Vineri 10 iunie 2022, un grup de copii din Parohia Greco-Catolică Blaj III - Barbu Lăutaru, care a fost vizitată de Papa Francisc în urmă cu trei ani, au fost primiți de Sfântul Părinte în Vatican, în cadrul unei audiențe private. Copiii i-au dăruit Sfântului Părinte și un toiag arhieresc, confecționat din cupru și fier, o sinteză a istoriei și a tradițiilor culturale ale romilor. În partea centrală a toiagului a fost simbolizată figura Fericitului Episcop Martir Ioan Suciu, ocrotitorul spiritual al comunității, care îi cuprinde în mantia sa pe fiii acestei Parohii. Pe spatele mantiei au fost inscripționate cuvintele rostite de Sfântul Părinte pe 2 iunie 2019: „Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele”.
Compus din mai multe registre, toiagul papal dăruit Suveranului Pontif face trimitere la tradițiile culturale ale romilor din România. Elementele alese pentru realizarea toiagului sunt fierul și cuprul, atent selectate, pentru a obține o îmbinare elegantă de contraste de culoare, texturi și forme ce dau naștere unei piese având la bază semnificații reprezentative pentru cultura comunității romilor.
Sub aspect vizual, toiagul este o prelucrare plină de fervoare creativă a muncii unei comunități prin mâinile căreia metalele capătă forme noi, conform unei tradiții transmisă din generație în generație.
Partea de sprijin a toiagului vorbește despre munca manuală, o înfășurare spontană de material sugerând tumultul vieții romilor, precum și spiritul liber și uneori ludic al acestora.
Partea centrală a toiagului ne arată rolul Bisericii în ajutorarea celor greu încercați, mesaj transmis prin simbolul atât de puternic al fructului de rodie. Aceasta se deschide dezvăluind semințele pe care le protejează, sugerate prin suprafața vibrată. În figura stilizată așezată deasupra rodiei îl regăsim pe Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu, ocrotitorul Parohiei din Barbu Lăutaru.
În cea mai înaltă parte a toiagului papal, cea de-a patra, regăsim Crucea, spațiu de înălțare și de transformare a creștinului mai presus de orice lucru lumesc. Realizată din trei fire de fier împletite, fire ce se întrepătrund spre cele trei extremități, evocând Sfânta Treime și contopindu-se într-un singur element, sugerează transformarea ireversibilă pe care lumina învățăturilor lui Cristos și a jertfei Sale pe cruce o aduce în sufletele noastre.
Întreaga lucrare dăruită Papei vorbește despre speranțele și încercările comunității de romi, revelând totodată credința că înălțarea spirituală este accesibilă tuturor celor care, în comuniune și în împărtășire, aleg „să meargă împreună”.
Toiagul dăruit Sfântului Părinte este opera Anadorei Lupo, originară din Alba Iulia, absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, artist vizual și sculptor cu o experiență de peste douăzeci de ani în designul de obiect.
Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș