Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Calea Crucii cu copiii la Mănăstirea Surorilor Baziliene: pași spre Domnul Isus prezent în inimă

 
Calea Crucii cu copiii la Mănăstirea Surorilor Baziliene: pași spre Domnul Isus prezent în inimă
  • 04 Apr 2023
  • 1246

Duminică, 2 aprilie 2023 – în Duminica a 5-a a Postului Mare, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, s-a rugat cu copiii rugăciunea Calea Crucii – adaptată vârstei lor -, în biserica Mănăstirii „Sf. Macrina” OSBM, din Cluj-Napoca. Programul, organizat de Surorile Baziliene (OSBM) în colaborare cu Biroul pentru pastorația tinerilor și a copiilor, a fost coordonat de sr. Maximiliana OSBM.

A fost o seară petrecută la umbra Crucii, dar în bucuria Învierii, a luminii și candorii din privirile celor mici. Copiii au pornit din curtea mănăstirii și au intrat în biserică în procesiune: cei cu lumânări în față, alți 14 copii purtând cruci de lemn cu stațiunile, apoi Preasfinția Sa Claudiu și pr. Ioan, capelanul mănăstirii. Sr. Maximiliana a salutat cu bun venit toate grupurile de copii sosiți din diferite parohii și a început programul cu un exercițiu de imaginație. I-a invitat pe copii să privească crucea și să spună ce văd. Copiii au spus că pe cruce văd urme de pași și o inimă. I-a întrebat ce le spun lor aceste urme de pași, au răspuns că nu pot face nimic fără ca mai întâi să facă pași spre ceva, spre cineva. Le-a explicat că și ei, în această seară, au făcut pași pentru a fi împreună, pentru a face Calea Crucii. A adăugat: „Iar pentru a face acești pași avem nevoie de motivație, de dorința de a ne întâlni cu celălalt”. Și copiii au fost invitați să privească spre propria lor inimă, să vadă ce și pe cine vor găsi în inimile lor. I-a întrebat: „Ce ați găsit în inima voastră?” Copiii au răspuns că l-au găsit pe Dumnezeu, l-au găsit pe Isus, au găsit iubire. I-a mai întrebat: „Cum facem noi pași spre Isus pe care nu îl vedem?”

Și, reamintindu-le că l-au găsit pe Isus atunci când au privit în inimile lor, i-a invitat pe toți să pornească împreună, pe Drumul Crucii, spre Domnul Isus din inimile lor. Așa a început rugăciunea Calea Crucii. Au însoțit meditațiile – rostite pe rând de copii – cu acorduri muzicale și frumoase cântări, tinerii chitariști din parohia Beclean. S-au unit în rugăciune copiii care participă la orele de cateheză la Mănăstirea „Sf. Macrina”, copii de la Grădinița „Sf. Ana” a Surorilor Baziliene – din prezent și cei care au fost la Grădinița „Sf. Ana” în trecut și au rămas apropiați de surori -, copiii din ASTRU Junior al parohiei „Andrei Mureșanu” cu Emanuel Socaciu, președintele ASTRU-Cluj – și grupuri de copii sosiți din Beclean, Molișet, Florești, și din mai multe parohii din Cluj-Napoca. Copiii au fost înconjurați de familiile lor, de Surorile Baziliene – cu Maica Veridiana, superioara provincială, și de Familia Bisericii. Mai mulți preoți s-au rugat cu copiii, între ei: pr. Ioan Pop, capelan al Mănăstirii „Sf. Macrina”, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. Ioan Ureche de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, pr. Moldovan Cosmin din Beclean, pr. Dominic Huja OSBM din Molișet, pr. Claudiu Tuțu și pr. Florin Pop din Florești.

Preasfinția Sa Claudiu, după rugăciune, s-a adresat micilor protagoniști următori ai Domnului pe calea spre Înviere, le-a spus: „Ceea ce am trăit, felul în care ne-am rugat, e atât de profund și a ajuns la sufletele noastre fără să fie nevoie de multe cuvinte. Aș vrea doar să mulțumesc surorilor pentru acest moment și să aduc aminte că acesta nu e un moment singular, ci e rodul unei munci de-a lungul anilor cu acești copii și cu alții, pe care i-au pregătit cu grijă, zi de zi, clipă de clipă, i-au pregătit și i-au educat, nu așa cum educă lumea copiii în general, ci adăugând rugăciunea și iubirea și jertfa lor, și de aceea acest moment a fost posibil. Aceasta este Biserica, familia, aceasta este viața persoanelor consacrate care își oferă din viața lor pentru noi toți.”

Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit, de asemenea, pentru această seară, părintelui protopop și celorlalți preoți prezenți, a mulțumit și grupurilor care au venit din diferite parohii, a mulțumit „părinților și celor veniți împreună cu acești minunați copii, care v-ați rupt din timpul vostru pentru a trăi acest moment de pregătire pentru Învierea Domnului”. A adăugat: „Câteodată riscăm să banalizăm experiența copiilor și a tinerilor, gândindu-ne că adaptând rugăciunea la nivelul copiilor am diminua importanța ei, dar vă aduc aminte că momente importante din viața Bisericii – cum ar fi aparițiile Maicii Domnului – au fost momente dedicate copiilor: la Lourdes Maica Sfântă apare unei copile, la Fatima apare în fața a trei copilași… Deci, Dumnezeu nu ia deloc în joacă rugăciunea lor și viața lor și felul în care ei reușesc să mijlocească pe lângă Inima lui Dumnezeu pentru noi, toți. Aș vrea să fim și noi ferm convinși de valoarea rugăciunii pe care ei o fac și puterea pe care o au pe lângă Tronul lui Dumnezeu. A fost vorba de pași și de o inimă și merită să ne gândim la felul în care ei au aplicat fiecare moment din Calea Crucii la o situație concretă din viața pe care o trăim. Să ne aducem aminte că împreună cu ei astăzi ne-am simțit copii, fiindcă, orice vârstă am avea suntem copiii lui Dumnezeu, parte a Familiei lui Dumnezeu.”

De aceea, Preasfinția Sa Claudiu le-a mulțumit copiilor în primul rând, i-a felicitat pentru modul minunat în care s-au pregătit, „și ne-au ajutat să intrăm în misterul Crucii, un mister pe care îl simțim prezent în viața noastră, un mister pe care îl simt și ei în familiile lor, la școală, la grădiniță, în lumea în care trăiesc”. A încheiat, îndemnând: „Să ne gândim în ce fel Isus ne învață că o cruce, o suferință, o greutate din viața noastră, poate deveni oportunitate pentru iubire”.

Pr. capelan Ioan Pop a dorit să mulțumească la rândul său „tuturor celor care ați făcut ca mănăstirea noastră să vibreze de bucurie. Pe tot parcursul acestei rugăciuni mi-am imaginat câteva scene. Una dintre ele era legată de copilărie: mi-am adus aminte cât de frumos era, ca și copii, să fim împreună. Și cred că acest lucru l-am făcut astăzi cu toții: Preasfințitul nostru Episcop care ne-a pus astăzi împreună, cu toți cei care lucrează în Biroul pentru pastorația tinerilor și a copiilor, noi, preoții, cuvioasele surori, credincioșii, și fiecare dintre noi am simțit bucuria – căci ce ar fi fost în copilărie un joc doar de unul singur, sau doar în doi-trei. Cel mai frumos joc era atunci când eram cât mai mulți, când eram cu toții împreună. De aceea această bucurie și această vibrație merită recunoștință în primul rând față de Dumnezeu și apoi, pentru toți cei care s-au implicat, pentru toți cei care pe parcursul mai multor întâlniri au pregătit un astfel de moment.”

Părintele Ioan a mai spus: „În această zi, voi, copilașilor, ne-ați arătat ce înseamnă să parcurgem un drum împreună cu Isus, ne-ați arătat ce important este în acest drum cu Isus să fim legați. Ne leagă dragostea primită de fiecare dintre noi prin Botez, pentru că suntem cu toții creștini, suntem urmașii lui Cristos. Ne leagă Crucea lui Cristos și ne leagă ceva în spatele Crucii, prin care curge atât de frumos acest râu, imaginea Spiritului care curge din Sfânta Scriptură, ne leagă Cuvântul lui Dumnezeu și ne leagă dragostea Sa. Și dacă ne gândim la drumurile pe care le parcurgem de atâtea ori în viață, ne dăm seama cât de important este mai ales cele mai grele drumuri să le parcurgem împreună, ne dăm seama de valoarea de a fi împreună, de acea minunată binecuvântare a Domnului de a fi împreună, de a fi un popor.” Și a mulțumit copiilor că în această zi s-au pus în primul rând la dispoziția lui Isus „și Isus ne arată tuturor cât de mult ne iubește!”

Sora Maximiliana, educatoare la Grădinița „Sf. Ana” a Surorilor Baziliene, membră a Biroului pentru pastorația tinerilor și a copiilor, a mulțumit, de asemenea, copiilor și tuturor celor de față, a spus: „Sperăm să îl aducem pe Dumnezeu în familiile noastre și să rămână în sufletele noastre”. A adăugat un anunț din partea Biroului pentru pastorația tinerilor și a copiilor, care invită toți copiii la Întâlnirea Eparhială a Copiilor, care va avea loc în 27 mai, la Cluj-Napoca. A urmat o mică agapă în curtea mănăstirii, moment de întâlnire și bucurie a copiilor și a celor ce îi însoțeau, în natura cu pomii în floare, în seara în care începea să se simtă aer de primăvară. Au fost momente în care Ierarhul a dăruit copiilor iconițe și i-a binecuvântat.

Album foto



Sursa:eparhiaclujgherla.ro