Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Descoperirea planului lui Dumnezeu pentru un cuplu poate fi un frumos cadou de nuntă

 
Descoperirea planului lui Dumnezeu pentru un cuplu poate fi un frumos cadou de nuntă
  • 24 Oct 2023
  • 829

10 citate mari din „Iubirea umană în planul lui Dumnezeu. Răscumpărarea trupului şi sacramentalitatea Căsătoriei în catehezele din zilele de miercuri (1979-1984)”, operă a Sfântului Ioan Paul al II-lea.


Suntem la începutul verii, iar acest lucru ne reaminteşte că foarte multe cupluri urmează să să se căsătorească. Dacă doriţi să faceţi un mic cadou viitorului soţ sau viitoarei soţii, vă sugerez să aprofundaţi puţin opera Sfântului Ioan Paul al II-lea - Iubirea umană în planul lui Dumnezeu.

Aflarea şi urmarea planului lui Dumnezeu pentru soţia mea şi pentru mine, ca bărbat şi femeie, precum chemarea lui Dumnezeu la comuniune, a schimbat cursul relaţiei noastre înainte de căsătorie.

Iubirea umană în planul lui Dumnezeu este o colecţie de 129 de discursuri rostite de Sfântul Ioan Paul al II-lea la audienţele din zilele de miercuri între anii 1979-1984. Acestea sunt o comoară vie asupra teologiei a ceea ce înseamnă să fii bărbat sau femeie, unul în raport cu celălalt şi cu Dumnezeu.

Iată 10 citate superbe care te vor face să porneşti într-un mod diferit la acest drum:

1.    Bărbaţii şi femeile sunt creaţi după chipul lui Dumnezeu
 
Omul pe care Dumnezeu l-a creat bărbat şi femeie, poartă chipul divin imprimat prin corp încă de la început. Bărbatul şi femeia constituie două modele diferite ale omului de a fi trup într-o singură imagine. (02 ianuarie 1980)


2.    Bărbatul şi femeia au fost creaţi unul pentru celălalt
Prin „doar” omul nu realizează complet această esenţă (de a fi o persoană). El realizeză acest lucru doar prin „cu cineva”, şi chiar mai profund şi complet „pentru cineva”...comuniune realizabilă doar prin reciproca „pentru” într-o relaţie de dăruire. (09 ianuarie 1980)


3.    Corpul nostru ne permite să devenim un dar pentru ceilalţi prin iubire
Corpul uman...include încă de la început capacitatea de a exprima iubirea, acea iubire prin carea persoana devine un dar, iar prin intermediul acestui dar- îndeplineşte sensul fiinţei sale şi existenţa. (16 ianuare 1980)

4.    Corpul dezvăluie misterul iubirii lui Dumnezeu pentru om
 Corpul, şi numai acesta, este capabil de a face vizibil ceea ce este invizibil: spiritualul şi divinul. Acesta a fost creat pentru a transfera în realitatea vizibilă a lumii taina ascunsă din veşnicie în Dumnezeu. Dragostea lui Dumnezeu pentru om este un astfel de semn. (20 februarie 1080)

5.    Căsătoria este cea mai veche descoperire a planului lui Dumnezeu
Ea este cea mai veche revelaţie şi manifestare din acel plan în lumea creată. Cristos a iubit Biserica şi S-a dat pe sine pentru ea (Efeseni 5,25) conferind dragostei sale rescumpărătoare un sens nupţial. (8 septembrie 1982)

6.    Căsătoria  este unirea într-un singur trup
Căsătoria este sacramentul prin care bărbatul şi femeia sunt chemaţi să devină un singur trup şi să participe la iubirea creatoare a lui Dumnezeu. Ei participă la aceasta prin faptul că, fiind creaţi după chipul lui Dumnezeu, sunt chemaţi prin virtutea acestei imagini la o anumită uniune, iar această uniune a fost încă de la început binecuvântată cu darul fecundităţii. (15 decembrie 1982)

7.    Soţii sunt chemaţi să-şi iubească soţiile aşa cum îl iubesc pe Cristos, iar soţiile prin iubirea pentru Cristos să le fie acestora credincioase.
 Soţul este cel care iubeşte, iar soţia este cea care este iubită. Cu siguranţă ideea supunerii pleacă de la pasajul biblic Ef 5,22-23, dar sensul real este acela a exercitării iubirii acestora doar faţă de soţi lor. Această supunere este demonstrată prin imaginea relaţiei dintre Cristos şi Biserică.

8.    Vocaţia căsătoriei necesită o înţelegere a teologiei trupului
Cei care caută împlinirea vocaţiei  lor umane şi creştine în căsătorie, în primul rând sunt chemaţi să trăiască această teologie a corpului care îşi are principiile în primele capitole din Cartea Facerii. De fapt, lucrul cel mai important în trăirea acestei vocaţii este cunoaşterea adevăratei semnificaţii a corpului. (02 aprilie 1980)

9.    Sexualitatea umană este un dar în sine în cadrul căsătoriei
Deoarece, în acelaşi timp, „actul conjugal uneşte profund un cuplu”, partenerii devin capabili să genereze o viaţă nouă. Aceste două semnificaţii au o legătura inseparabilă. (11 iulie 1984)

10.    Cristos este modelul căsătoriei creştine
Cristos, a manifestat dragostea faţă de Biserică, dându-se pe sine pentru ea. Această iubire este imaginea şi modelul care trebuie urmat de către soţ  faţă de soţia sa, atunci când cei doi se supun reciproc, din respect pentru Cristos. (25 august 1982)

Traducere: Orian Remus Anghel   



Sursa:it.aleteia.org