Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

La papa Francisc, deputatul Silviu Vexler după declararea ”Anului Cardinal Iuliu Hossu”

 
La papa Francisc, deputatul Silviu Vexler după declararea ”Anului Cardinal Iuliu Hossu”
  • 07 Oct 2023
  • 984

Papa Francisc l-a primit sâmbătă, 7 octombrie 2023, pe deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România. Audiența a avut loc la scurt timp după ce, la propunerea deputatului, Parlamentul României a declarat anul 2025 ”Anul Cardinal Iuliu Hossu”. Anul comemorativ își propune să onoreze exemplul de dăruire lăsat posterității de fostul episcop greco-catolic, martir al lui Cristos în timpul comunismului și apărător al evreilor în timpul Holocaustului.

Sâmbătă, 7 octombrie a.c., papa Francisc l-a primit în audiență pe deputatul Silviu Vexler, reprezentant în Parlamentul României al minorității evreiești și președinte al Federației Comunităților Evreiești din România. Audiența a avut loc în contextul în care, la propunerea deputatului Silviu Vexler, anul 2025 a fost declarat recent de Parlamentul de la București ”Anul Cardinal Iuliu Hossu”, în memoria curajosului episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, martir pentru Cristos în timpul comunismului și apărător al evreilor în timpul Holocaustului.

La audiența de astăzi, Silviu Vexler era însoțit de episcopul Claudiu Pop, succesorul cardinalului Iuliu Hossu la scaunul episcopal de Cluj-Gherla, de episcopul Cristian Dumitru Crișan, auxiliar al Arhiepiscopiei majore greco-catolice de Făgăraș și Alba Iulia, și de Adina Lovin, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun. 

Pe 19 octombrie 2022, deputatul Vexler a avut o întrevedere cu papa Francisc, la finalul audienței generale din Piața San Pietro, când i-a prezentata Sfântului Părinte proiectul Comunităților Evreiești din România de a-l declara pe Iuliu Hossu ”Drept între popoare”. Demersul încă nu a fost finalizat până la data acestei știri datorită parcursului tehnic și juridic, dar președintele Federației Comunităților Evreiești a dat asigurări, într-un interviu pentru Vatican News – Radio Vatican, că în cazul lui Iuliu Hossu ”lucrurile sunt destul de clare din toate punctele de vedere”.

Născut în 1885, Iuliu Hossu a devenit episcop de Cluj-Gherla, iar în timpul Holocaustului, a evidențiat deputatul Vexler, prelatul greco-catolic nu doar că ”a luat poziție împotriva acțiunii naziștilor din acea perioadă”, dar a întreprins diverse activități ”pentru ajutorarea și salvarea unui număr de evrei care trăiau în Cluj”.

Episcopul Iuliu Hossu a fost arestat de regimul comunist în 1948 și a fost deținut ca prizonier politic la închisoarea de la Sighetu Marmației între anii 1950-1955. Supus unui regim de strictă supraveghere până la ultima suflare, a murit la București în 1970. În 1969, Sfântul Paul al VI-lea l-a creat cardinal ”in pectore”, adică fără a-i spune numele în public, iar numirea sa de cardinal a fost dată publicității la consistoriul din 5 martie 1973. A fost beatificat, împreună cu alți șase episcopi martiri greco-catolici, la Sfânta Liturghie prezidată de papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj pe 2 iunie 2019.



Sursa:vaticannews.va.ro