Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesageri ai păcii la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

 
Mesageri ai păcii la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca
  • 08 Sep 2022
  • 1319

Mesageri ai păcii la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca: Sfânta Liturghie arhierească celebrată de un Ierarh român și un Ierarh american ucrainean

Sfânta Liturghie arhierească celebrată în după-amiaza zilei de marți, 6 septembrie 2022, la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, a fost o întâlnire, în lumina lui Dumnezeu, cu realitatea dureroasă a războiului din Ucraina, dar și o întâlnire de solidaritate, de întărire în credință, de comuniune cu două popoare: cel american și cel ucrainean, reprezentate de oaspeții care au vizitat timp de câteva zile România și Eparhia de Cluj-Gherla: Înalt Preasfinția Sa Borys Gudziak, Arhiepiscop al Arhieparhiei Greco-Catolice Ucrainene de Philadelphia (SUA), și delegația din partea Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii (USCCB) care îl însoțește, din care fac parte Jennifer Healy, director al Biroului pentru Bisericile din Centrul și Estul Europei din cadrul USCCB, și Andrew Kirkpatrick, specialist USCCB.

În popasul lor, oaspeții americani au făcut cunoștință cu diverse realități ale Episcopiei de Cluj-Gherla. Au participat cu bucurie la deschiderea noului an școlar, în curtea Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” – liceu la a cărui edificare, în calitatea pe care o au, au contribuit. Au făcut cunoștință și cu mediul universitar, participând la o întâlnire în cadrul Centrului de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, întâlnire la care a participat și pr. Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai. De asemenea, oaspeții au avut o întâlnire și cu diferite sectoare ale Eparhiei de Cluj-Gherla (tineret, familii), momente de comuniune și bucurie.

Celebrarea liturgică, la care au luat parte credincioși, tineri și, în număr mare, persoane consacrate din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare și din Congregația Maicii Domnului, a fost o încheiere și o încununare a acestei vizite în România – în dimineața următoare, miercuri, 7 septembrie, Înalt Preasfințitul Borys și însoțitorii săi și-au continuat călătoria spre Ucraina, țara greu încercată de război. La celebrarea din Catedrala din Cluj, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat împreună cu Arhiepiscopul ucrainean la masa sfântului altar. Au concelebrat în jur de 12 preoți, între care pr. Vasile Tofană SJ, Vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla, preoți din Curia episcopală, preoți protopopi și preoți care slujesc în catedrală. Răspunsurile liturgice au fost date de corul clujean „Angeli”, care au întărit rugăciunea prin cântecul lor.

În predică, Înalt Preasfinția Sa Borys Gudziak – care a vorbit în limba engleză, cu traducerea în limba română făcută de pr. Vasile Tofană -, a evidențiat la început că este prezent în calitate de reprezentant al Conferinței Episcopilor Americani și, de fapt, ca reprezentant al celor 196 Dieceze și Eparhii din Statele Unite și al celor 60 de milioane de americani catolici. Între aceste Eparhii se află și „Eparhia Română Greco-Catolică (de Canton-Ohio), condusă de un bun prieten al meu, Preasfințitul John Michael Botean, și vă transmit și salutul lui pentru voi, frați și surori”. A vorbit despre colectele care se fac, an de an, în Statele Unite, pentru catolicii și creștinii din Europa persecutați de comunism, despre rugăciunea milioanelor de credincioși catolici americani pentru aceste țări care au purtat sau poartă încă povara persecuției comuniste. Totodată, a menționat „marele respect” pe care creștinii catolici din SUA îl au „pentru Episcopii, martirii, preoții, surorile, credincioșii, pentru toți cei care și-au păstrat credința de multe ori în circumstanțe imposibile”.

Arhiepiscopul a spus: „Martirii Bisericii sunt pentru noi o școală a credinței. Privim spre trecut pentru a ști cum să mergem spre viitor. Și, privind la Isus Cristos, vedem cum Biserica s-a format și cum merge mai departe”. A subliniat adevăratul martiriu pe care îl presupune, astăzi, alegerea pentru viața consacrată – remarcându-le în mod special, în biserică, pe surorile baziliene, Ordin care este prezent și în Ucraina. A meditat Evanghelia zilei (Marcu 3,13), despre importanța rugăciunii. A spus: „Prin rugăciunea de pe munte, Isus își întărește legătura cu Tatăl. Este primul pas, urmat de chemarea apostolilor, ca aceștia «să fie cu El», și pe care i-a trimis să predice și să aibă autoritate asupra demonilor”.

Aceeași misiune este încredințată și apostolilor de astăzi, dar, pentru a face la fel, trebuie „să fiți în comuniune cu Dumnezeu și să trăiți în comuniune unii cu alții”. „Dacă trăiți în comuniune cu Dumnezeu și trăiți în comunitate, voi puteți merge să predicați în lume, puteți să înfruntați comunismul, puteți să îi înfruntați pe aceia care râd de voi, puteți să înfruntați toate problemele din viața voastră, din inima voastră, din familia voastră, de la locurile de muncă. Nu puteți face aceasta fără Dumnezeu și fără experiența comunității. Extazul rugăciunii ne conduce spre comuniune și după aceea aduce roade. Aceasta este mișcarea vieții în Cristos”. Pentru că „rugăciunea, unirea cu Dumnezeu Tatăl, prin Cristos, în Spiritul Sfânt, comuniunea cu frații și surorile vor avea ca rezultat rodnicia”.

Arhiepiscopul Borys a încheiat exclamând: „Ce vocație deosebită avem! Este o vocație de bucurie, o vocație de adevăr, de unitate și este ceea ce ne dăruiește viață. Voi, eu, fiecare dintre noi suntem chemați să dăm viață. Nu există nimic mai mult. Noi dăm viață pentru că am primit viață, suntem parte a Trupului lui Cristos. Auzim Cuvântul, Cuvântul devine Trup și Sânge, suntem hrăniți cu Euharistia, avem un extaz de comuniune cu Dumnezeu, prin acestea ne iubim frații și surorile și suntem capabili să dăm viață”.

La încheierea Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul ucrainean a dorit să mulțumească celor care i-au primit în România, pentru ospitalitate. „Am învățat atât de multe, în doar câteva zile, aici, la Blaj, în București, am fost inspirat în primul rând de mărturia martirilor voștri, de iubirea dintre voi, preoți, surori, de credința voastră… Vreau să vă mulțumesc fiecăruia dintre voi, întregii Biserici române, Greco-Catolice, și tuturor oamenilor de bine din România, pentru solidaritatea sinceră cu refugiații ucraineni”. În continuare, Înalt Preasfințitul Borys a descris realitatea războiului din țara sa de origine: „Voi vedeți știrile, știți ce se întâmplă. Fiecare dintre noi, ucrainenii, avem un prieten care a fost omorât. Știm foarte mulți oameni care au fost răniți. Și știm sute de oameni care au fost nevoiți să-și părăsească casele. Voi înțelegeți ce este tirania. Și înțelegeți de ce ucrainenii nu au altă cale decât să-și apere libertatea primită de la Dumnezeu și demnitatea de europeni și cea de popor.”

„Politica se schimbă, diplomația se schimbă, Uniunea Europeană ne adună împreună, economia se schimbă. Va fi o politică energetică diferită, o agricultură diferită, o ecologie diferită după această agresiune rusească. Și voi veți fi chemați să faceți sacrificii și deja faceți sacrificii, plătiți prețuri mari pentru energie. Popoare din Africa vor muri de foame. Acesta este rezultatul acestui păcat al războiului. Putin și poporul rus – și spun poporul rus pentru că poporul rus susține acest război: nici un Episcop ortodox, dintre cei 300 din Rusia, nu a vorbit împotriva războiului. Doar 293 de preoți din 24.000 au semnat o petiție împotriva războiului. Și 700 de rectori au semnat un document prin care susțin războiul!” „Ucrainenii înțeleg: dacă Putin nu este oprit să tragă, lumea se va termina. Dacă ucrainenii se opresc din a se apăra, poate din nou în Ucraina, și mai târziu în România, Biserica Greco-Catolică va fi ilegală. Pentru că de fiecare dată în ultimele trei secole când a fost ocupație rusească, Biserica Greco-Catolică a avut de suferit”.

„Vă mulțumesc pentru solidaritatea voastră, înțelegerea, generozitatea și pentru rugăciunea voastră. Pentru că va fi o intervenție a lui Dumnezeu dacă Ucraina va fi salvată, așa cum a fost în urmă cu 33 de ani. Cine ar fi crezut că Ceaușescu ar fi putut să cadă de la putere? Cine ar fi crezut că Uniunea Sovietică, înarmată cu arme nucleare, ar fi putut să cadă? Gorbaciov spera că, dacă face câteva reforme, comunismul ar putea să mai dureze probabil încă 100 de ani. Dar voința lui Dumnezeu a fost diferită. Rugăciunea dumneavoastră a fost alta. Mărturia pe care au dat-o martirii a fost alta. Aceasta este speranța noastră. Noi suntem în mâna lui Dumnezeu. Așa că,haideți să ne rugăm, să fim informați – pentru a înțelege ce se întâmplă –, și să ajutăm. Vă mulțumesc pentru că faceți aceasta. Fie ca Dumnezeu să vă răsplătească însutit!” Arhiepiscopul a încheiat pe coordonatele speranței și ale încrederii în Dumnezeu, care poate cu adevărat să schimbe răul în bine.

După acest cuvânt, Preasfinția Sa Claudiu a dorit să exprime ce mult înseamnă pentru el prezența, în România și în Catedrala „Schimbarea la Față”, a Înalt Preasfințitului Borys și a colaboratorilor săi. „A vorbit atât de clar și nu a vorbit din cele pe care le-a auzit, ci a spus ceea ce el trăiește. Cel puțin de patru ori pe an el se află în Ucraina și mâine va merge din nou în Ucraina. Aș vrea să înțelegeți că, dincolo de ceea ce vedeți pe posturile de televiziune sau de ceea ce citiți în jurnale, sau de diferitele interpretări pe care le puteți citi sau auzi, aceasta nu este o interpretare, aceasta este o mărturie. Este mărturia unui Episcop ucrainean care trăiește drama războiului, care o cunoaște din interior.”

„Înalt Preasfințitul Borys a fost rector la Universitatea din Lviv și are acum studenți și profesori care sunt omorâți în fiecare zi, apropiați, rude care sunt omorâte în fiecare zi. Așadar, aceasta este adevărata interpretare a lucrurilor, adevărata interpretare a ceea ce se întâmplă la ora actuală în Ucraina. Noi, așa cum a amintit Înalt Preasfințitul Borys, am cunoscut aceste lucruri. Noi am trăit persecuția Bisericii Greco-Catolice și nu trebuie să ne învețe nimeni ce înseamnă presiunea sau intervenția sovietică într-o țară. Biserica noastră a fost suprimată de la o zi la alta. Nimeni nu credea în Occident acest fapt (…), așa cum foarte probabil și astăzi se întâmplă.”

„Îi mulțumesc foarte mult Înalt Preasfințitului Borys, fiindcă cu toată această suferință a războiului a adus atâta pace, atâta bucurie, atâta lumină cu el. Și cei care l-au întâlnit și au avut bucuria să vorbească cu el în zilele acestea toți au dat mărturie despre această pace și bucurie pe care o aduce. Ați putut vedea și din predica de după Evanghelia zilei: este un om îndrăgostit de Dumnezeu. Fiindcă a trăit personal experiența întâlnirii cu Dumnezeu și de aceea poate să o mărturisească, de aceea este și atât de puternic și își păstrează această pace, chiar în situația actuală a războiului. Fiindcă cel care are pacea lui Dumnezeu suflet, cel care are bucuria lui Dumnezeu în suflet, primite ca daruri din întâlnirea cu Dumnezeu, nu le poate pierde niciodată. Nu există nici un rău pe această lume, nici războiul, nici suferința, nici durerea, nici chiar moartea, care să ia această bucurie și această pace din suflete.”

Ierarhul Eparhiei de Cluj-Gherla a încheiat, de asemenea, în notă optimistă, arătând „că trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru clipa prezentă”. În contextul actualelor probleme și al crizei energetice care se preconizează, în această zi „un om al lui Dumnezeu ne invită să privim la prezent. Să-l întâlnim acum pe Dumnezeu: acum, aici, Dumnezeu este prezent!”. A încheiat, invitând: „Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că, și într-o astfel de suferință atât de mare ca războiul din Ucraina, noi putem fi aproape, putem să ne simțim frați și surori. Vă invit să continuați să susțineți în toate felurile pe frații și pe surorile noastre din Ucraina, cu ceea ce puteți, material, dar mai ales cu rugăciunea voastră. Să vă aduceți aminte că vă rugați pentru frați și surori. Credincioșii catolici americani fac o colectă și dau din ceea ce au pentru noi. Să știm să dăruim și noi celor care au nevoie. La Sfânta Liturghie spunem: «pe noi înșine, unii pe alții și toată viața noastră, lui Cristos Dumnezeu să o dăm!». Așa să ne ajute Dumnezeu!”

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro