Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc modifică unele dispoziții din legislația canonică

 
Papa Francisc modifică unele dispoziții din legislația canonică
  • 16 Feb 2022
  • 1351

Printr-o scrisoare apostolică în formă de ”motu proprio”, papa Francisc modifică unele dispoziții din Codul de Drept Canonic și din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale. Noile dispoziții intră în vigoare din 15 februarie 2022 și au în vedere, printre altele, norme care privesc înființarea unui seminar interdiecezan, aprobarea unei ”Ratio fundamentalis” pentru formarea viitorilor preoți, funcționarea Ordinului Fecioarelor și publicarea unor catehisme locale de către Conferința episcopilor.


Printr-o scrisoare apostolică în formă de ”motu proprio”, papa Francisc a modificat mai multe canoane referitoare la ”Atribuirea unor competențe”, modificările fiind introduse atât în Codul de Drept Canonic, cât și în Codul Canoanelor Bisericilor Orientale.

”A atribui unele competențe, cu privire la dispozițiile din codul canonic menite să garanteze unitatea disciplinei Bisericii universale, puterii executive a Bisericilor și a instituțiilor bisericești locale corespunde dinamicii bisericești a comuniunii și valorizează proximitatea. O salutară descentralizare”, scrie papa Francisc, ”nu poate decât să favorizeze atare dinamică, fără a-i prejudicia dimensiunea ierarhică.

În acest sens, ”ținând cont de cultura bisericească și de mentalitatea juridică proprie fiecărui Cod, am considerat de cuviință”, afirmă Sfântul Părinte, ”să aduc schimbări în normele aflate până acum în vigoare cu privire la unele materii specifice, atribuind respectivele competențe. Se dorește, în acest fel, a favoriza mai întâi de toate simțul colegialității și al responsabilității pastorale a episcopilor diecezani sau eparhiale sau reuniți în Conferințe episcopale ori în conformitate cu structurile ierarhice orientale, precum și a superiorilor majori și, deopotrivă, a urma principiile de raționalitate, eficacitate și eficiență”.

”În aceste modificări normative”, se mai spune în scrisoarea apostolică a papei, ”se oglindește mai mult universalitatea împărtășită și plurală a Bisericii, care cuprinde diferențele fără a le uniformiza, cu garanția, în cele ce privesc unitatea, a slujirii Episcopului Romei. În același timp, se încurajează o eficacitate mai rapidă a activității pastorale de conducere din partea autorității locale, înlesnită de însăși proximitatea acesteia față de persoanele și situațiile care o cer”.

Modificările canonice adoptate de papa Francisc sunt cuprinse în zece articole și au în vedere înființarea unui seminar interdiecezan, aprobarea așa-numitei ”Ratio fundamentalis” pentru formarea viitorilor preoți, încadrarea unui preot într-o dieceză sau într-o asociație publică clericală, recunoașterea Ordinului Fecioarelor, renunțarea la viață consacrată, publicarea catehismelor de către Conferințele episcopale, obligațiile privitoare la Sfânta Liturghie și, în fine, obligațiile conexe fundațiilor religioase.

Noile dispoziții canonice intră în vigoare pe 15 februarie 2022 prin publicarea acestora în L’Osservatore Romano și, succesiv, în Acta Apostolicae Sedis.



Sursa:vaticannews.va.ro