Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Euharistia ne arată primatul lui Dumnezeu și iubirea fraților: papa Francisc, la Matera (Italia)

 
Euharistia ne arată primatul lui Dumnezeu și iubirea fraților: papa Francisc, la Matera (Italia)
  • 25 Sep 2022
  • 1112

Duminică, 25 septembrie 2022, papa Francisc a mers la Matera, în sudul Italiei, pentru Sfânta Liturghie de încheiere a Congresului Euharistic Național. În Ziua migrantului și refugiatului, papa a prezentat omilia și a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului”, iar în jurul orei 12.00 a plecat spre Roma de pe aeroportul militar Gioia del Colle (Bari).

 

Sfântul Părinte a efectuat duminică o vizită pastorală la Matera, în sudul Italia, unde a prezidat Sfânta Liturghie de încheiere a celui de-al XXVII-lea Congres Euharistic Național.

Au luat parte aproximativ 12.000 de păstori de suflete și credincioși din toate diecezele Italiei. Fiind zi electorală pentru peste 50 de milioane de italieni, programul vizitei papale a fost adaptat în așa fel încât participanții să aibă timpul necesar pentru a se întoarce la domiciliu ca să voteze. De adăugat că, din cauza instabilității atmosferice, papa nu a mai plecat cu elicopterul, așa cum era programat inițial, ci cu avionul, folosind aeroportul de la Ciampino. La fel a făcut și pentru călătoria de întoarcere la Roma, nu înainte de a face o vizită de rugăciune la personalul din noua Cantină a Fraternității din Matera.

La omilia Sfintei Liturghii, concelebrată pe stadionul ”XXI Settembre” din Matera, pontiful a vorbit pe larg despre lecturile biblice ale duminicii – a 26-a din timpul liturgic de peste an – și a subliniat că Euharistia, izvorul și culmea vieții creștine, ne îndeamnă la primatul lui Dumnezeu și la iubirea aproapelui. Amintind parabola bogatului și a lui Lazăr cel sărac, papa a remarcat că bogatul din parabolă nu este deschis la relația cu Dumnezeu pentru că el  urmează, practic, ”religia averii și aparenței” și ”adoră doar propria persoană”.
Papa Francisc: ”Iată, de aceea, provocarea permanentă pe care Euharistia o oferă în viața noastră: a-L adora pe Dumnezeu, nu pe noi înșine. A-L pune pe El în centru, nu vanitatea propriului ego. A ne aminti că numai Domnul este Dumnezeu și că toate celelalte sunt un dar al iubirii sale. (...) Când îl adorăm pe Domnul Isus prezent în Euharistie, primim un mod nou de a vedea viața noastră: eu nu sunt ceea ce am sau succesul pe care reușesc să-l obțin, iar valoarea vieții mele nu depinde de cât reușesc să arăt, nici nu se reduce când întâmpin eșecuri și insuccese. Eu sunt un fiu iubit, fiecare dintre noi este un fiu iubit și binecuvântat de Dumnezeu, El m-a vrut înveșmântat în frumusețe și mă vrea liber de orice sclavie. Să ne amintim: cine îl adoră pe Dumnezeu nu devine sclavul nimănui, e liber”.

Euharistia ne amintește, așadar, de primatul lui Dumnezeu, dar ”ne cheamă la iubirea fraților”. ”Această Pâine”, a subliniat papa la omilie, ”este prin excelență Sacramentul iubirii, este Cristos care se oferă și se frânge pentru noi și ne cere să facem la fel, pentru ca viața noastră să fie grâu măcinat și să devină pâine care îndestulează foamea fraților”.
Papa Francisc: ”Frați și surori, visăm o Biserică de acest fel, o Biserică euharistică, cu femei și bărbați care se frâng ca pâinea pentru toți cei care mestecă solitudine și sărăcie, pentru cei care sunt flămânzi de bunătate și compasiune, pentru cei a căror viață se fărâmițează pentru că a început să lipsească plămada bună a speranței. O Biserică ce se pune în genunchi în fața Euharistiei și îl adoră cu uimire pe Domnul prezent în Pâine, dar care știe să se aplece cu compasiune și bunătate în fața rănilor celui care suferă, ajutându-i pe săraci, ștergând lacrimile celui care suferă, făcându-se pâine de speranță și bucurie pentru toți. Pentru că nu există un adevărat cult euharistic fără compasiunea pentru numeroșii Lazăr care și astăzi merg alături de noi”.

La rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată la finalul Sfintei Liturghii de la Matera, papa Francisc a adus mulțumire organizatorilor și a încredințat Fecioarei Maria, ”Femeie euharistică”, drumul Bisericii din Italia cerând pentru această țară ”mai multe nașteri, mai mulți copii”. Lărgind orizontul rugăciunii, papa a îndemnat la susținerea spirituală a populației din Myanmar, unde recent a fost bombardată o școală și au murit mai mulți copii, din Camerun, unde mai multe persoane, printre care cinci preoți și o călugăriță, au fost luați ostatici, dar și din Ucraina pentru care a invocat sfârșitul războiului.  Un amplu apel, în fine, în contextul Zilei mondiale a migrantului și refugiatului, care se marchează duminică în Biserica catolică pe tema ”A construi viitorul împreună cu migranții și refugiații”.
Papa Francisc: ”Să ne reînnoim angajamentul de a construi viitorul după planul lui Dumnezeu, un viitor în care fiecare persoană să-și găsească locul propriu și să fie respectată, în care migranții, refugiații, strămutații și victimele traficului cu ființe umane să poată trăi în pace și demnitate. Pentru că Împărăția lui Dumnezeu se realizează împreună cu ei, fără a fi excluși. Când comunitățile pot crește la nivel social, economic, cultural și spiritual, se datorează și acestor frați și surori, iar împărtășirea diverselor tradiții îmbogățește Poporul lui Dumnezeu. Să ne angajăm cu toții în a construi un viitor mai incluziv și fratern. Migranții trebuie primiți, însoțiți, promovați și integrați”.

La finalul Sfintei Liturghii și al rugăciunii ”Îngerul Domnului” de la Matera, cu ocazia Congresului Euharistic Național al Bisericii din Italia, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro