Duminică, 26 noiembrie 2023, Parohia Greco-Catolică Română din Paris, la cei 70 de ani de la înființare, a primit vizita Excelenței Sale Laurent Urlich, Arhiepiscop al Parisului și Ordinarul catolicilor din Bisericile Răsăritene cu domiciliul în Franța. Cu această ocaziei, din parte Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, a fost prezent Preasfinția Sa Cristian Crișan, Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici din Europa occidentală.
Sărbătoarea a debutat cu tradiționala primire cu pâine și sare a Înalților Ierarhi și a celorlalte autorități civile și religioase, iar îainte de Sfânta Liturghie, doi tineri au avut un cuvânt de salut adresat Excelenței Sale Laurent Urlich.
La Sfânta Liturghie au concelebrat la masa Sfântului Altar alături de Preasfinția Sa Cristian, Pr. Paroh Mihai Marina, Pr. Vicar Alin Cîndea și alți preoți invitați. A cântat corul parohiei și familia Turbui.
La slujbă, alături de frumoasa comunitate a credincioșilor greco-catolici de la Paris, au fost prezenți numeroși oaspeți: Pr. Jean-Marie Humeau, vicar episcopal al Ordinariatului catolicilor din Bisericile Răsăritene cu domiciliul în Franța, Părintele Protopop Antoine Deviene, paroh al parohiei Notre Dame d'Auteuil din Paris, Excelența Sa Gheorghe Cârciu, Ministru Secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Excelența Sa Ioana Bivolaru, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Franceză, Excelența Sa Adrian-Cosmin Vierița, Ambasador responsabil cu aderarea României la OCDE, Doamna Ecaterina Constantinescu, Consul General al României la Paris, Doamna Codrina-Eugenia Vierița - Ministru plenipotențiar, Doamna Samia Badat-Karam, Prim-viceprimar al arondismentului XIV, consilier al Parisului și Doamna Marie-Hélène Dorvald, viceprimar al arondismentului XIV din Paris.
În cuvântul de învățătură, Excelența Sa Laurent Urlich și-a exprimat bucuria de a se afla în mijlocul comunității române de la Paris, evocând moștenirea profundă de credință pe care martirii greco-catolici ne-au lăsat-o. Totodată, Arhiepiscopul Parisului i-a încurajat pe credincioșii comunității să-și păstreze vie flacăra credinței în societatea în care trăiesc precum și tradițiile primite de la înaintași. A mulțumit Preasfinției Sale Cristian Crișan, preoților comunității și a transmis salutul său Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică precum și Preasfinției Sale Claudiu Lucian Pop, fost paroh al comunității din capitala Franței.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa Cristian Crișan a transmis salutul și binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, manifestându-și totodată bucuria de a se afla în mijlocul credincioșilor pe care i-a păstorit timp de opt ani de zile.
După cuvântul ierarhului blăjan, un cor bărbătesc acompaniat de instrumente muzicale tradiționale au colindat colinde tradiționale românești.
Excelența Sa Gheorghe Cârciu, Ministru Secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și Excelența Sa Ioana Bivolaru, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Franceză au avut câte un cuvânt de salut adresat ierarhilor, preoților și comunității.
În încheiere, Pr. Paroh Mihai Marina a mulțumit Domnului și tuturor celor prezenți pentru că au răspuns invitației de a participa la această celebrare într-o zi atât de importantă pentru parohia română greco-catolică de la Paris, parohie care și-a sărbătorit cei 70 de ani de la înființare. A mulțumit Domnului pentru că a făcut să rodească acea mică sămânță aruncată în „pământul ospitalier al Franței” de către fondatorul Misiunii, Mons. Gheorghe SURDU. Sămânță care a rodit și continuă să rodească. ”Dacă Monseniorul Surdu - a spus parohul comunității - în însemnările personale, scria că în ziua de Crăciun din 1946 au fost doar 12 oameni, astăzi vedem, cu mare bucurie și recunoștință, că acolo unde este lucrarea lui Dumnezeu, recolta binecuvântată este din belșug.”
”De la începuturi și până astăzi, Misiunea Greco-Catolică a realizat o lucrare apostolică în cadrul comunității românești din Franța. Mai mulți preoți români care s-au succedat, în urma Monseniorului Surdu, au slujit pentru a păstra inima maternă a Bisericii noastre, primindu-i pe toți românilor care voit să se apropie de ea”, a mai spus părintele Marina.
Apoi a mulțumit Excelenței Sale Laurent Ulrich, pentru vizita pastorală și pentru sprijinul prețios pe care îl oferă comunității. Adresându-i-se Preasfinției sale Cristian Crișan, părintele Marina a spus: ”Vă rugăm să primițimulțumirile noastre călduroase pentru onoarea pe care ne-o faceți de fiecare dată când veniți printre noi. Dumnezeu să vă ocrotească și să vă păzească! De asemenea, la întoarcere, vă rugăm să salutați cu căldură pe Preafericirea Sa, Arhiepiscopul nostru, Cardinal Lucian Mureșan. Nu în ultimul rând, a mulțumit celorlalte autorități ecleziastice și civile pentru prezență, precum și credincioșilor prezenți.
În încheiere, Excelența Sa Laurent Ulrich a primit în dar o icoană bizantină cu ”Nașterea Domnului”.
După ceremonie, toți cei prezenți au fost invitați să guste din bucatele tradiționale de post pregătite de credincioșii inimoși ai comunității.
Alin Ciprian Cîndea