Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Ediția a III-a a Pelerinajului eparhial din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

 
FOTO/VIDEO: Ediția a III-a a Pelerinajului eparhial din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
  • 16 Aug 2023
  • 1021

Pelerinajul eparhial din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

Programul Pelerinajului Eparhial din ziua de 15 august 2023 – mărita sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Arhiepiscopal Major, a început cu o procesiune a Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla și a preoților prezenți, prin curtea Mănăstirii, pentru a aduce sfintele relicve: relicva Vălului Maicii Sfinte și relicva Sfintei Ana, pe care Preasfinția Sa Claudiu le-a depus într-un relicvariu special pregătit, în partea superioară a axioniței din lemn sculptat, în care se află icoana Sanctuarului, „Maica Sfântă Mângâierea celor ce plâng”. Din acest locaș deasupra căruia străjuiește semnul crucii, prezența spirituală a Sfintei Ana și puterea de ocrotire a Vălului Maicii Sfinte va coborî, împreună cu binecuvântarea Preasfintei Fecioare Maria – „Maica Sfântă, Mângâierea celor ce plâng”, peste toți cei ce vor veni de acum înainte la Mănăstirea Surorilor Congregației Maicii Domnului, să se închine la icoana binecuvântată, să ceară mijlocirea Maicii lui Dumnezeu.

ALBUM FOTO

După acest moment solemn, Preasfinția Sa Claudiu a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească, în mijlocul a zeci de preoți din întreaga Eparhie de Cluj-Gherla, protopopi și parohi, diaconi, subdiaconi, studenți seminariști și a întregii mulțimi a credincioșilor, a autorităților locale și centrale prezente, a tinerilor și copiilor, a surorilor din Congregația Maicii Domnului, cu Maica Teodorina, Superioară generală, din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, din Ordinul Sf. Iosif al Apariției, din alte ordine și congregații, a părinților și fraților din Societatea lui Isus, cu pr. Henrik Urban, superior local, a călugărilor bazilieni, a reprezentanților diferitelor asociații eparhiale – între care, s-au remarcat prin eșarfele albastre (culoarea atribuită de tradiție Sfintei Fecioare), membre ale Reuniunii Mariane.

La masa Sf. Altar, au concelebrat pr. Cristian David, rector al Sanctuarului și pr. Daniel Avram, din Curia eparhială, cu participarea activă a tuturor preoților, grupați de o parte a altarului exterior, de cealaltă parte aflându-se în rugăciune surorile Congregației Maicii Domnului din mai multe comunități: de la Cluj-Napoca, Oradea, Sighetu Marmației, Blaj. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Angeli” al Catedralei episcopale din Cluj-Napoca, dirijat de prof. Angela David, troparele din cadrul celebrării fiind intonate de surorile CMD.

Cuvântul de învățătură l-a rostit Preasfinția Sa Claudiu, exprimând bucuria din această sărbătoare a comuniunii celor prezenți, a unora cu alții și a tuturor cu Cerul – care s-a deschis Maicii Sfinte la Adormirea și ridicarea ei la Cer și rămâne deschis fiecărui credincios creștin –, a comuniunii cu Isus la Sfânta Liturghie, cu Maica Sfântă și cu Sfânta maică a Maicii Domnului, Ana, prin relicvele primite și depuse la această Mănăstire.

A început mulțumind, așa cum Sfânta Liturghie înseamnă mulțumire, pentru această zi minunată, pentru acest loc binecuvântat, credincioșilor prezenți, celor care au contribuit pentru ca sărbătoarea să fie atât de frumoasă. A mulțumit Maicii Teodorina și surorilor „care s-au implicat în primul rând prin rugăciune, dar și prin atâtea lucruri mărunte pentru a vă ajuta să simțiți realitatea. Și care este realitatea? Că aici este o oază veșnic verde, o oază în care ne putem adăposti de arșița acestei lumi. Și este o oază veșnic verde, nu prin puterea noastră, nu prin ceea ce noi facem, ce prin faptul că Maica Sfântă este prezentă aici, în mijlocul nostru, că Isus nu contenește să ne spună «Nu vă temeți, Eu sunt cu voi în fiecare clipă». Dar, în același timp, este important să știm că toți împreună suntem parte a acestei minunate sărbători.”

A pus întrebarea: „De ce suntem astăzi aici? Fiindcă, așa cum am cântat la începutul procesiunii, suntem fiii Maicii Sfinte, fiii lacrimilor ei. Și, dacă suntem fiii ei, am venit să fim lângă ea astăzi, când Maica Sfântă părăsește într-un fel doar această lume pentru a intra în Împărăția Cerurilor cu trupul și cu sufletul. Este prima creatură în care vedem puterea Învierii Domnului. Este prima creatură în care vedem că moartea nu mai are putere asupra noastră. Este prima creatură în care putem contempla menirea noastră: noi nu suntem făcuți pentru acest pământ, noi încercăm, fiecare în felul nostru, fiecare după misiunea pe care am primit-o în această lume, să creăm o oază într-un deșert, să creăm spații ca și cel de astăzi, în care lumea să simtă adierea Spiritului Sfânt, să simtă căldura prezenței lui Dumnezeu, să poată să simtă câteva picături de roua cerească în arșița acestei vieți.”

„Cu toții avem suferințele noastre, necazurile noastre, durerile noastre, și avem atâta nevoie de aceste picături, de armonia cerească prin care să primim o nouă energie, o nouă vitalitate, să ne aducă aminte de prezența lui Isus și a Maicii Sfinte în viața noastră, să ne aducă aminte că nu suntem singuri. Avem nevoie de aceste oază de verdeață în care să ne putem odihni pentru câteva clipe, să putem respira, să ne putem odihni, fiindcă vom merge din nou în această lume, dar este important să revenim. Dacă stăm prea mult în lumea aceasta suntem ca și peștii pe uscat, avem nevoie să ne întoarcem în apa limpede a prezenței lui Dumnezeu, avem nevoie să ajungem la timp la o oază veșnic verde – așa o numește Papa Francisc pe Maica Sfântă.”

A arătat cum fiecare, ca fii și fiice ale lui Dumnezeu, „a primit o sămânță de paradis în suflet”, pe care trebuie să o îngrijească, astfel, „această plantă a Paradisului va crește continuu în sufletele noastre, până în momentul în care, împreună cu Maica Sfântă, la fel ca Maica Sfântă, vom trece din această viață în viața veșnică”. Preasfinția Sa Claudiu a vorbit credincioșilor și despre cele două relicve primite, arătând că Vălul Maicii Sfinte „aduce aminte că suntem tot timpul înconjurați de iubirea maternă a Maicii Sfinte”. Și, „o părticică din corpul Sfintei Ana, cea care a ținut-o în brațele ei pe Maica Sfântă, cea care l-a ținut în brațe pe Pruncul Isus, și, din nou ne aducem aminte că Cerul ne ține în brațe continuu.” Dar, pentru a trăi încă de pe acum experiența Cerului, pentru a avea sufletele înălțate la Cer, Ierarhul a chemat credincioșii la credință, să creadă iubirii lui Dumnezeu, să creadă iubirii Maicii Sfinte, să întindă mâna și să ceară această iubire.

Un moment special al Sfintei Liturghii, a fost cel al hirotonirii diaconale, prin mâinile Preasfințitului Claudiu, a subdiaconului Horațiu Paul Abrudan, absolvent de studii teologice la Cluj-Napoca (în anul 2009), care, din anul 2010 activează la Fundația Familia Sfântă în cadrul Centrului caritativ-educativ „Iubire și Adevăr” și din anul 2020 este redactor la Radio Maria și Maria TV. În fiecare clipă a celebrării, tinerii voluntari coordonați de pr. Marius Cîmpean și de membri ai Biroului pentru Pastorația Tinerilor și a Copiilor s-au aflat la datorie (după ce au contribuit și la pregătirea Pelerinajului), asigurând buna desfășurare a celebrării, împărțind apa necesară în ziua călduroasă, fiind la dispoziția pelerinilor dacă li se cerea ajutorul sau sfatul. De asemenea, Serviciul de Ambulanță Cluj, la fel Poliția, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, au stat de veghe alături de miile de pelerini pentru a-i proteja.

Înainte de binecuvântarea finală la Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a dorit să mulțumească tuturor pentru prezența la Pelerinajul eparhial, în mod particular, „părinților vicari, protopopi și preoți care s-au implicat și au făcut în așa fel încât credincioșii să poată ajunge la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj”. A dorit să mulțumească și Televiziunii Române – TVR Cluj, „care a transmis în direct această Sfântă Liturghie și a fost cu noi încă de la început”. Episcopul de Cluj-Gherla a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor. În continuare, s-au rostit rugăciunile pentru dobândirea indulgenței plenare, un alt dar important al acestei zile de mare sărbătoare, plină de înălțare sufletească și har.

Pr. Cristian David, rector al Sanctuarului a adresat, de asemenea, mulțumiri, și în numele surorilor Congregației Surorilor Maicii Domnului, a Maicii Teodorina Birtoc, superioara generală CMD, atât celor care s-au implicat în pregătirea Pelerinajului, cât și pelerinilor care au venit în număr mare să o cinstească pe Maica Domnului la Adormirea sa glorioasă, să găsească, totodată, alinare și adăpost sub ocrotirea Vălului Preasfintei Fecioare Maria, în fața relicvelor sfinte.

A urmat închinarea credincioșilor la icoana Maicii Domnului și în fața relicvelor Vălului Preasfintei Fecioare Maria și a Sfintei Ana, urmată de ungerea de către Preasfinția Sa Claudiu a fiecărui pelerin (cu ulei sfințit la rugăciunea Sfântului Maslu oficiată la Mănăstire cu o seară înainte, în cadrul serii și nopții de veghe care au precedat Pelerinajul eparhial, ediția a III-a, 2023). Au însoțit momentele de închinare – care s-au prelungit mult datorită mulțimii credincioșilor – frumoase cântări mariane intonate de Corul Angeli, apoi de frații Opreanu, Camelia, Francisc și Benedict (ThreeO) împreună și cu pr. Daniel Avram, care au cântat în cinstea și spre lauda Mariei, Fecioara Preasfântă care a plecat în Cer, la Fiul ei Isus Domnul, dar pentru a rămâne, mai mult și mai aproape, de fiecare fiu și fiică a ei și aici pe pământ.

VIDEO CELEBRARE



Sursa:eparhiaclujgherla.ro