În smerenie, (...), devenim capabili să-i aducem lui Dumnezeu, fără pretenții, ceea ce suntem, limitele și rănile, păcatele și mizeriile care ne apasă inima, și să invocăm mila sa pentru ca el să ne vindece și să ne ridice. Cu cât ne coborâm mai mult în smerenie, cu atât mai mult ne înalță Dumnezeu.
Astfel a evidențiat papa Francisc în alocuțiunea care a însoțit rugăciunea antifonului marian „Îngerul Domnului” de duminică, 23 octombrie, din Piața San Pietro.
Pontiful a pornit de la Evanghelia liturghiei duminicii a 30-a de peste an, care ne prezintă o parabolă cu doi protagoniști – „un fariseu și un vameș (cf. Lc 18,9-14) – adică un om religios și un păcătos declarat”; ambii urcă la templu să se roage, dar – observă pontiful – numai vameșul se ridică cu adevărat la Dumnezeu, pentru că se coboară cu smerenie în adevărul cu privire la sine și se prezintă așa cum este, fără măști, cu sărăcia lui.
Oprindu-se asupra verbelor care exprimă mișcarea în parabolă – a urca și a coborî – pontiful a explicat valoarea simbolică a acestora. Textul – a precizat – începe prin a spune: „Doi bărbați au urcat la templu ca să se roage” (v.10) acest aspect amintind de multe episoade din Biblie, în care, pentru a-l întâlni pe Domnul, se urcă pe muntele prezenței sale: Avraam urcă pe munte pentru a aduce jertfa; Moise urcă pe Sinai pentru a primi poruncile; Isus urcă pe munte, unde este transfigurat. „Așadar, urcarea exprimă nevoia inimii de a se desprinde de o viață plată pentru a se întâlni cu Domnul, de a se ridica de pe câmpiile egoului nostru pentru a urca spre Dumnezeu, de a aduna ceea ce trăim în vale pentru a o aduce înaintea Domnului” – a spus pontiful.
Dar – a continuat – pentru a trăi întâlnirea cu El și a fi transformați prin rugăciune, pentru a ne înălța la Dumnezeu, avem nevoie de a doua mișcare: coborârea.
Pontiful a explicat că, pentru a urca spre Dumnezeu, trebuie să coborâm în noi înșine: cultivând sinceritatea și umilința inimii, care ne dau o privire sinceră asupra slăbiciunilor și sărăciei noastre.
Observând că vameșul din parabolă stă cu umilință la distanță (cf. v. 13), își cere iertare, iar Domnul îl ridică, pontiful a evidențiat situația contrară, cea a fariseului, care „se înalță pe sine însuși, sigur pe sine, convins că este în regulă”. El se ridică în picioare, începe să vorbească Domnului numai despre sine, se laudă pe sine, enumerând toate faptele sale bune de natură religioasă, și îi disprețuiește pe ceilalți.
Papa Francisc a atras atenția asupra mândriei spirituale care ne face să ne credem buni și să-i judecăm pe alții, ajungând – fără să ne dăm seama – să ne venerăm pe noi înșine și să-l distrugem pe Dumnezeul nostru.
„Frați, surori, fariseul și vameșul ne privesc îndeaproape” – a mai spus Sfântul Părinte, îndemnându-ne ca „gândindu-ne la ei, să ne privim pe noi înșine: să vedem dacă în noi, ca și în fariseu, există ‚îngâmfarea lăuntrică de a fi neprihăniți’ (v. 9), care ne determină să-i disprețuim pe alții.” „De exemplu” – a spus – „se întâmplă atunci când căutăm complimente și ne enumerăm mereu meritele și faptele bune, când ne preocupăm să părem în loc să fim, când ne lăsăm prinși în capcana narcisismului și a exhibiționismului. Să ne ferim de narcisism și de exhibiționism, bazate pe slava deșartă, care ne determină și pe noi, creștinii, pe noi preoții, pe noi episcopii, să avem mereu pe buze cuvântul ‚eu’: ‚eu am făcut asta, eu am scris asta, eu am spus asta, eu am înțeles asta’ și așa mai departe. Acolo unde este prea mult eu, este prea puțin Dumnezeu” – a spus pontiful.
La finalul alocuțiunii, papa Francisc ne-a îndemnat să cerem mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, „smerita slujitoare a Domnului, imaginea vie a ceea ce Domnul iubește să împlinească, răsturnându-i pe cei puternici de pe tronurile lor și ridicându-i pe cei smeriți (cf. Lc 1,52).”
Primiți acum binecuvântarea Sfântului Părinte de la finalul antifonului marian „Îngerul Domnului”, de duminică, 23 octombrie.
Tot în cadrul rugăciunii mariane, papa Francisc, flancat de doi tineri portughezi, a făcut gestul simbolic de a fi primul care se înscrie la Ziua Mondială a Tineretului de la Lisabona 2023, făcând clic pe o tabletă. La evenimentul va avea loc anul viitor, între 1 și 6 august, sunt așteptați să participe zeci de mii de tineri de pe toate continentele.
„Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Misiunilor, cu tema ‘Îmi veți fi Mie martori’ (Fapte 1,8). Este un prilej important pentru a trezi în toți cei botezați dorința de a participa la misiunea universală a Bisericii, prin mărturia și vestirea Evangheliei. Îi încurajez pe toți să îi sprijine pe misionari prin rugăciune și solidaritate concretă, pentru ca aceștia să își continue munca de evanghelizare și de promovare umană în întreaga lume” – a spus Sfântul Părinte în cadrul apelurilor care au urmat rugăciunii antifonului marian „Îngerul Domnului”.
Papa Francisc a amintit că duminică, 23 octombrie a.c., se deschid înscrierile pentru Ziua Mondială a Tineretului, care va avea loc la Lisabona în august 2023. „Am invitat doi tineri din Portugalia să mă însoțească în timp ce mă înscriu ca pelerin. O voi face acum... (n.n. pontiful a făcut click pe tabletă). Iată, m-am înscris” – a spus, adăugând îndemnul: „Dragi tineri, vă invit să vă înscrieți la această întâlnire în cadrul căreia, după o lungă perioadă de distanțare, vom redescoperi bucuria îmbrățișării fraterne între popoare și între generații, de care avem atâta nevoie!”
„Ieri, la Madrid, au fost beatificați Vincențiu Nicasio Renuncio Toribio și unsprezece însoțitori din Congregației „Preasfântul Răscumpărător”, uciși din ură față de credință, în 1936, în Spania” – a spus pontiful, exprimându-și speranța ca „exemplul acestor mărturisitori ai lui Cristos, chiar până la jertfa de sine, să ne stimuleze să fim consecvenți și curajoși”. „Fie ca mijlocirea lor să-i susțină pe cei care se luptă astăzi să semene Evanghelia în lume. Să-l aplaudăm pe noii Fericiți!” – a mai spus papa Francisc.
De asemenea, Sfântul Părinte a spus că urmărește cu îngrijorare situația conflictului continuu din Etiopia. „Repet încă o dată, cu îngrijorare sinceră, că violența nu rezolvă discordia, ci doar sporește consecințele tragice ale acesteia” – a spus pontiful, făcând apel la cei cu responsabilitate politică pentru „a se pune capăt suferințelor populației lipsite de apărare și a se găsi soluții echitabile pentru o pace durabilă în întreaga țară”. Papa Francisc și-a exprimat speranța „ca eforturile părților în favoarea dialogului și a binelui comun să conducă la o cale concretă de reconciliere”.
De asemenea, pontiful și-a exprimat întristarea pentru inundațiile care afectează mai multe țări din Africa și care au provocat moarte și distrugere. „Mă rog pentru victime și sunt aproape de milioanele de persoane strămutate și sper într-un efort comun mai mare pentru a preveni aceste calamități” – a mai spus Sfântul Părinte.
„Poimâine, marți, 25 octombrie, voi merge la Colosseum pentru a mă ruga pentru pace în Ucraina și în lume, împreună cu reprezentanții Bisericilor și Comunităților creștine și ai religiilor lumii, reuniți la Roma pentru întâlnirea ‚Strigătul pentru pace’. Vă invit să vă alăturați spiritual la această mare invocație către Dumnezeu: rugăciunea este forța păcii. Să ne rugăm, să continuăm să ne rugăm pentru Ucraina, care este atât de chinuită” – a spus papa Francisc, după rugăciunea antifonului marian „Angelus”, de duminică, 23 octombrie, din Piața San Pietro.