Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc în Canada. Sf. Liturghie la Edmonton: Ce am făcut cu Biblia și rozariul bunicilor noștri?

 
Papa Francisc în Canada. Sf. Liturghie la Edmonton: Ce am făcut cu Biblia și rozariul bunicilor noștri?
  • 27 Iul 2022
  • 1226

Aproximativ 50.000 de credincioși au luat parte la Sfânta Liturghie pe care papa Francisc a celebrat-o marți, 26 iulie 2022, la Edmonton în cea de-a treia zi a călătoriei sale apostolice în Canada. În ziua Sfinților Ioachim și Ana – după calendarul roman sau latin – pontiful a amintit de Ziua mondială a bunicilor și bătrânilor și a pus mai multe întrebări generațiilor de astăzi.

Bunicii sunt rădăcinile unei istorii de construit împreună între generații, ale unui ”viitor în care pentru nimeni nu trebuie să se mai repete violența și marginalizarea îndurată de frații și surorile noastre din popoarele indigene”: a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii pe care marți, 26 iulie a.c. – sărbătoarea liturgică a Sfinților Ioachim și Ana după calendarul romano-catolic – a celebrat-o pe stadionul ”Commonwealth” din Edmonton, în Canada.

Pontiful a ajuns în Țara Arțarilor duminică, 24 iulie, pentru un ”pelerinaj de pocăință” în rândul populațiilor băștinașe după drama abuzurilor îndurate de acestea în contextul așa-numitelor Școli Rezidențiale. Înființate de guvernul canadian în secolul al XIX-lea și desființate în 1996, Școlile Rezidențiale au fost încredințate mai multor confesiuni religioase, inclusiv unor organizații și ordine călugărești catolice. Nu întâmplător, prima zi de întâlniri pe care pontiful le-a avut luni pe pământul canadian a fost dedicată întâlnirilor cu reprezentanții populațiilor indigene la Maskwacis și Edmonton.

La Sfânta Liturghie de marți de pe stadionul ”Commonwealth”, pontiful a subliniat la omilie că suntem cu toții fiii unei istorie de păstrat, dar și artizanii unei istorii de construit. Papa a îndemnat la cultivarea memoriei celor care au mers înaintea noastră pe drumul vieții și al credinței, în special a bunicilor de la care ”am învățat binele, blândețea și înțelepciunea”. Ei sunt cei care ”ne-au luat de mână când ne era frică, ne-au dat siguranță în bezna nopții, ne-au încurajat când la lumina soarelui trebuia să înfruntăm alegerile de viață”. În casa lor ”am respirat parfumul Evangheliei, tăria unei credinței care are gustul de acasă” pentru că ”credința se comunică în dialect, prin afecțiune și încurajare, prin îngrijire și apropiere”.

De la bunici avem de învățat iubirea, care nu înseamnă niciodată constrângere și nu-l privează pe celălalt de libertatea interioară. ”Să încercăm să învățăm aceasta, ca persoane și ca Biserică”, a fost îndemnul papei, ”să nu asuprim niciodată conștiința celuilalt, să nu încătușăm niciodată libertatea celui pe care îl avem în fața noastră și, mai ales, să nu le lipsim de iubirea noastră și de respectul nostru pe cei care ne-au precedat și care ne sunt încredințați, comori prețioase care păstrează o istorie mai mare decât ei”.

De aici, îndemnul Sfântului Părinte de a nu pierde niciodată memoria și istoria care a dat naștere vieții noastre, de a vorbi cu bătrânii noștri și de a le dedica timp, iar ”în fața alegerilor de luat astăzi să ne întrebăm ce ar fi făcut în locul nostru”. ”În casele noastre, întotdeauna mai dotate, moderne și funcționale, știm noi să găsim un spațiu demn pentru a păstra amintirile lor, un loc dedicat, un mic sacrariu familial care, prin imagini și obiecte dragi, să ne permită să ne îndreptăm gândul și rugăciunea către cei care ne-au precedat? Am păstrat noi Biblia și rozariul bătrânilor noștri?”.

În fine, pornind de la amintirea celor care ne-au precedat, pontiful a îndemnat să fim la rândul nostru ”generativi”. De atât de multe ori, a remarcat papa la omilie, ”viața se măsoară pe baza banilor care se câștigă, a carierei care se face, a succesului și a considerației care se primește din partea celorlalți”. Adevărata chestiune, însă, este aceasta: ”eu generez viață?”. În Ziua bunicilor și a bătrânilor, întrebarea decisivă a acestora, care au visat, au sperate și s-au sacrificat pentru noi este aceasta: ce fel de societate vreți să construiți? ”Ce vrem să lăsăm moștenire celor care vor veni după noi? O credință vie sau una diluată, o societate întemeiată pe profitul personal sau pe fraternitate, o lume în pace sau în război, o Creație devastată sau o Casă încă primitoare?

Papa a încheiat omilia cu îndemnul de a visa împreună un viitor în care ”bătrânii să nu mai fie rebutați”, care ”să nu judece valoarea persoanelor numai în funcție de ceea ce produc” și care ”să nu fie indiferentă față de cei care, fiind înaintați în vârstă, au nevoie de mai mult timp și atenție”. În cele din urmă, a spus pontiful revenind la scopul călătoriei sale în Canada, este vorba de ”un viitor în care pentru nimeni să nu se repete istoria de violență și marginalizare îndurată de frații și surorile noastre indigene”. Cu ajutorul lui Dumnezeu, a subliniat papa, un astfel de vis este posibil dacă nu rupem legătura cu cei care ne-au precedat și dacă alimentăm dialogul cu cei care urmează după noi.

Tot marți, 26 iulie a.c., papa Francisc participă la tradiționalul pelerinaj canadian la sanctuarul de la Lacul Sfânta Ana, unde prezidează celebrarea Liturgiei Cuvântului lui Dumnezeu și prezintă omilia. Vom reveni cu amănunte.

+++
Agenda zilei de miercuri, 27 iulie a.c., este dedicată întâlnirilor papei cu autoritățile Canadei. Pontiful pleacă de la Edmonton la Québec, unde sosirea, programată la ora locală 15.00, este urmată de Ceremonia de bun venit la ”Citadela din Québec”, reședința guvernatorului general. Tot aici au loc vizita de curtoazie la guvernatorul central și, succesiv, întâlnirea cu premierul canadian. La finalul vizitei, papa se adresează cu un așteptat discurs autorităților centrale, reprezentanților populațiilor băștinașe și membrilor Corpului Diplomatic.



Sursa:vaticannews.va.ro