Duminică 18 septembrie 2022, de la ora 10.30, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla va vizita parohia greco-catolică Dej III – Dealul Florilor, unde va sfinți biserica „Sfântul Anton de Padova”, la încheierea lucrărilor de edificare a acestui sfânt locaș. Va participa la momentul de mare sărbătoare Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea. Ceremonia sfințirii exterioare și interioare a sfântului locaș va fi urmată de Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de cei doi Ierarhi, împreună cu un sobor de preoți. În cadrul celebrării liturgice va fi hirotonit diacon dr. Petre Mureșan, absolvent al Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” și al Facultății de Teologie Greco-Catolică a UBB. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul „Buna Vestire – Francisc Hubic” al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, condus de maestrul lect. univ. dr. Radu Mureșan. Programul va putea fi urmărit și în direct pe posturile Radio Maria / Maria TV.
Date istorice
Timp de 20 de ani, biserica de piatră din parohia Dej III – Dealul Florilor, s-a ridicat tot mai mult și în același timp cu biserica de suflete, anul 2002, în care s-a pus temelia sfântului locaș, fiind cel al înființării acestei parohii, odată și cu numirea pr. Călin Moldovan ca și păstor al noii comunități parohiale. Binecuvântată cu darul unui relicvariu cu moaște ale Sfântului Anton, noua biserică din cartierul Dealul Florilor a fost, și în perioada construirii sale, an de an, în luna iunie, loc de pelerinaj pentru credincioșii cinstitori ai Sfântului Anton, un sfânt ce depășește granițele confesionale.
Sfântul Anton, îndrăgit și venerat aici, s-a întors și acum, la ceasul sfințirii acestei biserici, prin moaștele sale. O relicvă a Sfântului Anton a fost primită recent la parohia Dej – Dealul Florilor, spre a fi depusă în masa Sf. Altar. Acest dar a fost oferit de pr. Roberto Brandinelli, administrator al Provinciei italiene „St. Anton de Padova” OFMConv. În masa altarului vor fi depuse, împreună cu moaștele Sfântului Anton, și moaște ale Fericitului Iuliu Hossu, Episcop greco-catolic martir, despre care Șematismul din 1947 consemnează că s-a aflat în vizită pastorală la Dej în anul 1926. Conform aceluiași Șematism, înainte de anul 1948, în localitate existau două parohii greco-catolice, una înființată în 1799, cealaltă în 1920.
Orașul Dej a reprezentat un important centru spiritual românesc și greco-catolic, de care se leagă nume ale unor mari personalități ale Bisericii Române Unite, precum: memorandistul Theodor Mihali, Ștefan Cicio-Pop, Alexandru Vaida-Voievod, toți reprezentanți de frunte ai mișcării naționale, participanți activi la Marea Unire. De asemenea, aici a trăit protopopul greco-catolic George Mânzat, președinte al Despărțământului Dej al ASTRA, publicist și autor al primei monografii a Dejului. O mare parte din viața (de 102 de ani) a petrecut-o la Dej, Mons. Alexandru Nicula, protopop onorar și prelat papal, teolog și filolog, fost secretar al Episcopului Iuliu Hossu, Fericitul martir al Bisericii.
Frumoasa biserică ce se înalță pe colina localității de la confluența Someșului Mare cu Someșul Mic, rod al rugăciunii și jertfei înaintașilor, precum și al dăruirii și muncii celor ce au ctitorit-o, primind îmbrăcăminte de lumină prin invocarea Spiritului Sfânt de către cei doi Ierarhi greco-catolici, va rămâne oază de pace și izvor de milostivire pentru oricine îi va trece pragul, binecuvântat locaș de închinare și întâlnire cu Dumnezeu.