Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Claudiu la binecuvântarea statuii dr. Iuliu Hațieganu

 
PS Claudiu la binecuvântarea statuii dr. Iuliu Hațieganu
  • 16 Ian 2023
  • 1048

Preasfinția Sa Claudiu la binecuvântarea, la Cluj-Napoca, a statuii ilustrului academician și medic greco-catolic, dr. Iuliu Hațieganu.

Duminică, 15 ianuarie 2023, în Ziua Culturii Naționale, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a participat, împreună cu prof. univ. dr. Daniel David, rector UBB și reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai – între care pr. prof. dr. Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB -, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și autorități locale, Înaltpreasfinția Sa Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, membri ai comunității academice clujene, la evenimentul dezvelirii, în Parcul Sportiv „Dr. Iuliu Hațieganu”, a statuii unui fiu ilustru al Bisericii Greco-Catolice, fiul preotului român unit Ioan Hațieganu, dr. Iuliu Hațieganu (1885-1959). Împreună cu Preasfinția Sa Claudiu au luat parte la eveniment pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, dc. Ovidiu Marișca, cancelar eparhial, alți preoți, precum și studenți teologi ai Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”. Colaborarea

între Primăria mun. Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai, a făcut posibilă realizarea la Cluj a frumoasei statui a cunoscutului academician și medic român. Un motiv în plus de bucurie pentru credincioșii Eparhiei de Cluj-Gherla la acest moment de binecuvântare și evocare, este amintirea faptului că, în anii tinereții, viitorul dr. Iuliu Hațieganu, ca elev al Gimnaziului Superior Român Unit din Blaj l-a cunoscut, a fost coleg și bun prieten, cu Fericitul Episcop Iuliu Hossu, împreună cu care, în 1903, a luat parte și la un memorabil pelerinaj la Roma. Această prietenie a continuat în timp pe întreg parcursul vieții medicului clujean.

Personalitate complexă, care prin preocupările sale a dorit să așeze în deplină armonie corpul și spiritul uman, dr. Iuliu Hațieganu a fost cercetător în domeniul medical, fondator al școlii clujene de medicină internă, cel dintâi decan al Facultății de Medicină Cluj, fiind, de asemenea, deschizător de drumuri sportul clujean prin înființarea Clubului Sportiv Universitatea Cluj (1919), și, din fonduri proprii, colectă publică și bani de la ASTRA, întemeietor al Parcului Sportiv al UBB de pe malul Someșului (1930-1932), care în prezent îi poartă numele.Evenimentul a constat în rugăciune, binecuvântarea statuii de către cei doi Ierarhi, alocuțiuni – între care, cea a prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, a prof. dr. Daniel Mureșan, președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, a prof. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie, a primarului Emil Boc – și un moment artistic prezentat de studenți ai UBB cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Redăm alocuțiunea Ierarhului greco-catolic clujean, Preasfințitul Claudiu, la acest nou prilej de întâlnire și binecuvântare la Cluj, sub umbra marilor personalități ale istoriei care au pus temelie civilizației contemporane. Preasfinția Sa Claudiu a spus: „Realizarea și amplasarea statuii ilustrului profesor dr. Iuliu Hațieganu, rector al Universității Regele Ferdinand I, în Parcul universitar pe care l-a întemeiat în anul 1931, reprezintă un act de omagiu și de recunoștință al Urbei clujene. Dincolo de împlinirea unei datorii sufletești față de o personalitate care a contribuit atât de mult la dezvoltarea învățământului universitar românesc, a medicinei și a culturii naționale, avem convingerea că evenimentul de astăzi are mai ales menirea de a readuce în atenția opiniei publice un model uman și intelectual care poate inspira noile generații. Iuliu Hațieganu este, fără îndoială, un simbol al competenței științifice puse în slujba omului și a societății, al științei conjugate cu conștiința morală.”

„Evocarea lui Iuliu Hațieganu devine așadar o întâlnire edificatoare cu valorile pe care le-a trăit și le-a mărturisit de-a lungul vieții sale. O parte a acestor valori se desprind chiar din întemeierea, cu cheltuieli și sacrificii personale, a Parcului sportiv în care ne aflăm. Vorbind în general, parcul este un spațiu al întâlnirii, un refugiu din zgomotul orașului, în liniștea și în frumusețea unui cadrul natural, un loc unde lumea se plimbă, face mișcare și socializează. Sportul, pentru care Iuliu Hațieganu avea o adevărată pasiune, este o modalitate de întâlnire și o experiență formativă. Într-o lume dominată de individualism și sfâșiată prin faliile adânci din societate, sportul rămâne un limbaj universal, un catalizator al fraternității și al solidarității, dar și al unor virtuți precum generozitatea, umilința, spiritul de sacrificiu, curajul și perseverența. Sportul este joc și bucurie, fiecare participant străduindu-se să își cunoască și să își depășească limitele prin muncă asiduă, cu onestitate, colaborând cu ceilalți și învățând că marile rezultate, atât în sport cât și în viață, le obținem împreună.”

„Pentru a uni spațiul întâlnirii cu misiunea sportului, Iuliu Hațieganu a înființat Parcul sportiv. Prin aducerea bisericuței de lemn din Maramureș, în memoria fiului său, parcul se prefigura ca un mod de a susține formarea integrală a studenților, din care nu putea lipsi dimensiunea spirituală, iar Universitatea era văzută ca o ambianță ideală pentru a promova ideea despre un sport orientat spre educație, spre incluziune și spre promovarea umană. Aceasta era concepția educativă pe care Iuliu Hațieganu o dobândise în propria familie, tatăl fiind preot greco-catolic, dar și în Gimnaziul greco-catolic din Blaj, unde, împreună cu colegul său de clasă, Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, s-au format într-un autentic laborator al culturii naționale. În numele Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, adresez Primăriei Municipiul Cluj-Napoca și Universității Babeș-Bolyai gânduri de recunoștință și felicitări pentru organizarea evenimentului.”

Începând din această zi, prin prezența statuii binecuvântate se perpetuează în timp, în cetatea de pe Someș, memoria marii personalități a Dr. Iuliu Hațieganu, model de iubire și grijă pentru om (oricare ar fi acesta), pionier al cunoașterii și practicant al credinței creștine. Alte alocuțiuni rostite la dezvelirea și binecuvântarea statuii dr. Iuliu Hațieganu pot fi urmărite aici.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro