Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Profesorii să fie susținuți pentru a-și exercita cu demnitate profesia

 
Profesorii să fie susținuți pentru a-și exercita cu demnitate profesia
  • 01 Iun 2023
  • 955

Papa Francisc a îndemnat liderii Bisericii să lucreze împreună cu guvernele locale pentru calificarea și buna formare a profesorilor, punându-i în valoare și creând condițiile necesare pentru a-și exercita cu demnitate profesia lor. Îndemnul a fost lansat în contextul demersurilor de elaborare locală, pe continentul african, a Pactului Educațional Global.

Biserica are îndatorirea de a lucra împreună cu guvernele locale pentru calificarea și buna formare a profesorilor, pentru punerea lor în valoare și crearea condițiilor care să le permită să-și exercite cu demnitate profesia lor: a spus papa Francisc primind joi în audiență membrii Fundației Internaționale ”Religii și Societăți”, cu ocazia înmânării Sfântului Părinte a așa-numitului ”Pact Educațional African”.

Rod al simpozionului internațional organizat la Kinshasa, Pactul Educațional African a fost elaborat sub patronajul Conferinței Episcopale din Congo de Fundația Internațională ”Religii și societăți” și de Universitatea Catolică din Congo. ”La acel simpozion”, a spus papa în discursul său, numeroșii episcopi, preoți, oameni de știință și cercetători din diferite țări africane, participanții au ”declinat” în stil african Pactul Educațional Global pe care papa îl lansase în septembrie 2019. ”Vă felicit pentru că sunteți primii care ați realizat un Pact educațional continental”, a spus Sfântul Părinte, ”dovedind că ați înțeles bine ceea ce mi-a propus prin această inițiativă și anume ca Pactul educațional global să devină o realitate locală, rod al reflecțiilor desfășurate pornind de la propriul context și de la propriile resurse culturale și care să fie atent la necesitățile educative ale teritoriului”.

Acest proiect, a reluat papa, a fost conceput încă de la început ”sub semnul unui proverb al înțelepciunii africane pentru a sublinia dimensiunea comunitară a educației, care dintotdeauna face parte din tradiția voastră educativă milenară, [potrivit căreia] «Pentru a educa un copil este nevoie de un sat întreg». Este vorba de o alianță educativă pecetluită în mod ideal de toți cei care aparține acestui sat, pentru care îndatorirea de a-l însoți pe un fiu nu este responsabilitatea exclusivă a tatălui și a mamei, ci a tuturor membrilor comunității. Toți, prin urmare, au datoria de a susține educația, care este întotdeauna un proces coral”. Este acea dimensiune comunitară a existenței, care este exprimată în celebrul aforism african: «Eu sunt pentru că noi suntem».

Pe de altă parte, a reluat Sfântul Părinte, ”Pactul Educațional Global ar trebui să contribuie la recuperarea și consolidarea acestei dimensiuni comunitare și orizontale a relațiilor, dar și la evidențierea celeilalte dimensiuni, la fel de antică, cea verticală: relația cu Dumnezeu. Unele popoare africane, după cum știm, au ajuns să conceapă monoteismul mai înainte de multe alte civilizații. Mai târziu, Africa s-a deschis cu mult entuziasm la vestirea creștină și este actualmente continentul care vede crescând din ce în ce mai mult numărul de creștini și de catolici. Drept care, pe lângă motto-ul Eu sunt pentru că noi suntem, Pactul Educațional African se bazează, cu o îndreptățită mândrie, pe afirmația: Eu sunt pentru că noi suntem și pentru că noi credem. Este credința acolo”.

Remarcând că ”bogăția voastră cea mai mare sunt tinerii”, papa a îndemnat participanții la Pactul Educațional African ”să investească cele mai bune energii pentru educația lor. După politicile de educație a maselor, care au caracterizat primele decenii din perioada post-colonialismului, este timpul acum pentru a lucra împreună cu guvernele locale pentru calificarea din ce în ce mai mare a educației, în special formându-i bine pe profesori, punându-i în valoare și creând condițiile necesare pentru a-și exercita cu demnitate profesia lor”.

În fine, după ce a evidențiat contribuția creștinismului și a Bisericii catolice la demersul educațional din țările africane, papa a recunoscut că ”prin Pactul Educațional African se confirmă ceea ce spunea odinioară Plinius cel Bătrân: Ex Africa semper aliquid novi – Din Africa provine mereu ceva nou. Acest Pact este o noutate care se desfășoară pornind de la două mari rădăcini: cultura tradițională și credința creștină și, după cum spune un alt proverb african, atunci când rădăcinile sunt adânci nu ai de ce să-ți fie teamă de vânt.



Sursa:vaticannews.va.ro