Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Cristian: „Mesajul Sfintei Fecioare de la Banneux, foarte actual în vremurile tulburi pe care le trăim astăzi”

 
PS Cristian: „Mesajul Sfintei Fecioare de la Banneux, foarte actual în vremurile tulburi pe care le trăim astăzi”
  • 26 Sep 2022
  • 1145

Mesajul Preasfintei Fecioare Maria din a cincea apariție de la Banneux, care îi mărturisește Mariettei Beco, „Eu vin să alin suferința!", tema pelerinajului organizat sâmbătă, 24 septembrie 2022, la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj), este „foarte actual, mai ales în vremurile tulburi pe care le trăim astăzi”, afirmă Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, în cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie pe care a celebrat-o, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, cu această ocazie.

După ce le-a adus participanților salutul Întâistătătorului Bisericii Române Unite, Episcopul auxiliar a vorbit despre semnificațiile aparițiilor Fecioarei Maria:

„Suntem din nou la Cărbunari, în acest loc care ne amintește de apariția Sfintei Fecioare de la Banneux, iar pelerinajul de astăzi se axează pe cuvintele pe care Maica Sfântă i le-a spus Mariettei Beco, acolo, în Belgia, lângă Liege.  Se potrivesc foarte bine aceste cuvinte, mai ales în vremurile tulburi pe care le trăim astăzi. Maica Sfântă, în aparițile sale, vine să ne reamintească mesajul și învățătura lui Isus, „Faceţi ceea ce vă va spune El” (Ioan 2, 5).”

În acest context, Preasfinția Sa Cristian a vorbit despre legătura dintre apariția Sfintei Fecioare de la Banneux și semnificația Evangheliei citită la Sfânta Liturghie (Luca 4, 31-36):

„La Banneux, Fecioara Maria a venit să aline suferința, să oblogească și să mângâie rănile, să dăruiască alinare celor care, cu sinceritate în sufletul lor, recunosc și se recunosc a fi nevoiași. Știm că izvorul tuturor păcatelor este mândria, orgoliul. Atunci când suntem prea plini de noi, nu mai avem loc pentru Dumnezeu în sufletul noastru. Suntem atât de plini de noi și de autosuficiența noastră, încât îi spunem lui Dumnezeu să ne lase în pace, exact ca în Evanghelia citită astăzi. Noi suntem bine așa cum suntem. Noi nu avem nevoie de încă cineva care să ne conducă. Noi suntem stăpânii propriei existențe. Este exact ispita lui Adam, căreia nu a știut să-i spună nu. Dar Dumnezeu ne vine în întâmpinare și nu obosește, așa cum spune Papa Francisc, în a ne ierta. Ne spune că putem dobândi viața veșnică, fericirea veșnică, încă de acum, din viața aceasta, dacă îl urmăm și îi respectăm poruncile.

Mesajul Evangheliei este destul de clar, dar încă opunem rezistență, pentru că firea noastră trebuie îmblânzită, trebuie încreștinată, deoarece încă avem fiecare în sufletul nostru conuri de umbră, zone în care Soarele lui Dumnezeu încă nu a intrat. Pe anumite persoane nu le putem ierta, cu altele din anturajul nostru nu reușim să vorbim, pe anumiți oameni nu îi suportăm. În acele zone ne cere Dumnezeu să lăsăm Lumina Sa să intre, să o lăsăm pe Maica Sfântă să ne atingă.”

Episcopul auxiliar a vorbit și despre modelul de credință pe care îl reprezintă Fecioara Maria, pe care trebuie să îl urmăm, într-o lume tot mai nesigură și anxioasă:

„În lumea în care trăim, suferințele și pericolele, mai ales în ultimii ani, par să nu se mai termine. Ne confruntăm cu problematici pe care acum zece ani nici nu le puteam imagina. Toată această perioadă de lockdown existențial poate să lase urme în noi. Putem doar să știm că tot ceea ce se întâmplă în istoria omenirii nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu și că adesea trebuie să încercăm să înțelegem și să decodificăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru. [...] O avem în acest sens ca model pe Fecioara Maria, cea dintâi care a crezut și cea care, prin viața ei, a inaugurat o omenire nouă. Să facem la fel ca Maria, să nu ne lăsăm bulversați de faptele mari, de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, ci să le interpretăm într-o logică și o lumină a credinței.”

Sfânta Liturghie Arhierească a fost momentul central al pelerinajului de la Sanctuarul închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj). Alături de Preasfinția Sa Cristian, au concelebrat un sobor de preoți din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu rugăciunile de consfințire a famililor la Fecioara Săracilor și pentru încetarea războiului din Ucraina.

Părintele Petru Dumitru, Rectorul Sanctuarului, le-a mulțumit Preasfinției Sale Cristian, preoților concelebranți, persoanelor consacrate și credincioșilor, pentru participarea în comuniune de rugăciune și pentru buna desfășurare a acestui pelerinaj și i-a invitat, pe toți cei prezenți, la o agapă frățească.

Pelerinajul la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj), desfășurat sâmbătă 24 septembrie 2022, s-a încheiat cu Paraclisul Maicii Domnului.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro