Duminică, 1 ianuarie 2023, papa Francisc a recitat rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu zeci de mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. Pontiful a vorbit despre atitudinea maternă a Fecioarei Maria, iar la saluturile finale a amintit de Ziua mondială a păcii, a făcut un apel la pace în Ucraina. Încă de la început, papa Francisc a îndemnat la rugăciune pentru regretatul papă emerit Benedict al XVI-lea.
"Dacă vrem cu adevărat ca noul an să fie bun, dacă vrem să reconstruim speranța, e necesar să renunțăm la limbajele, gesturile și alegerile inspirate de egoism”: a spus papa Francisc la alocuțiunea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 1 ianuarie 2023, împreună cu peste 25 de mii de romani și pelerini prezenți la amiază în jurul simbolurilor Nativității din Piața San Pietro.
Inevitabil, primele cuvinte ale pontifului au fost, pentru a treia oară în mai puțin de 24 de ore (după Vesperele din 31 ianuarie 2022 și Sf. Liturghie din 1 Ianuarie 2023), pentru regretatul papă emerit Benedict al XVI-lea, care a murit ieri în Cetatea Vaticanului:
Papa Francisc: ”Începutul unui nou an este încredințat Preasfintei Maria, pe care astăzi o sărbătorim ca Maică a lui Dumnezeu. În aceste ore, invocăm mijlocirea ei îndeosebi pentru papa emerit Benedict al XVI-lea, care ieri dimineață (31 ianuarie 2022 - n.r.) a plecat din această lume. Ne unim cu toții împreună, cu o singură inimă și un singur suflet, ca să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul acestui slujitor credincios al Evangheliei și al Bisericii”.
Vorbind pe larg despre Evanghelia solemnității (Lc 2,16-21), papa a scos în evidență un detaliu trecut deseori cu vederea: ”Fecioara Maria nu vorbește, nu fură scena, dimpotrivă, îl pune în centru pe Prunc, având grijă de El cu iubire”. Mai mult, poetesa italiancă Alda Merini spunea că Fecioara Maria ”știa să fie de o muțenie solemnă (...) pentru că nu voia să-l piardă din vedere pe Dumnezeul ei” (Corpo d’amore. Un incontro con Gesù, Milano 2001, 114). Grija arătată față de Prunc este, în realitate, limbajul Maicii lui Dumnezeu, un limbaj tipic mamei”.
Papa Francisc: ”Frați și surori, ca toate mamele, Maria poartă în sânul ei viața și, în acest fel, ne vorbește despre viitorul nostru. Dar, în același timp, ne amintește că, dacă vrem cu adevărat ca noul an să fie bun, dacă vrem să reconstruim speranța, e necesar să abandonăm limbajele, gesturile și alegerile inspirate din egoism și să învățăm limbajul iubirii, care înseamnă a avea grijă. (...) Să o implorăm pe Preasfânta Maria, Maica lui Dumnezeu, pentru ca în această epocă poluată de neîncredere și indiferență, să ne facă capabili de compasiune și de grijă, capabili de a ne lăsa impresionați și de a ne opri în fața celuilalt ori de câte ori este necesar”.
După rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a transmis celor prezenți și celor care urmăresc rugăciune cu ajutorul mijloacelor de comunicare ”cele mai bune urări de Anul Nou” și a manifestat gratitudinea sa față de președintele Italiei, Sergio Mattarella, precum și față de premierul italian, invocând prosperitate asupra poporului italian.
În Ziua mondială a păcii, pontiful a menționat inițiativele organizate cu această ocazie de diverse comunități creștine, în special în orașul italian Altamura, acordând o atenție specială inițiativelor promovate de Comunitatea Sfântul Egidiu sub genericul ”Pace în toate țările”. Înainte de a saluta două fanfare muzicale din statele american Virginia și Alabama, papa a făcut un amplu apel la pace în Ucraina:
Papa Francisc: ”În această zi, pe care Sfântul Paul al VI-lea a vrut să o dedice rugăciunii și reflecției pentru pace în lume, simțim chiar mai tare intolerabilul contrast al războiului, care în Ucraina și în alte regiuni seamănă moarte și distrugere. Cu toate acestea, nu ne pierdem speranța pentru că avem credință în Dumnezeu, care în Isus Cristos ne-a deschis calea păcii. Experiența pandemiei ne învață că nimeni nu se poate salva de unul singur, ci că împreună putem parcurge cărări de pace și dezvoltare. În lumea întreagă, din toate popoarele se înalță strigătul: NU războiului, NU înarmării! Resursele să meargă la dezvoltare: sănătate, alimentați, educație și locuri de muncă”.
Rugăciunea ”Îngerul Domnului” din 1 ianuarie 2023 s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.