Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 9
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Începe Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor: ”Învățați să faceți binele!”

 
Începe Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor: ”Învățați să faceți binele!”
  • 18 Ian 2023
  • 980

Se desfășoară anual între 18 și 25 ianuarie Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Anul acesta manifestările au loc sub genericul ”Învățați să faceți binele, căutați judecata”, luat din cartea profetului Isaia (1,17). Papa Francisc prezidează rugăciunea din ultima zi a Octavei, cu participarea reprezentanților mai multor confesiuni creștine din Urbe.

Cuvintele luate din cartea profetului Isaia ”Învățați să faceți binele, căutați judecata” (1,17) constituie tema generală a Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor, care se marchează anual în perioada 18-25 ianuarie. După cum ați fost informați, în ultima zi a Octavei, miercuri 25 ianuarie a.c., papa Francisc și reprezentanți ai mai multor confesiuni creștine participă la rugăciunea Vesperelor organizate la ora 17.30 în bazilica Sfântul Paul din Afara Zidurilor.

Ample și multiple manifestări, a căror intensitate exprimă vizibil calitatea relațiilor locale dintre confesiunile creștine, au loc în această perioadă în foarte multe țări de pe toate continentele.

La Roma, potrivit unui comunicat de presă al Vicariatului, o importantă Veghe ecumenică de rugăciune are loc joi, 19 ianuarie a.c., la ora 18.00, în parohia ”Santa Maria delle Grazie al Trionfale”. Slujba este prezidată de episcopul delegat pentru ecumenism și dialogul inter-religios, mons. Riccardo Lamba, în timp ce predica este prezentată de pastorul evanghelic Daniele Garrone, biblist și președinte al Federației Bisericilor Evanghelice din Italia.

Dacă Veghea ecumenică de rugăciune constituie în dieceza Romei momentul central, nu lipsesc, însă, alte momente semnificative în diverse biserici și comunități din Urbe.

Astfel, la bazilica ”Santa Maria in Trastevere”, are loc vineri, la ora 20.00, o rugăciune solemnă la care participă patriarhul Tawoadros al Bisericii Copto-Ortodoxe. În aceeași bazilică, rugăciunea de seară a Comunității Sfântul Egidiu din 24 ianuarie, organizată la ora 19.00, găzduiește predica pastorului Paolo Ricca, din partea Bisericii Valdeze.

În bazilica Sfântul Bartolomeu, de pe Insula Tiberină, are loc pe 22 ianuarie, la ora 9.00, o întâlnire cu delegația Institutului Ecumenic de la Bossey, din partea Consiliului Ecumenic al Bisericilor. În cadrul întâlnirii, participanții au posibilitatea unei vizite la Sanctuarul memorial dedicat noilor martiri și mărturisitori ai credinței din secolele XX și XXI.

De semnalat, totodată, celebrările Sfintei Liturghii în diferitele rituri orientale și în ritul romano-catolic organizate la Centrul Euharistic Ecumenic al bisericii ”Santa Maria in Via Lata”, pe Via del Corso, promovate de congregația Fiicele Bisericii. Slujbele încep în fiecare zi a Octavei la ora 20.00, fiind oficiate de diverse Colegii pontificale din Roma.

În fine, miercuri 18 ianuarie a.c., la ora 18.30, la biserica Sfântul Iosif din cartierul Trionfale, este programată Sfânta Liturghie în ritul bizantin care va fi prezidată de părintele Mark Semehen, rectorul bazilicii ucrainene catolice Sfânta Sofia din Roma, în timp ce marți, 24 ianuarie a.c., la ora 19.00, este organizată o Veghe de rugăciune la bazilica Sfânta Maria a Îngerilor și a Martirilor, nu departe de Gara Termini.  

Tema Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor din 2023 a fost aleasă de un grup local convocat de Consiliul Bisericilor din Minnesota, în colaborare cu Departamentul pentru promovarea unității creștinilor, din Curia Romană. Grupul de pregătire a textelor și rugăciunilor pentru aceste zile de rugăciune este format din reprezentanți ai mai multor Biserici care au lucrat în prima linie pentru a înfrunta problematica rasială și integrarea popoarelor indigene.

”În acest timpurile grele”, a spus episcopul Riccardo Lamba în comunicatul de presă amintit mai sus, ”armonia în rugăciune este un semn prețios pentru a înfrunta provocările războiului, pandemiei, nesiguranței și sărăciei, dar este nevoie de noi toți”. În același sens, mons. Marco Gnavi, responsabilul Oficiului pentru ecumenism, dialogul inter-religios și noile culte din dieceza Romei, a spus că ”Roma este un oraș pluralist cu o respirație universală, care cunoaște tensiuni și stări critice. Creștinii reprezintă o resursă fundamentală care, prin deschiderea inimii, resursele spirituale și empatia activă față de cei mai vulnerabil, contribuie la țeserea unei urzeli de speranță în pliurile vieții din această metropolă”.



Sursa:vaticannews.va.ro