Sala de Presă a Sfântului Scaun a anunțat datele celei de-a 37-a călătorii apostolice a papei Francisc: în Congo și Sudanul de Sud. Vizita are loc la invitația autorităților politice și religioase. Călătoria împlinește o dorință a pontifului, exprimată de ani de zile, de a ajunge în ținuturi marcate de violență și atacuri teroriste, pentru care Sfântul Părinte a celebrat o veghe de rugăciune în 2017, cerând comunității internaționale să ajute femeile și copiii din aceste ținuturi.
Va fi o nouă călătorie, după cea confirmată, cu destinația Malta, dar mai ales va fi împlinirea unei dorințe exprimată de papa Francisc de ani de zile. Între 2 și 5 iulie, Sfântul Părinte va merge în Republica Democratică Congo, în orașele Kinshasa și Goma, și, succesiv, va merge în Sudanul de Sud, între 5 și 7 iulie, cu o oprire la Juba.
Vestea călătoriei apostolice a fost confirmată joi, 3 martie a.c., de Sala de Presă a Sfântului Scaun. În comunicat se explică faptul că Suveranul Pontif a acceptat invitația șefilor de stat și a respectivelor episcopate și că programul călătoriei va fi publicat în timp util.
Papa Francisc revine, așadar, ca pelerin în Africa, la șapte ani după călătoria sa apostolică, din noiembrie 2015, în Kenya, Uganda și Republica Centrafricană. Aceasta din urmă a fost o etapă complexă, care a devenit incertă și riscantă din cauza violențelor care au avut loc în capitala Bangui. Papa a vrut să meargă până la capăt și, în catedrala locală, a deschis simbolic „Poarta Sfântă” pentru a da startul Jubileului Milostivirii.
În 2019, Suveranul Pontif a revenit în Africa, cu lunga călătorie din 4-10 septembrie în Mozambic, Madagascar și Mauritius.
Niciodată privirea papei Francisc nu s-a abătut de la continentul african și de la rănile sale. În special, Suveranul Pontif a manifestat întotdeauna o deosebită îngrijorare față de situația din Sudanul de Sud și Congo, țări pentru care a convocat și a celebrat o veghe de rugăciune în bazilica Sfântul Petru, la 23 noiembrie 2017. A fost un moment liturgic intens, din care nu au lipsit cântări, mărturii și rugăciuni, în timpul căruia papa Francisc a îndemnat comunitatea internațională să depună eforturi adecvate pentru a aduce pacea în aceste zone ale lumii.
„Domnul Înviat dărâmă zidurile de dușmănie care astăzi îi despart pe frați și surori” – a spus pontiful, rugându-se în special pentru „femeile victime ale violenței în zonele de război” și pentru copiii „care suferă din cauza unor conflicte de care sunt străini, dar care le fură copilăria și uneori chiar viața”.