„În Iordan botezându-Te Tu Doamne, închinarea Treimii s-a arătat: că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, și Spiritul în chip de porumb, a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Cristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, mărire Ţie.” (Troparul Bobotezei)
Sărbătoarea Botezului Domnului a „deschis Cerurile” și în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca joi, 6 ianuarie 2022. Sfânta Liturghie arhierească a fost urmată de Sfințirea cea Mare a Apei. Au concelebrat Pr. Marius Cerghizan, vicar general și un sobor de preoți, răspunsurile liturgice fiind oferite de studenți ai Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”.
După rugăciunile rânduite, „izvoare de apă vie” au cuprins mulțimea credincioșilor la stropirea cu apă sfințită de către Preasfințitul Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla.
Ierarhul a vorbit credincioșilor despre Botezul Domnului Isus Cristos ca despre un nou început, nouă Creație, amintind momentul de început când «Spiritul lui Dumnezeu plutea peste ape». A spus: „suntem cu adevărat creaturi noi în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, care vine pentru a face totul nou”.
Iar începutul, reînnoirea se realizează prin faptul că „Spiritul Sfânt revine pe pământ și această deschidere a Cerurilor ne vorbește despre o refacere a comuniunii. Prin păcatul strămoșesc și prin păcatele oamenilor, Cerul era închis, exista o barieră de netrecut între om și Dumnezeu. Astăzi, în Isus Cristos, în momentul Botezului, această barieră cade, Cerurile se deschid, din nou contemplăm comuniunea dintre om și Dumnezeu”.
Ierarhul s-a oprit și la „această minunată declarație a Tatălui, care vorbește despre iubirea Lui pentru Fiul Său: «Acesta este Fiul Meu preaiubit întru care am binevoit»”. A invitat ca fiecare să-și aplice sieși aceste cuvinte și a amintit cântarea care se face de Bobotează: „Câți în Cristos v-ați botezat, în Cristos v-ați și îmbrăcat”.
A invitat credincioșii să creadă că prin Botezul pe care fiecare l-a primit, „suntem cu adevărat îmbrăcați în Isus Cristos”. Să creadă că din momentul Botezului, Dumnezeu spune fiecărui creștin: „Tu ești fiul Meu, fiica Mea, întru care am binevoit”. Să creadă cu adevărat că atunci când primesc Trupul și Sângele Domnului, „Isus intră în ființa noastră, rămâne în noi și Dumnezeu privește la noi și Îl vede pe Fiul Său preaiubit. Și ne spune din nou: «Tu ești fiul Meu preaiubit întru care am binevoit»”.
A încredințat: „Această iubire a lui Dumnezeu, iubiți credincioși, ne ajută, ne susține în încercările vieții noastre”.
A subliniat că iubirea lui Dumnezeu este singura care conferă un sens suferinței, încercărilor uneori grele și de neînțeles din viața fiecărui om: „privim la Crucea Mântuitorului în lumina Botezului, și înțelegem, în această Cruce, care se înalță în fața noastră, și care pentru lumea din afară este o absurditate, un non-sens, înțelegem că există logica iubirii lui Dumnezeu și că nimic nu se întâmplă fără iubirea lui Dumnezeu”.
A chemat la reamintirea și trăirea cu adevărat a Tainei Botezului, ca „despre un eveniment pe care trebuie să-l trăim în fiecare clipă din viața noastră”, „Dumnezeu ne iubește acum, aici, în acest moment ne spune fiecăruia: «tu ești fiul / fiica mea preaiubit / preaiubită». Acesta este sensul sărbătorii – ceea ce s-a întâmplat atunci (în momentul Botezului lui Isus), se întâmplă și în prezent. La aceasta suntem invitați astăzi, să trăim Botezul nostru, să trăim iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi”.
În încheierea celebrării, toți cei prezenți au primit apa sfințită spre a duce în casele lor, odată cu ea, harul Botezului, lumina, vindecarea, viața, bucuria izvorâte prin Botez.
Sursa:eparhiaclujgherla.ro