Pelerini de speranţă, motoul Jubileului din 2025 ales de papa, "să poată deveni cu adevărat pentru întreaga lume un conţinut autentic de experimentat". Este auspiciul exprimat de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, în conferinţa de presă cu privire la primele iniţiative pentru Jubileu şi, în mod specific, pentru prezentarea logoului oficial al Anului sfânt. Întâlnirea - coordonată de arhiepiscopul Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare pentru problemele fundamentale ale evanghelizării în lume - s-a desfăşurat în după-amiaza zilei de marţi, 28 iunie 2022, în scenariul splendid din Sala Regia din Palatul apostolic.
Evenimentele pe care le trăim, a afirmat cardinalul Parolin, "mai ales în aceste luni recente, par să oblige Biserica să-şi îndrepte privirea spre virtutea speranţei care, nu întâmplător, este definită o virtute teologală, pentru că este pusă chiar la fundamentul vieţii creştine împreună cu celelalte două virtuţi a credinţei şi a iubirii". Şi "speranţa ne cheamă pe toţi să fim constructori responsabili ai unei lumi mai bune, aşa cum a scris Papa Francisc în vederea Anului jubiliar: «Trebuie să facem totul pentru ca fiecare să redobândească forţa şi certitudinea de a privi la viitor cu suflet deschis»".
Mulţumind celor care sunt implicaţi mai direct în responsabilitatea de organizare a Jubileului "pentru colaborarea care a fost oferită în diferite forme" în această fază pregătitoare, cardinalul Parolin a relansat importanţa "complementarităţii necesare şi rodnice pentru binele" pelerinilor care vor veni la Roma "pentru a trece prin poarta sfântă, conform tradiţiei jubiliare antice".
Anul sfânt 2025, a conchis secretarul de stat, "este o frumoasă oportunitate care este oferită în mod special Romei şi Italiei, ca moment calificator pentru a primi milioanele de turişti care vor veni pentru a trăi desigur un eveniment de credinţă, dar în acelaşi timp de cultură şi de admiraţie faţă de aceste locuri splendide".
Arhiepiscopul Fisichella a prezentat apoi logoul Jubileului, desenat de Giacomo Travisani şi ales personal de Papa Francisc, la 11 iunie, din cele trei propuneri indicate de o comisie internaţională care le-a selecţionat dintre cele 294 prezentate de persoane, între 6 şi 83 de ani, din 213 oraşe şi 48 de ţări.
"Logoul reprezintă patru figuri stilizate pentru a indica omenirea care provine din cele patru colţuri ale pământului", a explicat în detalii arhiepiscopul. "Sunt o îmbrăţişare cu alta, pentru a indica solidaritatea şi fraternitatea care trebuie să unească popoarele. Se va observa că primul din rând este prins de cruce. Este semnul nu numai al credinţei care îmbrăţişează, ci al speranţei care nu poate fi abandonată niciodată pentru că avem nevoie mereu de ea şi mai ales în momentele de necesitate mai mare".
"Este util de observat valurile care sunt dedesubt şi care sunt agitate pentru a arăta că pelerinajul vieţii nu se face mereu în ape liniştite", a afirmat el. "Adesea evenimentele personale şi evenimentele din lume impun cu intensitate mai mare chemarea la speranţă. Pentru aceasta trebuie subliniată partea de jos a crucii care se prelungeşte transformându-se într-o ancoră, care se impune asupra mişcării valurilor. Aşa cum se ştie - a adăugat el - ancora a fost utilizată adesea ca metaforă a speranţei. De fapt, ancoră de speranţă este numele care în jargonul marinăresc este dat ancorei de rezervă, folosită de ambarcaţiuni pentru a face manevre de urgenţă pentru a stabiliza nava în timpul furtunilor".
"Să nu se neglijeze faptul că imaginea arată că drumul pelerinului - a spus arhiepiscopul Fisichella - nu este un fapt individual, ci comunitar cu amprenta unui dinamism crescător care tinde tot mai mult spre cruce. Crucea nu este deloc statică, ci este şi ea dinamică, se apleacă spre omenire parcă pentru a-i ieşi în întâmpinare şi a nu o lăsa singură, ci oferind certitudinea prezenţei şi siguranţa speranţei. În sfârşit, este foarte vizibil, în culoarea verde, motoul Jubileului 2025: Peregrinantes in Spem".
Aşadar, logoul a fost ales în cadrul unui concurs internaţional "la care au participat studenţi, studii grafice, institute călugăreşti, profesionişti şi studioşi de artă care s-au confruntat cu tema pelerinajului şi a speranţei". Comisia "a evaluat lucrările prezentate după trei criterii: pastoral, pentru ca mesajul Jubileului să fie mai uşor de intuit; tehnico-grafic, care să garanteze o bună factură grafică pentru a putea fi reprodusă; estetic, pentru ca desenul să fie bine făcut şi captivant".
Este elocventă mărturia lui Giacomo Travisani, autorul logoului: "Am imaginat oameni de orice «culoare», naţionalitate şi cultură, îndreptându-se din cele patru colţuri ale pământului şi mergând spre viitor, spre ceilalţi, spre lume, ca nişte vele ale unei mari nave comune, umflate graţie vântului speranţei care este crucea lui Cristos. Speranţa, mi-am spus eu, este în cruce, cu papa la conducerea poporului lui Dumnezeu spre ţinta comună. Îmbrăţişând crucea care devine o ancoră, referinţă trainică pentru omenire".
În afară de asta, arhiepiscopul Fisichella a prezentat indicaţia Papei Francisc de a focaliza următorii doi ani care preced Jubileul asupra a două tematici deosebite. Astfel anul 2023 va fi dedicat revizitării temelor fundamentale ale celor patru constituţii ale Conciliului al II-lea din Vatican, a cărei aniversare de 60 de ani de la deschidere se va celebra la 11 octombrie, "pentru ca Biserica să poată respira din nou" acea "învăţătură profundă şi actuală". Sunt în pregătire o serie de materiale ajutătoare, "scrieri cu un limbaj captivant".
În schimb, anul 2024 va fi unul dedicat rugăciunii, pentru "a crea un context favorabil Jubileului şi pentru a permite ca pelerinii să se poată pregăti pentru acest eveniment, care este înainte de toate spiritual, în mod coerent şi eficace".
"După vară va fi disponibil site-ul oficial al Jubileului cu respectiva app", a anunţat arhiepiscopul, evidenţiind spiritul de colaborare şi de responsabilitate în acest timp de pregătire şi mulţumind, pentru acestea, autorităţilor italiene. Site-ul şi app "vor reprezenta un instrument pentru a-i ajuta pe pelerini să trăiască evenimentele propuse cât mai bine, facilitând experienţa spirituală şi culturală a oraşului Roma. De fapt, portalul Jubileului va conţine, în afară de importanta «Cartă a pelerinului», ştiri, aspecte istorice, informaţii practice, servicii şi instrumente multimedia, în zece limbi şi cu un înalt nivel de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi". În acest an, a conchis el, va fi gata calendarul Anului sfânt 2025 cu evenimentele speciale.
(După L'Osservatore Romano, 30 iunie 2022)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu