Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Credința și arta, căi ale frumuseții. 50 de tineri români la Versailles

 
Credința și arta, căi ale frumuseții. 50 de tineri români la Versailles
  • 08 Mar 2023
  • 1215

”Arta a fost și este o cale măiastră care permite accesul la credință mai mult decât cuvintele și ideile, pentru că împreună cu credința împarte aceeași cale, calea frumuseții. Frumusețea artei este una care face bine vieții și creează comuniune, pentru că-L unește pe Dumnezeu cu omul și creația într-o unică simfonie, pentru că unifică trecutul, prezentul și viitorul, pentru că atrage în același loc și cuprinde în aceeași privire neamuri diverse și popoare îndepărtate”.

(Discursul Papei Francisc, 28 septembrie 2018, Sala Consistoriului din Palatul Apostolic)

Joi, 2 martie, Misiunea Greco-Catolică Română de la Paris a organizat o activitate culturală pentru o parte dintre tinerii comunității aflați în vacanță. 50 de tineri, colegieni și liceeni, au avut ocazia de a face o vizită la Palatul Versailles pentru a descoperi operele de artă expuse și totodată pentru a face o incursiune în istoria Franței, dar nu numai.

La primele ore ale dimineții, tinerii au ajuns la sediul Misiunii greco-catolice române de la Paris unde s-au rugat în capelă alături de Pr. Paroh Mihai Marina și P. Alin Cîndea. După acest moment de rugăciune, tinerii însoțiți de P. Alin și Elisabeth Terriene, din partea Zileos, au mers cu trenul la Palatul Versailles, fostă reședință a regilor Franței, de la Ludovic al XIV-le până la Ludovic al XVI-lea. Acest important simbol al monarhiei franceze a devenit muzeu începând cu anul 1837, fiind totodată un important obiectiv turistic nu doar al zonei pariziene ci al întregii țări. Palatul mai este renumit și prin faptul că în Sala Oglinzilor a fost semnat Tratatul de la Versailles ce a pus capăt în mod oficial Primului Război Mondial.

Descoperind acest palat, tinerii nu au avut parte doar de o incursiune în istoria Franței, ci au putut pătrunde și în culisele vieții familiei regale. Spre exemplu, Ludovic al XIV-lea, dimineața asista la Sfânta Liturghie celebrată în capela palatului, iar după ce aveau loc discuțiile din Consiliu ziua continua cu o plimbare prin grădini. Grădini pe care tinerii le-au vizitat în drumul lor spre Marele Trianon, unde în 4 iunie 1920 s-a recunoscut în mod oficial printr-un tratat ceea ce românii din Transilvania şi Banat au hotărât la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, unirea cu ţara mamă, România.

La finalul zilei, obosiți dar cu multe amintiri frumoase, tinerii, care cu toate că locuiesc de mult timp în Franța, au mărturisit că această primă vizită la Versailles i-a ajutat să descopere cum măreția unui loc atât de marcat de istorie este impregnat și de frumusețea prezenței lui Dumnezeu.

 

ACC