Cu ocazia binecuvântării și inaugurării, la Bogota, în Columbia, a noului sediu al Consiliului Episcopal Latino-American (CELAM), papa Francisc i-a scris o scrisoare președintelui, monseniorul Cabrejos Vidarte, îndemnând: „Feriți-vă de pragmatism, mediocritate și funcționalism”.
Papa Francisc i-a scris președintelui CELAM, monseniorul Héctor Miguel Cabrejos Vidarte, arhiepiscop de Trujillo, în Peru, pentru a-l felicita pentru evenimentul de marți, 12 iulie: inaugurarea, la Bogota, a noului sediu al Consiliului Episcopal Latino-American (CELAM). Pontiful i-a cerut să transmită salutul său episcopilor din America Latină și Caraibe, preoților, credincioșilor și credincioaselor, colaboratorilor laici și tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectului.
Îndemnul Sfântului Părinte este de a-i mulțumi lui Dumnezeu „pentru succesul acestei lucrări materiale”, care va ajuta cu siguranță „la realizarea proiectelor de evanghelizare și formare pastorală în sprijinul Conferințelor episcopale”, ținând mereu cont că „dacă Domnul nu construiește casa, în zadar se trudesc zidarii”. „Structurile bisericești” – a spus pontiful – „să fie pregătite să răspundă nevoilor celor marginalizați”.
Piatra de temelie pe care se sprijină totul este Cristos – amintește papa Francisc – și de aceea este mereu necesar „să-l implorăm pe Domnul Înviat să impulsioneze și să întărească misiunea noastră eclezială cu forța Spiritului său Sfânt, pentru a fi gata să discernem semnele vremurilor și să răspundem, din perspectiva credinței, a speranței și a carității, la nevoile poporului sfânt și credincios al lui Dumnezeu”.
Papa reiterează că structurile materiale ale Bisericii au sens doar în măsura în care sunt mai ales în slujba surorilor și fraților noștri „care trăiesc în cele mai extreme periferii ale vieții”.
Pontiful atrage atenția împotriva celor „trei idolatrii care amenință întotdeauna progresul poporului credincios al lui Dumnezeu”, deoarece acestea nu „tolerează misterul și vizează eficiența cu orice preț”, acestea fiind: „mediocritatea spirituală, pragmatismul cifrelor și funcționalismul care ne determină să ne entuziasmăm mai degrabă de foaia de parcurs decât de drum”.
Scrisoarea se încheie cu recunoștința reînnoită a Sfântului Părinte pentru realizarea proiectului inaugurat la Bogota, recunoștință pe care dorește să o extindă tuturor celor care au lucrat la realizarea lui.