Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Fondarea și inaugurarea Cenaclului „Crescendo”

 
FOTO/VIDEO: Fondarea și inaugurarea Cenaclului „Crescendo”
  • 18 Mar 2023
  • 1048

La Cluj-Napoca a fost fondat Cenaclul Literar „Crescendo”, „un cenaclu adresat tuturor liceenilor pasionați de creația literară”, cum l-a descris preotul coordonator, pr. Dujardi Győző-Edmund (pr. Dodo, vicar parohial în Parohia Cluj - Grigorescu).

Momentul inaugural a avut loc vineri, 17 martie 2023, la Centrul de Cultură pentru Tineret (de pe str. Iuliu Maniu, nr. 1), cu participarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, a doamnei prof. Simona Gruian, directoarea Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” (INO), a doamnei Ramona Dragoș, președintele Zileos România și a unora dintre profesorii de Limba și Literatura Română din liceele și colegiile partenere, a reprezentanților Asociației Zileos, și, mai ales, în prezența tinerilor și liceenilor iubitori ai cuvântului, mânuitori ai „penelului de scriitor”.

Deschiderea evenimentului s-a făcut pe acorduri muzicale, duetul Rareș Șiclovan (vioara) și Tudor Torge (chitară), îndrumați de doamna prof. Camelia Toma, șefa catedrei de muzică de cameră a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” a interpretat lucrări clasice la vioară și chitară, conturând astfel atmosfera plină de emoție din spațiul împodobit și cu tablouri și desene realizate de elevi. Acest moment a fost un dar oferit cu generozitate cenaclului literar „Crescendo” de către directorul Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”, Dacian Cesa-Goje.

În fața visului devenit realitate, al fondării unui cenaclu pentru elevi la Cluj, pr. Dodo a prezentat mai întâi tinerii minunați – prezenți în sală – pe care, după ce i-a cunoscut a dorit să le ofere acest cenaclu în care să-și poată exprima și dezvolta talentul, în care să aibă oportunitatea de a întâlni alți tineri, din liceul lor sau din alte licee clujene, un cenaclu prin care creațiile lor să prindă contur, să devină articole în reviste sau chiar cărți tipărite.

Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat bucuria pentru „spațiul spiritual” pe care tinerii l-au format. A mărturisit că la rândul său a făcut parte dintr-un cenaclu literar și a păstrat în amintire „comuniunea plăcută și, aș zice, «complicitatea» care s-a creat între noi”.

Ierarhul a lăudat creativitatea și talentul tinerilor, apoi le-a arătat importanța faptului de a „se juca” cu cuvintele, le-a spus: „voi încercați să le purificați, să le elaborați și elaborând cuvintele vă elaborați pe voi înșivă”.

Le-a explicat: „Există un moment în Biblie, la început, când, Dumnezeu creează toate lucrurile dar nu le numește, îl lasă pe om să dea un nume creației. Și tot ceea ce există trece prin fața lui Adam și a Evei, primii oameni, și ei dau un nume tuturor creaturilor”. Este un moment foarte important, a arătat, „fiindcă de atunci există o putere a cuvântului, o putere cu care voi vă jucați, dar care este o putere reală”.

Le-a spus: „Este extrem de important faptul că sunteți într-un loc de normalitate, unde vă dezvoltați darul pe care îl aveți. Rafinând cuvintele, vă rafinați pe voi înșivă și, cumva, sunteți parte a unei recreeri a lumii. Și vouă vi se cere să dați din nou nume realităților pe care le întâlniți, a celor pe care le regăsiți în afara voastră și a celor pe care le găsiți în interiorul vostru”.

Iar acest fapt este important, a mai spus, fiindcă în prezent „cuvintele parcă și-au pierdut puterea”. A dat exemplul cuvântului „iubire” folosit azi cu multă ușurință... De asemenea, a atenționat asupra cuvintelor ce pot fi distructive și care „nu ar trebui folosite niciodată”, pentru că, a repetat, „orice cuvânt este o putere.

Folosindu-ne de cuvinte, degajăm putere în jurul nostru și aici este și marea responsabilitate pentru voi. Fiindcă sunteți chemați să căutați și să regăsiți acele cuvinte care creează, să lăsați la o parte cuvintele care distrug”.

Și, pentru aceasta, Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat bucuria că pr. Dodo le este aproape elevilor din Cenaclu. A mărturisit că, prin pr. Dodo, deja știa despre ei și le-a fost alături chiar înainte să-i cunoască. Iar acum, la momentul împlinirii visului lor, fiind fondat Cenaclul „Crescendo”, Preasfinția Sa le-a mărturisit că se bucură să-i vadă, să fie în mijlocul lor, și le-a oferit în continuare susținere și binecuvântare.

Prof. dr. Simona Gruian, director al INO a vorbit despre însemnătatea înființării unui cenaclu pentru liceeni, evidențiind menirea profesorului – care i-a fost transmisă de un profesor al său –, și anume, să vadă lumina din elevii săi, să le întărească nevoia de a se exprima, de a-și descoperi frumosul sufletesc. Și, a continuat, „întâlnirea cu frumosul presupune (…), de fapt, harul divin”. A îndemnat liceenii să fie creativi și să se simtă liberi cu adevărat, să exprime frumosul.

Susținerea financiară pentru Cenaclul „Crescendo” o oferă Asociația Internațională Zileos. Președinta acestei Asociații în România, d-na Ramona Dragoș, a rostit de asemenea câteva cuvinte, exprimându-și bucuria pentru acest moment, reamintind că Asociația Zileos, prin activitățile și proiectele pe care le propune, dorește să fie aproape de tineri „în ceea ce ei fac și în ceea ce le este drag”.

Chiar dacă se află la început pe drumul vocației scriitoricești, încă de la acest moment de început al Cenaclului din care fac parte, liceenii și-au arătat talentul și profunzimea spirituală, imaginația bogată, capacitatea de a transmite trăiri, propriile căutări lăuntrice, idei și emoții.

La invitația pr. Dodo, mai mulți dintre tineri au dat citire creațiilor lor. Au fost adevărate momente artistice: prin vestimentație, prin stilul lecturării, liceenii completau mesajul și emoția lucrărilor pe care le-au citit.

Dând citire, la final, Procesului verbal de fondare a Cenaclului „Crescendo”, pr. Dodo a subliniat contribuția, la actul fondării, a principalului susținător, Asociația Internațională Zileos, reprezentată de Ramona Dragoș, președinte Zileos-România, din care mai fac parte la nivel de Cluj și pr. Marius Câmpean și pr. Alin Cîndea.

Demersul s-a realizat în parteneriat cu:

- Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla, reprezentată de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop eparhial;

- Inspectoratul Județean Școlar, Cluj reprezentat de prof. Marinela Marc, inspector școlar general;

- Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” reprezentat de prof. dr. Simona Georgiana Gruian, director;

- Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, reprezentat de prof. Dacian Ceșa-Goje, director;

- Colegiul Național „George Barițiu”, reprezentat de prof. Alina Monica Bărăian, director;

- Colegiul Național „George Coșbuc”, reprezentat de prof. dr. Horațiu Popa Bota, director;

- Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, reprezentat prin prof. Denisa Curte, director;

- Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, reprezentat prin prof. dr. Mariana Pintilie, director;

- Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, reprezentat de prof. Silviu-Cristian Rad, director;

Fondarea Cenaclului literar „Crescendo” s-a realizat, de asemenea, prin implicarea directă a profesorilor de limba și literatura română din Liceele și Colegiile menționate, și, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca acordat prin Centrul de Cultură Urbană și Centrul pentru Tineret.

FOTO

 

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro