În discursurile pe care Papei Francisc le-a ţinut în data de 16 mai noilor ambasadori la Vatican, precum şi membrilor de la Caritas Internationalis, a insistat asupra faptului că „banul trebuie să servească, nu să stăpânească” omul. De asemenea, Suveranul Pontif a spus că etica poate fi incomodă pentru că relativizează banul.
Profesorul de economie de la Universitatea Pontificală Lateran din Roma, Flavio Felice, a comentat cuvintele Papei pentru Radio Vatican:
„Cred că este o problemă fundamentală mai ales din perspectiva antropologiei creştine. În acest caz banul relativizează omul. În consecinţă, creştinismul, care pune omul în centru, relativizează tot ceea ce poate ameninţa demnitatea persoanei umane”, a spus profesorul de economie.
În acelaşi timp, Flavio Felice a amintit că de-a lungul istoriei omenirii creştinismul a relativizat toate lucrurile pământeşti pentru a pune persoana umana în centrul existenţei; vorbind despre invitaţia Papei Francisc de a nu ne pune sufletul în bani, profesorul Felice a spus că Suveranul nu face altceva decât să continue lupta împotriva idolilor materiali ce ne pot îndepărta de la adevărata noastră misiune spirituală.
Când omul îşi pune încrederea în lucrurile materiale, pe care le idolatrizează, acesta uită să-l ajute pe fratele care se află în nevoi, iar, după cum spunea noul Papă, „să nu împarţi cu cei săraci propriile bunuri este ca şi cum i-ai jefui”, profesorul Felice subliniind că doar împărţind cu ceilalţi lucrurile pe care natura ni le oferă reuşim, de fapt, să fim cu adevărat oameni.
Profesorul a mai spus că nu toţi oamenii împărtăşesc viziunea creştină asupra omului, precum şi că lumea economică are nevoie de persoane oneste care să nu promoveze legi economice injuste, amintind totodată că Papa Francisc, experimentând criza economică din Argentina, ne oferă o pastorală socială de cel mai înalt nivel.
Sursa:
ro.radiovaticana.va