Papa Francisc i-a primit vineri dimineaţă în audienţă pe membrii asociaţiei „Mişcarea pentru viaţă” („Movimento per la Vita”), o organizaţie catolică din Italia care promovează protejarea vieţii din momentul conceperii şi care, de zeci de ani, desfăşoară proiecte sociale de sprijinire a familiei şi a copiilor care urmează să se nască.
Papa Francisc l-a salutat călduros pe Carlo Casini, euro-parlamentar, fondatorul şi preşedintele asociaţiei catolice, dar şi un punct de referinţă în ceea ce priveşte apărarea vieţii umane în Europa. Joi, 10 aprilie, la audierea publică a iniţiativei cetăţeneşti „Unul dintre noi”, care cere protejarea embrionului uman în legislaţia europeană şi sistarea fondurilor publice pentru activităţi care presupun distrugerea de embrioni umani, acesta a fost unul dintre susţinătorii iniţiativei şi apărătorii vieţii.
De asemenea, Papa Francisc le-a mulţumit membrilor asociaţiei pentru proiectele pe care le desfăşoară în favoarea vieţii, în special pentru proiectul „Gemma”, un proiect prin care în ultimii 20 de ani, „printr-o formă de solidaritate concretă”, după cum a spus Sfântul Părinte, au reuşit să ajute să vadă lumina zilei mulţi copii care altfel ar fi fost avortaţi. „Vă mulţumesc pentru mărturia pe care o daţi promovând şi apărând viaţa umană încă din momentul conceperii ei!”, le-a spus acesta.
„Viaţa umană este sacră şi inviolabilă”, a subliniat papa, care a spus că „toate legislaţiile civile se sprijină pe recunoaşterea primului şi fundamentalului drept la viaţă, care nu este subordonat nici unei condiţii calitative, economice şi cu atât mai puţin ideologice”.
Sfântul Părinte a reamintit apoi ceea ce a scris în Exortaţia Apostolică „Evangelii gaudium” (n. 53): „Precum porunca «să nu ucizi» pune o limită clară pentru a asigura valoarea vieţii umane, astăzi trebuie să spunem «nu economiei excluderii şi a inechităţii». Această economie ucide. Omul este considerat un bun de consum, care poate fi utilizat şi apoi aruncat”.
„Unul dintre riscurile cele mai grave la care este expusă epoca noastră”, a continuat Papa Francisc, este divorţul dintre economie şi etică, dintre posibilităţile oferite de o piaţă care are toate noutăţile tehnologice şi normele etice elementare ale naturii umane, mai ales a celei inocente şi neapărate”.
Referindu-se la Conciliul Vatican al II-lea, Papa Francisc a reamintit că în constituţia Gaudium et Spes (51) conciliul a subliniat că „viaţa umană, odată concepută, trebuie să fie protejată cu cea mai mare atenţie; avortul şi infanticidul sunt delicte abominabile”.
Nu în ultimul rând, Papa Francisc a subliniat că toţi creştinii promovează mereu această mărturie evanghelică de „a proteja în mod curajos şi cu iubire viaţa în toate fazele existenţei ei”. De asemenea, Papa i-a invitat pe membrii asociaţiei „Mişcarea pentru viaţă” să dea mereu mărturie în favoarea vieţii, şi le-a mulţumit şi pentru implicarea în proiectul „Unul dintre noi”.
Sursa:ro.radiovaticana.va