Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Sfinții Petru și Pavel să mijlocească pentru Biserică și lumea întreagă

 
Papa Francisc: Sfinții Petru și Pavel să mijlocească pentru Biserică și lumea întreagă
  • 30 Iun 2022
  • 1457

Miercuri, 29 iunie 2022, solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie celebrată la Altarul Mărturisirii lui Petru din bazilica vaticană. Pontiful a prezentat omilia, a binecuvântat pallium-ul și l-a înmânat noilor arhiepiscopi mitropoliți în semn de comuniune cu Scaunul Apostolic al Romei. A asistat, de asemenea, o delegație ortodoxă a Patriarhatului Ecumenic de Constantinopol, precum și corul catedralei ortodoxe din Tbilisi.

”Petru și Pavel să mijlocească pentru noi, să mijlocească pentru orașul Romei, să mijlocească pentru Biserică și pentru lumea întreagă”: este invocația cu care papa Francisc a încheiat omilia Sfintei Liturghii prezidată în bazilica vaticană miercuri, 29 iunie a.c., solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Din cauza durerilor la genunchi, pontiful nu a mai urcat treptele Altarului Mărturisirii, ci a prezidat celebrarea liturgică stând în fața altarului, în timp ce liturgia euharistică a fost celebrată de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului cardinalilor. În cadrul Sfintei Liturghii, papa a binecuvântat pallium-ul, semnul comuniunii cu Scaunul Apostolic al Romei, pe care l-a înmânat la final noilor arhiepiscopi mitropoliți.

De la Sfinții apostoli, la Biserica de astăzi

La omilie, papa a făcut un lung comentariu la lecturile biblice ale solemnității. În prima dintre acestea, se relatează eliberarea apostolului Petru din închisoare, în timp ce îngerul Domnului îi spune: ”Ridică-te în grabă!” (Fapte 12,7). În cea de-a doua, apostolul Pavel spune: ”Am dus lupta cea bună” (2 Timotei 4,7). A se ridica în grabă și a duce lupta cea bună, a subliniat papa, sunt două aspecte care au multe de spus ”Comunității creștine de astăzi în timp ce este în curs de desfășurare procesul sinodal”. Ca discipoli ai Domnului și Comunitate creștină, a spus papa la omilie, ”suntem chemați și noi să ne ridicăm în grabă pentru a intra în dinamismul învierii și pentru a ne lăsa conduși de Domnul pe drumurile pe care El vrea să ni le arate”. În lumina mărturisirii Sfântului Pavel, din cea de-a doua lectură, papa a pus două întrebări semnificative: ”Ce pot să fac eu pentru Biserică?” și ”Ce putem face împreună, ca Biserică, pentru a face lumea în care trăim să fie mai umană, mai justă, mai solidară, mai deschisă la Dumnezeu și la fraternitatea dintre oameni?”.
Papa Francisc: ”Sinodul pe care îl celebrăm ne cheamă să devenim o Biserică ce se ridică în picioare, nu una repliată asupra ei, ci capabilă să-și împingă privirea mai departe, să iasă din propriile închisori pentru a merge în întâmpinarea lumii, cu curajul de a deschide ușile. (...) O Biserică fără lanțuri și fără ziduri, în care fiecare să se poată simți primit și însoțit, în care să se cultive arta ascultării, dialogului, participării, sub unica autoritate a Spiritului Sfânt. O Biserică liberă și smerită, care se ridică în grabă, care nu trage de timp, nu acumulează întârzieri în fața provocărilor de astăzi, nu întârzie în țarcurile sacre, dar se lasă însuflețită de pasiunea de a vesti Evanghelia și de dorința de a ajunge la toți și de a-i primi pe toți”.

O delegație ortodoxe de la Istanbul

La Sfânta Liturghie din bazilica San Pietro a luat parte, potrivit unei recente tradiții, o delegație a Patriarhatului Ecumenic de Constantinopol, condusă de arhiepiscopul Job de Telmissos, reprezentant al Patriarhatului ecumenic la Consiliul ecumenic al Bisericilor și co-președinte al Comisiei mixte internaționale pentru dialogul teologic dintre Biserica catolică și Biserica ortodoxă în ansamblul ei. Prezența ierarhilor ortodocși marchează tradiționalul schimb de delegații pentru respectivele sărbători ale Sfinților Patroni: pe 29 iunie la Roma pentru Sfinții Petru și Pavel și pe 30 noiembrie la Istanbul pentru Sfântul Andrei. Salutând la Sfânta Liturghie delegația patriarhului ecumenic Bartolomeu, papa a mulțumit pentru că ”mergem împreună, pentru că numai împreună putem fi sămânță a Evangheliei și mărturisitori de fraternitate”. De adăugat că la Celebrarea Euharistică din bazilica vaticană, alături de Corul Capelei Muzicale Pontificale a cântat corul catedralei ”Preasfânta Treime” din Tbilisi, în Georgia, venit la Roma cu binecuvântarea Beatitudinii Sale Ilie al II-lea, patriarhul Bisericii Ortodoxe Georgiene.

Pallium-ul noilor arhiepiscopi mitropoliți

La Sfânta Liturghie, papa a binecuvântat pallium-urile pentru noii arhiepiscopi mitropoliți. Papa nu le-a mai pus pe umeri, ca de obicei, ci, din cauza durerilor de la genunchi, a rămas așezat pe scaun și le-a înmânat mitropoliților în semn de comuniune cu Scaunul Apostolic al Romei. ”În comuniune cu Petru”, a subliniat papa la omilie, ”ei sunt chemați să se ridice în grabă, să nu doarmă, și să fie santinele atente ale turmei și, odată ridicați în picioare, să ducă lupta cea bună, niciodată singuri, ci cu tot poporul sfânt și credincios al lui Dumnezeu. Ca buni păstori, ei trebuie să stea în fața poporului, în mijlocul poporului și în urma poporului, dar întotdeauna cu sfântul popor credincios al lui Dumnezeu, pentru că ei sunt parte a sfântului popor credincios al lui Dumnezeu”.

 

 



Sursa:vaticannews.va.ro