulgență plenară tuturor credincioşilor Bisericii Române Unite cu Roma, care vor participa la pelerinajele organizate la Capela Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj) închinată Aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux (Belgia), pe următoarele date: 2 martie 2013 – data ultimei apariții a Fecioarei de la Banneux; 26 mai 2013 – Pelerinajul tinerilor şi 15 august 2013 – Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

 

Știri din aceeași categorie