Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

E frumos să stăm cu Domnul și să-i facem loc în viața noastră

 
E frumos să stăm cu Domnul și să-i facem loc în viața noastră
  • 16 Oct 2023
  • 740

”E frumos să stăm cu Domnul și să-i facem spațiu în viața noastră”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului” de duminică, 15 octombrie a.c., rostită în Piața Sfântul Petru cu participarea a peste douăzeci de mii de romani și de pelerini de pe toate continentele. Papa a făcut un comentariu la Evanghelia duminicii, cu parabola regelui care a pregătit un ospăț de nuntă pentru fiul său, a anunțat publicarea unei exortații apostolice despre Sfânta Tereza a Pruncului Isus și a făcut mai multe apeluri referitoare la dramele care afectează omenirea în ultimele zile, începând cu criza din Țara Sfântă.

Remarcând că Evanghelia duminicii (Matei 22,1-14) prezintă parabola unui rege care a pregătit un ospăț de nuntă pentru fiul său, papa a scos în evidență bucuria și bunătatea inimii sale care nu constrânge pe nimeni, dar îi invită de o manieră gratuită pe toți, chiar dacă acest fel de a face îl expune la posibilitate unui refuz. Este ceea ce, în realitate, Dumnezeu pregătește pentru noi: un ospăț ca să fim în comuniune cu El și între noi, iar noi toți suntem ”invitații lui Dumnezeu”. Desigur, un ospăț de nuntă cere din partea noastră timp și participare, așteaptă un DA.
Papa Francisc: ”Iată felul de relație pe care Tatăl ni-l oferă: El ne cheamă să stăm cu El lăsându-ne posibilitatea de a accepta sau de a nu accepta. Nu ne propune o relație de supunere, ci de paternitate și de filiațiune, care în mod necesar este condiționată de asentimentul nostru liber. Dumnezeu este foarte respectuos cu libertatea. Sfântul Augustin folosește o expresie foarte frumoasă în această privință spunând că «Dumnezeu care te-a creat fără tine, nu te poate mântui fără tine» (Sermo CLXIX, 13). Desigur, nu pentru că nu este în stare, El este atotputernic, ci pentru că, fiind iubire, respectă până la capăt libertatea noastră. Dumnezeu se propune, nu se impune niciodată”.

Revenind la parabola din Evanghelie, papa a evidențiat că regele i-a trimis pe slujitorii săi ca să-i cheme pe invitații la nuntă, dar aceștia nu au vrut să vină (cf. v. 3). Aceasta reprezintă o adevărată ”dramă a istoriei”, un NU spus lui Dumnezeu. De ce, însă, oamenii refuză invitația sa, era poate o invitație neplăcută? Evanghelia ne spune că ei nu și-au făcut griji și fiecare și-a văzut de treburile lui, care la câmp, care la afaceri (cf. v. 5). Cu toate acestea, regele acela – care este tată, Dumnezeu – nu se resemnează, ci continuă să invite și chiar lărgește invitația până când îi găsește pe cei care acceptă, în rândul celor săraci, care vin până se umple sala ospățului (cf. vv. 8-10).
Papa Francisc: ”Frați și surori, de câte ori nu ținem cont de invitația lui Dumnezeu pentru că avem în cap treburile noastre? Deseori, ne zbatem ca să avem timpul nostru liber, dar astăzi Isus ne invită să găsim timpul care ne face liberi, timpul de oferit lui Dumnezeu, care ne ușurează și ne vindecă inima, care crește în noi pacea, încrederea și bucuria, timpul care ne salvează de rău, solitudine și de pierderea sensului. Merită, pentru că e frumos să stăm cu Domnul, să-i facem spațiu. Unde? La Sfânta Liturghie, în ascultarea Cuvântului, în rugăciune și în caritate, pentru că ajutându-l pe cel slab sau sărac, făcându-i companie celui care este singur, ascultându-l pe cel care cere atenție, consolându-l pe cel care suferă, se stă cu Domnul, care este prezent în cel care se află în nevoie. Mulți, însă, își închipuie că aceste lucruri ar fi o pierdere de timp și, în acest fel, se închid în lumea lor privată, ceea ce este trist, generează tristețe. Câte inimi sunt triste! De aceea, pentru că sunt închise”.

Papa a încheiat alocuțiunea cu o serie de întrebări pentru o cercetare a cugetului, îndemnând ca fiecare să se întrebe cum răspunde la invitațiile lui Dumnezeu, cât spațiu îi acordă în timpul zilei, calitatea vieții sale depinde de treburile personale și de timpul liber sau de iubirea față de Domnul și de frați, mai ales față de cei mai nevoiași? Fecioara Maria, cea care cu un DA i-a făcut loc lui Dumnezeu în viața ei - a încheiat papa Francisc – să ne ajute să nu fim surzi la invitațiile sale.

Apeluri pentru Țara Sfântă, Nagorno-Karabah și Ucraina
După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, Sfântul Părinte a făcut mai multe apeluri referitoare la dramele care afectează umanitatea în aceste zile, pornind de la conflictul din Țara Sfântă, pentru pacea căreia a anunțat o Zi de rugăciune și de post, pe 17 octombrie.
Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, urmăresc în continuare, cu mare durere, ceea ce se întâmplă în Israel și în Palestina. Mă gândesc iar și iar la foarte mulți dintre ei, în special la cei mici și la cei bătrâni. Reînnoiesc apelul meu pentru eliberarea ostaticilor și cer cu tărie ca copii, bolnavii, bătrânii, femeile și toți civilii să nu fie victime ale conflictului. Să fie respectat dreptul umanitar, mai ales la Gaza, unde este urgent și necesar a garanta coridoare umanitare și a ajuta întreaga populație. Frați și surori, au murit deja foarte mulți oameni. Vă rog, să nu se verse alt sânge nevinovat, nici în Țara Sfântă, nici în Ucraina sau în alt loc. Ajunge! Războaiele sunt întotdeauna o înfrângere, întotdeauna! Rugăciunea este forța blândă și sfântă care trebuie opusă forței diabolice a urii, terorismului și războiului. Îi invit pe toți cei care au credință să se unească Bisericii din Țara Sfântă și să dedice ziua de marți, 17 octombrie a.c., rugăciunii și postului. Acum să ne rugăm Fecioarei Maria...”.

”Nu a încetat preocuparea mea”, a spus mai departe papa Francisc, ”pentru criza din [regiunea] Nagorno-Karabah. Pe lângă situația umanitară a celor strămutați, care este gravă, aș vrea să adresez un apel special în favoarea protecției mănăstirilor și a locurilor de cult din regiune. Este de dorit ca, pornind de la autorități și de la toți locuitorii, să fie respectate și tutelate ca parte a culturii locale, expresie de credință și semn al unei fraternități care ne face capabili să trăim împreună în diferențe”.

Papa și-a exprimat, de asemenea, apropierea sa față de Comunitatea Ebraică din Roma care luni, 16 octombrie, marchează a optzecea comemorare a raziilor naziste.

În fine, papa a amintit că duminică a fost publicată o exortație apostolică despre Sfânta Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe, intitulată ”C’est la confiance” – ”Este încrederea”. Într-adevăr, a subliniat papa înainte de a saluta grupurile prezente în Piața Sfântul Petru, ”după cum a mărturisit această sfântă și învățătoare a Bisericii, încrederea în iubirea milostivă a lui Dumnezeu este calea care ne conduce la inima Domnului și a Evangheliei sale”.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro