Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul Papei pentru Ziua mondială a comunicaţiilor sociale: "Veniţi şi vedeţi"

 
Mesajul Papei pentru Ziua mondială a comunicaţiilor sociale: "Veniţi şi vedeţi"
  • 23 Ian 2021
  • 1580

Sâmbătă, 23 ianuarie a.c., Sala de Presă a Sfântului Scaun a dat publicităţii Mesajul Sfântului Părinte pentru cea de-a 55-a Zi mondială a comunicaţiilor sociale, cu tema "Vino şi vezi" (In 1,46). Tema preia îndemnul lui Filip din Evanghelia după sfântul Ioan şi pune accentul pe întâlnirea oamenilor aşa cum sunt şi acolo unde sunt. Mesajul a fost difuzat în ajunul comemorării liturgice a sfântului Francisc de Sales, patronul ceresc al jurnaliştilor.

 

Îndemnul "Vino şi vezi" este şi "metoda oricărei comunicări umane autentice", după cum evidenţiază Mesajul Sfântului Părinte, în care se pune accentul pe necesitatea unei cunoaşteri directe şi nu pe oferirea de raţionamente.

A vedea cu proprii ochi

«În comunicare, nimic nu poate înlocui vreodată complet vederea cu proprii ochi. Unele lucruri pot fi învăţate doar experimentându-le. De fapt, nu se comunică doar prin cuvinte, ci cu ochii, cu tonul vocii, prin gesturi», scrie pontiful, explicând că atracţia puternică pe care Isus o exercita asupra acelora pe care-i întâlnea depindea de adevărul predicării sale, dar eficacitatea a ceea ce spunea era inseparabilă de privirea sa, de atitudinile sale şi chiar de tăcerea sa.  «Ucenicii» – se spune în continuarea mesajului –  «nu numai că i-au ascultat cuvintele, ci l-au privit în timp ce vorbea. De fapt în el – Logosul întrupat – Cuvântul a devenit Chip, Dumnezeu invizibil a permis să fie văzut, ascultat şi atins, după cum scrie chiar evanghelistul Ioan (cf. 1 In 1, 1-3). Cuvântul este eficient numai dacă îl "vedeţi", numai dacă vă implică într-o experienţă, într-un dialog. Din acest motiv "Vino şi vezi" a fost şi este esenţial.»

Necesitatea relaţiei directe cu persoanele din lumea reală

Cuvintele adresate de apostolul Filip lui Natanael –  ”Vino şi vezi!” (Ioan 1,46) – sunt de o importanţă centrală în Evanghelie: vestirea creştină se face, mai înainte de cuvinte, prin privire, mărturii, experienţe, întâlniri şi apropiere. Altfel spus, prin viaţă. Tocmai aceste cuvinte, luate din Evanghelia după sfântul Ioan (1,43-46) au fost alese de papa Francisc pentru cea de-a 55-a Zi mondială a comunicaţiilor sociale, marcată anual în duminica precedentă Rusaliilor. Tema pune accentul pe relaţia directă cu persoanele din lumea reală.

Amintind că jurnalismul, ca relatare a faptelor reale, necesită abilitatea de a merge la faţa locului, cu dorinţa de a vedea cu proprii ochi, cu pasiune, curiozitate şi deschidere, pontiful le-a mulţumit numeroşilor jurnalişti, cameramani, redactori care – înfruntând riscuri – se deplasează în diferite locuri din lume pentru a istorisi şi denunţa abuzuri şi nedreptăţi împotriva celor săraci şi împotriva creaţiei.

Pontiful îndeamnă la dinamism, cu pasiune şi curiozitate, evitând prezumţia comodă a celor care pretind că ştiu deja cum stau lucrurile, fără să pătrundă în realitatea faptelor.

Îndemnându-ne să reflectăm "la câtă elocvenţă goală abundă chiar şi în timpul nostru, în fiecare sferă a vieţii publice, în domeniul comerţului, precum şi în politică", unde se poate vorbi la nesfârşit fără să se spună nimic, pontiful pune accentul pe necesitatea unui jurnalism autentic, care să includă "întâlniri de la persoană la persoană, de la inimă la inimă".

Importanţa contactului direct şi a mărturiei personale

«Toate instrumentele sunt importante», scrie pontiful. Amintindu-l pe marele comunicator Paul din Tars, a spus că şi el ar fi folosit, cu siguranţă, e-mailurile şi reţelele de socializare însă, a evidenţiat pontiful, «credinţa, speranţa şi caritatea lui i-au impresionat pe contemporanii săi care l-au auzit predicând şi au avut norocul să petreacă timp cu el, să-l vadă în timpul unei adunări sau într-o conversaţie individuală». «Ei au verificat, văzându-l în acţiune în locurile în care se afla, cât de adevărat şi de rodnică a fost vestirea mântuirii al cărei purtător a fost prin harul lui Dumnezeu» –  a mai spus Sfântul Părinte, adăugând că "chiar şi acolo unde acest colaborator al lui Dumnezeu nu a putut fi întâlnit personal, felul său de a trăi în Cristos a fost mărturisit de ucenicii pe care i-a trimis (cf. 1 Corinteni 4,17)".

În Mesajul pentru cea de-a 55-a Zi mondială a comunicaţiilor sociale, pontiful a subliniat oportunităţile pe care le oferă tehnologia digitală, mai ales prin rapiditatea transmiterii informaţiilor de primă mână, însă nu a ezitat să atragă atenţia asupra riscurilor unei comunicări sociale din care, uneori, lipseşte verificarea informaţiilor. Papa Francisc a insistat asupra necesităţii de a utiliza cu discernământ, în mod responsabil şi cu conştiinţă critică, instrumentul redutabil al tehnologiei digitale, folosindu-l şi pentru evidenţierea şi transmiterea unor istorii de viaţă pozitive.
«Toţi suntem responsabili pentru comunicarea pe care o facem, pentru informaţiile pe care le oferim, pentru controlul pe care îl putem exercita împreună asupra ştirilor false, demascându-le. Toţi suntem chemaţi să fim martori ai adevărului: să mergem, să vedem şi să comunicăm altora» –  a mai spus papa Francisc în încheierea Mesajului prilejuit de cea de-a 55-a Zi mondială a comunicaţiilor sociale.



Sursa:vaticannews.va/ro