de Anna Bono
Se deschide o posibilitate de salvare a celor peste 200 de liceene, majoritatea creștine, răpite pe data de 14 aprilie în Chibok, un orășel aparținând regiunii Borno, de către secta islamică Boko Aram. Într-o nouă filmare, difuzată publicului larg în 12 mai se poate vedea cum aproximativ 130 de tinere sunt surprinse într-un moment de rugăciune toate purtând un niqab, asta deoarece -este explicat pe filmare- “toate fetele creștine s-au convertit la islam : toate aceste fete de care vă preocupați, au fost eliberate și au devenit musulmane”, a declarant liderul mișcării, Abubakar Shekau.
Noutatea acestui eveniment este că, după ce săptămâna trecută într-un alt film aceeași grupare amenința ca va vinde o parte dintre tinere negustorilor de sclavi, de aceasta dată aceștia par dispuși să le elibereze în schimbul eliberării colegilor lor prizonieri: ”Le ținem aici până când deținuții noștri sunt eliberaţi” a declarat Shekau.
Aproape simultan cu răspândirea materialului video a circulat și vestea contactelor indirecte stabilite între guvernul nigerian și răpitori. În plus, guvernatorul din Borno a dezvăluit că deține anumite informații cu privire la locul unde s-ar afla fetele. Tot acum guvernatorul, a negat și informațiile strecurate în presă conform cărora tinerele nu s-ar mai afla pe teritoriul Nigeriei.
În orele dinaintea publicării materialului video a apărut, de asemenea, un zvon cum că teroriștii au plasat mai multe mine si dispozitive explozie în apropierea locului sau a locurilor unde s-ar afla tinerele ținute ostatice.
După câteva săptămâni în care statul Nigerian a abordat doar o atitudine de indiferență și inacțiune, iată că în cele din urmă promite acțiuni concrete acceptând ajutorul venit din partea Franței, Marii Britani, a Israelului. Acceptând primirea unor experții în astfel de situații care se vor alătura celor din Statele Unite ale Americii.
O agitație a guvernului nigerian, ne face totuși să sperăm că în această țară lucrurile se vor mișca într-o direcție bună. Nigeria este un stat în care există nenumărate apeluri ale ONG-urilor pentru apărarea drepturilor omului, dar neîncrederea într-un guvern corupt, dur și agresiv face ca mare parte a populației să se găsească în disperare.
Președintele Goodluck Jonathan și guvernul și-au pierdut credibilitatea și prin faptul că, de ceva vreme nu a luat nicio măsura și a încetat să lupte împotriva mișcării Bako Aram, care, de la începutul anului 2014, în ciuda stării de urgenţă declarate de către stat, a reușit să își multiplice acţiunile teroriste, cele mai recente fiind două atacuri cu bombă care au avut loc la data de 14 aprilie şi 2 mai a.c., în care și-au pierdut viața peste 100 de persoane
Franța, care este de mult timp împotriva Boko Aram, a propus o forță multinațională compusa din țările din zonă, oferindu-se să organizeze la Paris pe data de 17 mai un Summit la care vor lua parte, pe lângă Nigeria, țări precum Franța şi Statele Unite, dar și alte țări din cadrul Uniunii Europene, tema principală fiind evenimentele petrecute în ultimele săptămâni în statul nigerian.
La nivel mondial, acest eveniment este unul de mare importanță. Pe diferite situri de socializare se pot găsi mesaje de încurajare față de familiile tinerelor, dar și mesaje la adresa statului care este rugat să facă ceva pentru tinere. Foarte multe persoane importante precum Papa Francisc, dar și soția președintelui american şi-au arătat zilele trecute preocuparea faţă de această situație.
Să ne rugăm şi noi pentru eliberarea acestor adolescente şi pentru familiile lor, precum şi pentru toţi creştinii persecutaţi.
Traducere: Remus Orian
Sursa:www.lanuovabq.it