Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ordinea lumii este a cezarului, dar omul și lumea sunt ale lui Dumnezeu

 
Ordinea lumii este a cezarului, dar omul și lumea sunt ale lui Dumnezeu
  • 23 Oct 2023
  • 747

Cu o amplă meditație despre pagina Evangheliei proclamată în această duminică, după ritul roman sau latin, și cu un nou și vibrant apel la pace și la încetarea ostilităților armate din Israel și Palestina, papa Francisc a condus duminică, 22 octombrie 2023, rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu cel puțin 20 de mii de romani și pelerini, prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru în ciuda vremii nesigure. Sfântul Părinte a amintit că vineri, 27 octombrie a.c., Biserica ține o Zi de post și rugăciune pentru pace în Țara Sfântă și în lumea întreagă, menționând, apoi, Ziua mondială a misiunilor din această duminică, la care a îndemnat diecezele și parohiile să participe în mod activ.

Ordinea lumii îi aparține cezarului

Vorbind în alocuțiunea sa despre pagina Evangheliei proclamată la Sfânta Liturghie a duminicii, cu chestiunea tributului de plătit cezarului (Matei 22, 15-21), papa a scos în evidență intenția unor farisei și irodieni de a-i întinde o cursă lui Isus. De aceea, ei îl întreabă dacă este permis a da tribut cezarului. În realitate, a remarcat pontiful, chestiunea este o capcană: dacă Isus legitimează tributul, se pune de partea unei puteri politice nesuferită de către popor, iar dacă spune să nu fie plătit, poate fi acuzat de răzvrătire împotriva dominației romane. Isus, însă, iese din termenii capcanei și cere să i se arate o monedă care poartă întipărită imaginea cezarului, după care le spune: ”Dați cezarului ceea ce este al cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu” (v. 21).

”Cuvintele lui Isus”, a continuat papa Francisc, ”au intrat în uzul comun, dar uneori au fost folosite în mod greșit, sau cel puțin reductiv, pentru a vorbi despre raporturile dintre Biserică și stat, dintre creștini și politică. Deseori, acestea sunt înțelese ca și cum Isus ar vrea să introducă o separație între cezar și Dumnezeu, adică între realitatea pământească și realitatea spirituală. Uneori, și noi gândim în același fel: una este credința, cu practicile ei, și altceva este viața de toate zilele. Așa ceva nu merge, este o schizofrenie, ca și cum credința nu ar avea nimic de a face cu viața concretă, cu provocările societății, cu justiția socială, cu politica și așa mai departe”.

Lumea și omul îi aparțin lui Dumnezeu

”În realitate”, a reluat Sfântul Părinte, ”Isus vrea să ne ajute să punem cezarul și pe Dumnezeu fiecare în importanța sa. Cezarului – adică politicii, instituțiilor civile, proceselor sociale și economice – îi aparține grija pentru ordinea pământească, a cetății, iar noi, care suntem cufundați în această realitate, trebuie să restituim societății ceea ce ne oferă prin contribuția noastră de cetățeni responsabili, acordând atenție față de ceea ce ne este încredințat, promovând dreptul și justiția în domeniul muncii, plătind în mod onest taxele, angajându-ne pentru binele comun și așa mai departe. În același timp, însă, Isus afirmă realitatea fundamentală: lui Dumnezeu îi aparține omul, tot omul și toate ființele umane. Aceasta înseamnă că noi nu aparținem niciunei realități pământești, vreunui cezar de rând. Suntem ai Domnului și nu trebuie să fim sclavii niciunei puteri mundane. Pe monedă, așadar, se află imaginea împăratului, dar Isus ne amintește că în viața noastră este întipărită imaginea lui Dumnezeu, pe care nimic și nimeni nu o poate întuneca. Cezarului îi aparțin lucrurile acestei lumi, dar omul și lumea însăși îi aparțin lui Dumnezeu. Să nu uităm acest lucru!”.

Se înțelege, de aceea, că Isus - a subliniat papa la finalul alocuțiunii – ”ne conduce din nou pe fiecare dintre noi la propria identitate: pe moneda acestei lumi se află chipul cezarului, dar care este chipul pe care tu îl porți înăuntrul tău?  Chipul cui îl arată viața ta? Ne amintim că-i aparținem Domnului sau ne lăsăm plăsmuiți de logica lumii și facem din muncă, politică și bani idolii noștri de adorat? Fecioara Sfântă să ne ajute să recunoaștem și să cinstim demnitatea noastră și demnitatea oricărei ființe umane”.

Preocupare pentru criza din Țara Sfântă

Înainte de a saluta grupurile de romani și de pelerini din diferite țări, papa Francisc a făcut un nou apel la pace în Țara Sfântă.
Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, încă o dată gândul meu se îndreaptă către cele ce se întâmplă în Israel și în Palestina. Sunt foarte preocupat, îndurerat... Mă rog și sunt aproape de toți cei care suferă, de ostatici, de cei răniți, de victime și de rudele lor. Mă gândesc la grava situație umanitară din Gaza și mă îndurerează faptul că spitalul anglican și parohia greco-ortodoxă au fost lovite în zilele trecute. Reînnoiesc apelul meu pentru ca să se deschidă spații, să se continue în a face să ajungă ajutoarele umanitare și să fie eliberați ostaticii. Războiul, orice război din lume – mă gândesc și la chinuita Ucraină – este o înfrângere. Războiul este întotdeauna o înfrângere, este o distrugere a fraternității umane. Fraților, opriți-vă, opriți-vă!”.

Sfântul Părinte a amintit, în acest sens, că a proclamat pentru vinerea viitoare, 27 octombrie a.c., o Zi de post, rugăciune și pocăință, iar în seara aceea, la ora 18.00, în San Pietro, va avea loc o oră de rugăciune pentru a implora pacea în lume.

Ziua misionară mondială

Papa a menționat, de asemenea, că în această duminică, Biserica catolică marchează Ziua misionară mondială, pe tema ”Inimi arzătoare, picioare care merg pe cale”, cu două imagini despre care papa a subliniat că ”spun totul”. ”Îi îndemn pe toți, în dieceze și parohii, să participe de o manieră activă”, a fost îndemnul său.

La finalul rugăciunii ”Îngerul Domnului”, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro