Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Blaj: IICCMER va organiza, în 2023, evenimente care vor marca 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice

 
Blaj: IICCMER va organiza, în 2023, evenimente care vor marca 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice
  • 18 Noi 2022
  • 1188

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va organiza, în anul 2023, mai multe evenimente care vor marca împlinirea a 75 de ani de de la scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice. În acest sens, directorul executiv al instituției, Prof. univ. dr. Florin-Daniel Șandru, s-a aflat la Blaj, unde s-a întâlnit, la sediul Curiei Arhiepisopiei Majore, cu Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș și cu Părintele Cristian Barta, Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.

Printre manifestările propuse pentru anul viitor se află organizarea, la Blaj, a unei conferințe internaționale de nivel academic, dezbateri și proiecții de filme documentare, deschiderea unei linii de cercetare și de producție editorială pe această tematică, dar și organizarea unei expoziții itinerante, la nivelul întregii țări, care să pornească, în iunie 2023, de la Blaj.

Într-un interviu pentru Radio Blaj TV Online, Florin-Daniel Șandru a vorbit despre discuțiile avute la Blaj, precum și despre manifestările propuse de IICCMER pentru marcarea celor 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice, de către autoritățile comuniste din România, în 1 decembrie 1948.

„A fost o zi foarte luminoasă, pentru că am întâlnit niște oameni dedicați și am încrederea că voi fi și eu dedicat acestui eveniment care va marca, anul viitor, cei 75 de ani trecuți de la o tragedie și de la o mare nedreptate care i s-a făcut Bisericii Române Unite. Va fi o serie de evenimente care va culmina cu organizarea, la Blaj, a unei conferințe internaționale. M-am bucurat de o deschidere totală din partea Preasfinției Sale Cristian Cruișan, Episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, am avut deasemenea bucuria de a discuta cu părintele Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, și am împărtășit idei și proiecții pentru ca acest eveniment să fie organizat la standarde academice foarte calitative, dar în aceeași măsură să fie deschis și publicului larg.

Vom avea o serie întreagă de dezbateri, vom avea proiecții de filme documentare, vom deschide o linie de cercetare și de producție editorială pe această tematică, respectiv traumele Bisericii Române Unite în timpul regimului comunist. De asemenea, vom organiza expoziții itinerante, care vor pleca de la Blaj, unde va fi punctul zero, cel mai probabil în prima decadă a lunii iunie 2023, după care se va merge în alte orașe mari, în centre universiare, dar și în orașe medii și mijlocii, în licee, astfel încât să prezentăm această istorie traumatică pentru întreaga societate românească, în particular pentru Biserica Română Unită, tinerelor generații. Credem că este important ca dincolo de aspectele academice, strict de nișă, să ajungem la straturile profunde ale societății. Asta ne propunem și evenimentele acestea se vor derula pe întreg parcursul anului 2023.

Noi sperăm să marcăm, prin trecerea noastră la Blaj, dar și prin revenirile ulterioare, în această cetate a spiritului, care iradiază, în continuare, ceea ce înseamnă patriotismul civic, spiritualitatea și deschiderea, istoric vorbind, occidentală a comunității, să putem să ne legăm cumva și instituțional, care să treacă dincolo de această bornă istorică de 75 de ani, care semnifică, practic, un început de restaurare a memoriei, într-o manieră onestă sub aspect intelectual și de aducere în lumină a adevărului unui trecut traumatic pentru clerul greco-catolic și pentru credincioșii săi.”

Interviul complet cu directorul executiv IICCMER, Prof. univ. dr. Florin-Daniel Șandru, poate fi vizionat în fișierul video de mai jos:

 



Sursa:radioblaj.ro