Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Reculegere spirituală la Roma

 
Reculegere spirituală la Roma
  • 20 Oct 2022
  • 1365

Duminică, 16 octombrie 2022, Asociația credincioșilor greco-catolici români din Italia ”Inocențiu Micu Klein” a organizat o zi de reculegere spirituală. Locația aleasă a fost Casa Betania, Chiesa Gesù Divin Maestru, din Roma.

Alături de credincioșii prezenți s-au unit în rugăciune pr. Valentin Marcu, președintele Asociației, pr. Marian Bujor, viceparoh al comunității San Salvatore alle Coppelle din Roma și pr. Mihai Navroțchi, doctorand la Institutul Pontifical Oriental. Punctele de meditații au fost ținute de către pr. diacon Pintea Vasile Gabriel, doctorand la Universitatea Pontificală Gregoriană.


Prin punctele de meditații propuse credincioșii au avut posibilitatea de a descoperi etapele unei astfel de zile, bogăția unei altfel de hrană, dar să descopere și comuniunea care trebuie să existe între persoane. În prima meditație s-a pus accent pe elementele care însoțesc rugăciunea. Pe lângă recitarea anumitor formule este necesară și liniștea interioară, dar și puritatea inimii pentru a primi cuvântul lui Dumnezeu. Preotul predicator a menționat faptul că ”după orice rugăciune dacă facem liniște și ascultăm o să îl auzim pe Dumnezeu care vorbește inimii noastre. Vorbește prin sentimente, trăiri interioare, gânduri sau dorințe puternice și fierbinți.” A accentuat faptul că inima trebuie păzită ca o cetate de gândurile rele care vin de la cel rău, iar ”orice gând care vine de la Domnul vine în liniște, subtil și în pace și ca să ne aducă pace și liniște. Dacă un gând vine cu multă gălăgie și în momentul în care este interogat mai mult ne tulbură decât să ne liniștească și nu ne oferă mângâiere, clar vine de la cel Rău.”


În a doua meditație s-a pornit de la textul evanghelic din Mc 7, 24-30 când Isus o vindecă pe fiica femeii cananeence. La fel ca femeia din Evanghelie, fiecăruia dintre noi îi este testată credința, smerenia și iubirea de aproape de către Dumnezeu, prin diferitele învățături și reguli pe care Biserica le are de atâtea secole și pe care le propovăduiește neîncetat. Părintele a accentuat faptul că ”sunt multe persoane care merg duminică de duminică la biserică și cu toate astea nu se apropie de Sfânta Spovadă și de Sfânta împărtășanie și sunt persoane care pășesc după mulți ani în biserică și primul lucru pe care îl fac este să meargă să se spovedească și să se împărtășească, mai mult de atât își schimbă atât de radical viața încât devin persoane de nerecunoscut. Ajung cu adevărat să trăiască învățăturile Bisericii și să le pună în practică.”


Un alt lucru care subliniază umilința femeii este faptul că acceptă să fie comparată cu un câine și, chiar dacă se vorbește despre săturarea celor care stau la masă, ea se mulțumește cu firimiturile care rămân, pentru că umilința nu se preface niciodată, ci mulțumește mereu pentru micile milostiviri de care are parte. Tocmai datorită acestei smerenii a femeii, Isus nu mai cere ca în alte cazuri să i se prezinte persoana bolnavă, ci o asigură pe mamă că fiica ei a primit vindecarea, datorită smereniei, credinței și înțelepciunii ei: "Pentru acest cuvânt al tău" (Mc 7,29a).


Membrii Asociației și toți ceilalți participanți au trăit momente pline de rugăciune, prin celebrarea orelor canonice, punctul culminant al celebrărilor liturgice constituind Sfânta Liturghie. Ziua de reculegere a rămas și ca un moment de apropiere între credincioși, dar și de întărire și îmbărbătare într-un ”pământ străin”. Ziua de reculegere s-a încheiat prin celebrarea sfântului Maslu. 

 

Pr. Mihai Navroțchi



Sursa:http://www.assimklein.it