Adevărata iubire nu ne strivește, ci ne face protagoniști. La rugăciunea ”Regina Coeli” din 29 mai 2022, papa Francisc a vorbit despre Înălțarea Domnului și a scos în evidență trăsăturile iubirii lui Isus, care nu ne strivește, ci ne face protagoniști. Mai mult, asemenea Lui, discipolii săi de astăzi sunt chemați să binecuvânteze, prin privire și cuvinte, viața și speranțele aproapelui.
Înălțându-se la cer, Isus anunță darul Duhului Sfânt și îi binecuvântează pe discipolii săi. În alocuțiunea de la rugăciunea ”Regina Coeli”, condusă duminică, 29 mai 2022, împreună cu mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru, papa Francisc a vorbit despre misterul Înălțării Domnului, ținând cont de faptul că în multe țări Înălțarea Domnului a fost transferată din motive pastorale în această duminică premergătoare Rusaliilor.
Evanghelia proclamată la Înălțarea Domnului (Lc 24,46-53) relatează ultima apariție a Celui înviat înaintea discipolilor săi. După cum mărturisim în Crez, viața pământească a lui Isus culminează chiar cu Înălțarea sa la cer. Dar ce înseamnă acest eveniment și cum trebuie să-l înțelegem? Pentru a răspunde, papa a scos în evidență două acțiuni pe care Isus le face înainte de a se înălța la cer: mai întâi de toate, El anunță darul Spiritului Sfânt și, în fine, îi binecuvântează pe discipolii săi.
Isus spune mai întâi prietenilor săi că îl trimite asupra lor pe Cel pe care Tatăl său l-a făgăduit (cf. v. 49). El vorbește despre Duhul Sfânt, Consolatorul, de Cel care îi va însoți, îi va călăuzi, îi va susține în misiune, îi va apăra în bătăliile spirituale. Înțelegem, astfel, un lucru important: Isus nu-i abandonează pe discipoli. Se înalță la cer, dar nu-i lasă singuri. Mai mult, tocmai pentru că se înalță spre Tatăl asigură revărsarea Spiritului său. Altă dată a spus: ”E bine pentru voi ca eu să plec pentru că, dacă nu plec, nu va veni la voi Mângâietorul” (In 16,7). Încă o dată, a subliniat papa, se vede iubirea lui Isus față de noi: prezența sa este de așa natură încât nu vrea să restrângă libertatea noastră. Dimpotrivă, face spațiu pentru noi pentru că adevărata iubire generează întotdeauna o apropiere care nu ne strivește, nu este posesivă, ci ne face protagoniști. Isus dă astfel asigurarea că merge la Tatăl, ”iar voi veți fi îmbrăcați cu putere de sus; vi-l voi trimite pe însuși Spiritul meu și, prin puterea lui, veți continua lucrarea mea în lume” (cf. Lc 24,49). Așadar, înălțându-se la cer, Isus, în loc să rămână alături de câțiva cu trupul, se face apropiat față de toți cu Spiritul său. Spiritul Sfânt îl face prezent pe Isus în noi, dincolo de barierele timpului și ale spațiului, pentru a ne face martorii săi în lume.
A doua acțiune a lui Isus în momentul înălțării sale la cer este gestul prin care își ridică mâinile și îi binecuvântează pe apostoli (cf. v.50). ”Este un gest sacerdotal. Dumnezeu, încă din timpurile lui Aron, a încredințat preoților îndatorirea de a binecuvânta poporul (cf. Nm 6,26). Evanghelia vrea să ne spună că Isus este marele preot al vieții noastre. Isus se înalță la Tatăl ca să mijlocească pentru noi, ca să-i prezinte umanitatea noastră. În acest fel, înaintea ochilor Tatălui sunt și vor fi pentru totdeauna, prin umanitatea lui Isus, viețile noastre, speranțele noastre, rănile noastre. Așadar, în timp ce face exodul său către cer, Cristos ne deschide drumul, merge să ne pregătească un loc și, încă de acum, mijlocește pentru noi ca să putem fi întotdeauna însoțiți și binecuvântați de Tatăl”.
”Să ne gândim astăzi”, a fost îndemnul final al papei, ”la darul Duhului pe care l-am primit de la Isus ca să fim mărturisitorii Evangheliei. Să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat astfel și dacă suntem capabili să-i iubim pe ceilalți lăsându-i liberi și făcându-le spațiu. Apoi: știm să ne facem mijlocitori pentru ceilalți, adică știm să ne rugăm pentru ei și să binecuvântăm viața lor? Sau ne folosim de ceilalți pentru interesele noastre? Să învățăm acest lucru: rugăciunea de mijlocire, a mijloci pentru speranțele și suferințele lumii, pentru pace. Și să binecuvântăm cu privirea și prin cuvinte pe cei pe care-i întâlnim zi de zi! Să ne rugăm acum Fecioarei Maria, cea binecuvântată între femei, care, plină de Duhul Sfânt, se roagă și mijlocește întotdeauna pentru noi!”.
La saluturile finale, papa a anunțat convocarea pe 27 august a.c. a unui consistoriu pentru crearea de noi cardinali și a făcut mai multe apeluri referitoare la viața Bisericii și a omenirii. Primul din acestea, beatificarea sâmbătă, la Modena, în Italia, a preotului martir Alois Lenzini, ucis în 1945 pentru că era considerat vinovat de a arăta valorile creștine drept calea regală a vieții, într-un climat de ură și de conflict din acel timp. ”Acest preot, păstor după inima lui Cristos și mesager al adevărului și al dreptății”, a spus papa în alocuțiunea sa, ”să ne ajute din Cer să dăm mărturie pentru Evanghelie cu caritate și franchețe”.
Pontiful a menționat mai departe că se marchează duminică în Italia Ziua Națională a Ușurării Suferinței, amintind că în orice situație ”bolnavul este mai important decât boala de care suferă”. La încheierea lunii mai, dedicată Fecioarei Maria, papa Francisc a amintit că pe 31 a lunii, sărbătoarea Vizitei Sfintei Fecioare la Elisabeta, va conduce la ora Romei 18.00 rugăciunea rozariului în bazilica Santa Maria Maggiore: ”îi invit pe credincioși, familiile și comunitățile să se unească la această invocație pentru a dobândi de la Dumnezeu, prin mijlocirea Reginei păcii, darul pe care lumea îl așteaptă”.
Un alt salut important se referă la consistoriul pe care papa l-a convocat la finele lunii august:
Papa Francisc: ”Luni și marți, 29 și 30 august, va avea loc o reuniune a tuturor cardinalilor pentru o reflecție despre noua constituție apostolică Praedicate Evangelium, iar sâmbătă, 27 august, voi ține un consistoriu pentru crearea de noi cardinali. (...) Să ne rugăm pentru noii cardinali pentru ca, întărindu-și adeziunea la Cristos, să mă ajute în slujirea mea de Episcop al Romei pentru binele întregului Sfântul Popor Credincios al lui Dumnezeu”.
Este vorba de 16 cardinali electori de pe toate continentele și de 5 cardinali non electori
În fine, un salut care privește identitatea și misiunea noastră ca mijloc de comunicare socială:
Papa Francisc: ”Se marchează astăzi Ziua mondială a comunicațiilor sociale pe tema A asculta cu urechea inimii. A ști să-l asculți pe celălalt, pe lângă faptul că este primul gest de caritate, este și primul și indispensabilul ingredient al dialogului și al bunei comunicări: a ști să ascultăm, a lăsa ca ceilalți să spună totul, a nu tăia la jumătate, a ști să ascultăm cu urechile și cu inima. Le urez tuturor să crească în această capacitate de a asculta cu inima”.
Rugăciunea antifonului marian pascal ”Regina Coeli” – ”Bucură-te, regina cerului” – s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.
Cetatea Vaticanului - Adrian Dancă