Sfântul Părinte a transmis un mesaj participanților la simpozionul despre morbul lui Hansen, organizat la Roma în zilele 23-24 ianuarie 2023. Papa a atras atenția că în societatea de astăzi există riscul de a uita nu doar de lepră, dar chiar de persoanele care suferă din cauza acestei boli, și a încurajat comunitățile creștine să fie în prima linie a acestui front al carității.
”Vă mulțumesc pentru angajamentul vostru în favoarea persoanelor afectate de boala lui Hansen, deseori uitate și rebutate de societate. Voi sunteți ca Bunul samaritean care se apleacă să-i îngrijească pe cei mai slabi și să le restituie drepturile negate și demnitatea”: se citește în mesajul pe care papa Francisc l-a transmis participanților la al II-lea simpozion despre boala lui Hansen, organizat la Roma pe 23-24 ianuarie a.c., sub genericul ”A nu lăsa pe nimeni în urmă”.
Lucrările simpozionului se desfășoară la Institutul Patristic ”Augustinianum”, nu departe de Cetatea Vaticanului, fiind susținute de Departamentul pentru serviciul dezvoltării umane integrale în colaborare cu ”Sasakawa Health Foundation”, Fundația franceză ”Raoul Follereau” și asociația italiană ”Amici di Raoul Follereau”.
Remarcând că simpozionul are loc cu câteva zile înainte de a 70-a Zi mondială a bolnavilor de lepră, începută de Raoul Follereau în 1953, papa Francisc a spus că ”ceea ce trebuie să ne preocupe, astăzi mai mult decât atunci, este faptul că nu doar această boală poate să fie uitată, dar pot fi uitate chiar persoanele”.
Una din cele mai vechi boli din istoria omenirii, lepra continuă să genereze și astăzi încălcări grave ale drepturilor omului în diferite regiuni ale planetei, mai ales în contextele sociale mai sărace. E necesar, de aceea, a folosi ocazia Zilei mondiale a bolnavilor de lepră ”pentru a revizui modelele noastre de dezvoltare și a denunța și a căuta să corectăm discriminările pe care acestea le provoacă. Aceasta este o ocazie prielnică pentru a reînnoi angajamentul nostru de a construi o societate mai inclusivă, care să nu lase pe nimeni la marginile ei”.
Dar a denunța nu este îndeajuns, remarcă mai departe Sfântul Părinte, fiind necesar a veni cu propuneri care să fie adevărate ”sinteze dintre binele care există deja în mod silențios și viziunile profetice capabile să inspire o caritate structurată și o coexistență mai justă”. Papa a încurajat, în acest sens, contribuția pe care participanții la simpozion o oferă Bisericilor locale astfel încât ”să fie alături de cei rebutați și să însoțească prin fapte procese de incluziune și de dezvoltare umană integrală”.
”Trebuie să ne întrebăm, în mod specific, cum să colaborăm mai bine cu persoanele afectate de lepră, tratându-le pe deplin ca persoane, recunoscându-le ca protagoniste principale în lupta lor pentru a participa la drepturile fundamentale ale omului și a trăi ca membri cu titlu deplin ai comunității”, a subliniat papa în mesajul său.
”Îmi exprim apropierea față de cei care suferă de morbul lui Hansen”, scrie Sfântul Părinte, ”și încurajez la continuarea lucrării pentru ca să nu le lipsească susținerea spirituală și asistența sanitară. Comunitățile creștine să se lase evanghelizate de acești frați și surori și să fie în prima linie în angajamentul pentru deplina lor integrare”.
La finalul mesajului, papa Francisc cere ajutorul Preasfintei Fecioare Maria și a numeroșilor sfinți și sfinte, ”care l-au slujit pe Cristos în persoanele afectate de lepră”, asupra bolnavilor și a celor care-i îngrijesc astfel încât ”să simtă că Isus a venit pentru ca orice bărbat și femeie să aibă viața și să o aibă din belșug” (cf. Ioan 10,10).