Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Zilele de Spiritualitate Mariană la Mănăstirea Maicii Domnului, din Cluj-Napoca

 
FOTO/VIDEO: Zilele de Spiritualitate Mariană la Mănăstirea Maicii Domnului, din Cluj-Napoca
  • 23 Mai 2022
  • 1451

A continuat, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, itinerariul Zilelor de Spiritualitate Mariană din luna mai, luna Preasfintei Fecioare Maria, cu cea de-a doua zi, sâmbătă, 21 mai 2022, zi în care Biserica îi sărbătorește pe Sfinții Constantin și Elena. 

Video:

În prima parte a acestei zile, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a adresat mesajul său marian din Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Congregației Surorilor Maicii Domnului. Conferința a constituit și cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii Arhierești, care a fost celebrată în capela mănăstirii, în atmosfera înălțătoare a Învierii, când Domnul coboară iar în mijlocul mulțimii în sărbătoare, rostind cuvintele de odinioară: „Pace vouă!”
 
Pacea a fost caracteristica Sanctuarului clujean în aceste zile, unde s-a creat punte de lumină între Cluj și Blaj, prin prezența, în prima Zi de Spiritualitate Mariană a Preasfințitului Cristian, Episcopul auxiliar de la Blaj – care a adus binecuvântarea Arhiepiscopului Major al Bisericii Române Unite, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan –, pace a emanat natura înverzită, cu păsări care neîncetat încântau auzul cu cântecele lor, pacea a izvorât din cântările surorilor reunite în capelă spre mărirea lui Dumnezeu și cinstirea Maicii Sfinte. 
Cu pacea în suflete s-au îndreptat credincioșii - între care persoane consacrate din alte ordine călugărești, membre ale Reuniunii Mariane - spre casele lor la orele prânzului, după ce au participat Sfânta Liturghie celebrată de Ierarh.
 
Au concelebrat preoții: Pr. Cristian David, Rector al Sanctuarului, Pr. Daniel Avram, din Curia eparhială, Pr. Marius Cîmpean, Vicar parohial la Parohia „Andrei Mureșanu”, diacon fiind Ovidiu Marișca, Cancelar eparhial.
 
Pornind de la tema generală a celor trei zile, „Rolul Maicii Domnului în misiunea Bisericii” Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre „relația poporului lui Dumnezeu și a noastră cu Maica Sfântă”, care „nu este una teoretică”, pentru că, „este foarte important, când privim la Maica Sfântă, să vedem o mână întinsă pentru noi. Este ceea ce a perceput dintotdeauna poporul lui Dumnezeu, la noi în țară, sau în alte părți: toate cântecele închinate Maicii Sfinte sunt pline de această bogăție spirituală, care se poate rezuma la faptul că Maica Sfântă este lângă noi oricând avem nevoie, că Maica Sfântă este o mamă pentru fiecare dintre noi, în cel mai profund sens al cuvântului”.
 
Atunci când merg în pelerinaje, sau de câte ori se roagă Maicii Sfinte: „ne rugăm Maicii Sfinte atunci când avem nevoie, îi cerem ajutorul într-o problemă în familie, îi cerem să ne ajute atunci când suntem bolnavi, sau când cineva din familia noastră este bolnav, îi cerem să ne scape de necazuri, de întristare, de lacrimi. Și Maica Sfântă este lângă noi atunci când o chemăm.”
 
„Din acest punct de vedere, Maica Sfântă este un «far călăuzitor» pentru fiecare dintre noi, o «stea a speranței» pentru Biserică” – a spus Ierarhul, amintind „acel moment impresionant, în care, Sfântul Părinte, Papa Francisc s-a rugat împreună cu episcopii, preoții, credincioșii, persoanele consacrate din întreaga lume, și a consacrat Maicii Sfinte, i-a încredințat ei Ucraina, Rusia și întreaga lume, deci și pe noi. Fiindcă, atunci când nu știm ce să mai facem, ne adresăm Maicii Sfinte”. 
 
„Maica Sfântă stă la picioarele Crucii și plânge pentru fiul ei care moare pe Cruce și, în același timp, ne ajută pe noi, cei care L-am pus pe Cruce pe Isus. Cât de mare trebuie să fie iubirea Maicii Sfinte, ca să-i ajute pe cei care i-au omorât copilul?”
 
A spus Preasfințitul Claudiu: „Este extrem de important să privim la Maica Sfântă, pentru a înțelege și mai bine iubirea lui Dumnezeu care Îl jertfește pe unicul său Fiu pentru noi.” 
 
„Nu cunoaștem viitorul, nu știm ce va fi. Dar avem o Stea care ne călăuzește apărându-ne. Fiindcă Maica Sfântă, pe lângă acest titlu de stea care ne călăuzește, este cunoscută și ca aceea care zdrobește capul șarpelui (...). Și înțelegem că viața noastră se desfășoară între aceste coordonate: cu toții simțim încercare, luptă, prezența celui rău, într-un fel sau altul... De aceea, rugăciunea pe care o recităm zilnic, «Tatăl nostru», se încheie cu o cerere către Dumnezeu, ca să ne apere de cel rău. Aici, Maica Sfântă are un rol cu totul special. De aceea, momentul în care Sfântul Părinte, Papa Francisc, a consacrat Ucraina, Rusia și întreaga lume Maicii Sfinte este extrem de important, prin prisma acestei lupte spirituale.”
 
La Fatima și în toate aparițiile ei, „Maica Sfântă repetă: «- penitență, penitență, penitență». Ce înseamnă penitența, ce înseamnă pocăința? Înseamnă metanoia - întoarcere de la drumul nostru greșit, întoarcere înspre Dumnezeu.  Maica sfântă ne cere, nu doar să facem pocăință pentru noi, ci și pentru frații și surorile noastre, să oferim suferințele noastre pentru ei și atunci și noi intrăm în această luptă spirituală a Maicii Sfinte. Nu luptăm noi, ci luptăm împreună cu Maica Sfântă, luptăm pe urmele lui Isus. Dar este extrem de important ca pe stindardele vieții noastre să fie semnul crucii, să fie Maica Sfântă”.
 
După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa Claudiu a binecuvântat cu apă sfințită două icoane recent realizate, una reprezentând prezentarea la Templu a Preasfintei Fecioare Maria, iar cealaltă, pe Sfânta Fecioară copilă, împreună cu Sfinții ei Părinți, Ioachim și Ana. 
 
Icoanele au fost amplasate la dreapta și la stânga Sfântului Altar, în capela mănăstirii închinată Maicii Domnului, inspirând pe cei care vin să se roage să-și aducă aminte de prezența continuă și ocrotitoare a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
La încheierea programului dimineții, în semn de recunoștință pentru prezență, binecuvântare și pentru conferința prezentată, Preacuvioasa Mamă Teodorina, Superioara generală a Congregației Surorilor Maicii Domnului, a adresat Preasfinției Sale Claudiu un cuvânt de mulțumire și i-a oferit un frumos buchet de flori ale lunii mai.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro