Sr. Nathalie Becquart, sub-secretară a Sinodului Episcopilor, despre sinodalitate și convertirea sinodală a Bisericii, în lumina Spiritului Sfânt
Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică a organizat în seara de joi, 16 decembrie 2021, conferința online cu tema: „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune”. Invitata specială a fost sr. Nathalie Becquart, sub-secretară a Sinodului Episcopilor, care a prezentat importanța drumului sinodal la care pentru prima dată în istorie Papa Francisc a chemat întreaga Biserică Catolică, „un drum împreună” în lumina și sub călăuzirea Spiritului Sfânt, care va culmina cu desfășurarea celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor de la Roma, din octombrie 2023.
Cei peste 200 de participanți – între care Episcopi, numeroși preoți, persoane consacrate, credincioși laici, greco-catolici și romano-catolici, din țară și de peste hotare, au avut și ocazia unui dialog pe tema sinodalității. Episcopii participanți au fost: PS Claudiu Lucian Pop, Episcopul de Cluj-Gherla; PS Alexandru Mesian, Episcopul de Lugoj; PS Virgil Bercea, Episcopul de Oradea, PS Ioan Călin Bot, Episcopul auxiliar de Lugoj; PS Cristian Crișan, Episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș. Întâlnirea a fost moderată de lect. dr. Simona Zetea și de conf. dr. Alin Tat, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, pr. Cristian Langa asigurând traducerea din și în limba franceză. Au contribuit la buna desfășurare a evenimentului Codruța Fernea și Livia Târziu.
Cuvântul de deschidere l-a rostit Preasfinția Sa Claudiu, care a mulțumit tuturor pentru prezența pe platforma Zoom. A spus: „Mă bucur că suntem o comunitate de persoane care mergem împreună pe același drum, uniți spiritual, încercând să discernem, la lumina Spiritului Sfânt, căile pe care avem de mers în lume pe urmele Mântuitorului”. „Fiecare este un dar pentru Biserica din care face parte” și doar împreună, în armonia unui mozaic unde fiecare culoare își are locul și rostul, poate fi refăcut întregul, icoana lui Cristos, dar „doar dacă suntem parte a acestui mozaic, dacă aducem fiecare darul nostru, culoarea noastră, armonia noastră în Biserică”. Pentru acest timp de întâlnire, Episcopul de Cluj-Gherla a invocat printr-o rugăciune lumina Spiritului Sfânt.
A urmat conferința la începutul căreia, din Roma, de la Secretariatul General al Sinodului Episcopilor, sr. Nathalie Becquart a vorbit admirativ despre imaginea comunității Bisericii Greco-Catolice din România pe care o are în față, iar diversitatea chipurilor, participarea numeroasă, „toate acestea vorbesc deja despre dinamica sinodală”. A pornit de la premisa că toți credincioșii catolici au deja o experiență cu acest cuvânt, „sinodalitate”, și „mai ales voi, care sunteți o Biserică Orientală, Greco-Catolică, alături de Biserica Ortodoxă, aveți o experiență sinodală, cunoașteți, simțiți sinodalitatea, aveți deja o viziune asupra acestui cuvânt”.
După ce a prezentat premisele și dinamica drumului sinodal la care Sfântul Părinte a chemat întreaga Biserică Catolică, sr. Nathalie Becquart a spus: „O Biserică sinodală este o Biserică a ascultării” și „un parcurs sinodal este un parcurs al ascultării reciproce, care se poate face doar în ascultarea Spiritului Sfânt”, pentru că „principalul actor al Sinodului este Spiritul Sfânt”. De aceea, „fiecare și împreună să învățăm să ascultăm Spiritul Sfânt”. Conferința nu a fost una doar teoretică, sr. Nathalie Becquart s-a raportat și la experiența îndelungată pe care a avut-o în activitatea cu tinerii, dar și la perioada de pandemie și izolare. A propus, de asemenea, participanților câteva exerciții prin care au avut ocazia să se exprime: să definească într-un cuvânt ce înseamnă pentru ei „sinodalitate” sau să scrie cum cred că este cel mai important să trăiască acest Sinod, împreună cu comunitățile și cu Bisericile lor.
Sr. Nathalie Becquart a împărtășit opinia mai multor teologi cu privire la procesul sinodal, care vorbesc despre „un eveniment eclezial istoric, cel mai important de la Conciliul Vatican II încoace”. Pentru că „pentru prima dată, în 2000 de ani, întreg Poporul lui Dumnezeu este implicat, toți botezații, întreaga realitate a Bisericii din diferite țări, din diferite culturi, poporul lui Dumnezeu în diversitatea vocațiilor, a misiunilor din Biserică, cu toții suntem chemați să participăm la acest Sinod”, a cărui temă „se concentrează asupra identității celei mai profunde a Bisericii, ca și comuniune și misiune ce devine concretă și incisivă din punct de vedere istoric atunci când ea este împărtășită de toți”.
Cu privire la logo-ul Sinodului, a afirmat că „evidențiază dinamica sinodală, arată într-un anumit fel un popor în mers, un popor de persoane misionare, având în față copii, o persoană cu dizabilități, un Episcop, tineri, persoane mai în vârstă, o persoană consacrată, un cuplu. Iar această diversitate de oameni sunt cu toții conduși de Spiritul Sfânt, principalul actor al Sinodului”. Prin urmare, „cu toții suntem chemați, prin Sinod, să punem în scenă acest logo, să trăim, în cadrul Bisericii, ca un popor de persoane misionare în mers. Este ceea ce suntem chemați să trăim împreună”. Pentru a ilustra cele spuse, sr. Nathalie Becquart a propus și un film tematic. A subliniat: „Pentru a trăi sinodalitatea, nu este suficient doar a vorbi despre Sinod. A trăi sinodalitatea misionară presupune identificarea de noi modalități de a transmite credința, fideli misiunii Bisericii, în contextul actual marcat de pandemie, de inegalități, fragmentări, de numeroasele schimbări rapide. Sinodalitatea exprimă misiunea”.
Pentru a impulsiona „punerea în practică” a drumului sinodal „ca drum de convertire personală și comunitară”, sr. Nathalie Becquart a reamintit cuvintele rostite de Papa Francisc la deschiderea procesului sinodal, prin care Pontiful Roman îndemna: „Așadar, să ne angajăm în încercarea de ‘a frecventa viitorul’ și de a face să iasă din acest Sinod nu numai un document – care în general este citit de puțini și criticat de mulți -, ci mai ales propuneri pastorale concrete, în măsură să realizeze misiunea Sinodului însuși, adică aceea de a face să odrăslească vise, a provoca profeții și viziuni, a face să înflorească speranțe, a stimula încrederea, a pansa răni, a împleti relații, a învia zori de speranță, a învăța unul de la altul și a crea un imaginar pozitiv care să lumineze mințile, să încălzească inimile, să redea forță mâinilor și să inspire tinerilor – tuturor tinerilor, fără excepție – viziunea unui viitor plin de bucuria Evangheliei”.
Sr. Nathalie Becquart a concluzionat arătând că sinodalitatea, „calea regală pentru Biserică”, este chemarea la a trăi „o nouă Cincizecime – revărsare a Spiritului Sfânt”. „Sinodalitatea ne dă bucuria Evangheliei, experiența și bucuria Învierii, a reconcilierii împărtășite astăzi de către mulți”. Partea a doua a programului a cuprins sesiunea de întrebări și răspunsuri, moderator fiind conf. dr. Alin Tat. Au fost numeroase întrebări, vădind din nou interesul și participarea credincioșilor la „drumul împreună” cu Pontiful Roman, în familia Bisericii, sub razele călăuzitoare, reînnoitoare și purtătoare de har ale Spiritului Sfânt.
Scurtă prezentare a sr. Nathalie Becquart, invitata întâlnirii: Membră a Congregației Surorile Misionare ale lui Isus Cristos (Xaveriene), a studiat în domeniile economiei, filosofiei și teologiei în instituții prestigioase din Franța. În cadrul unei specializări în ecleziologie în Statele Unite, a întreprins o cercetare pe tema sinodalității. Are o vastă experiență misionară. Dacă înainte de a intra în comunitate a consacrat un an voluntariatului în Liban, ulterior s-a dedicat însoțirii tineretului (cercetașilor, tinerilor ignațieni, studenților) în țara sa natală. A fost numită, în 2012, directoarea Serviciului național pentru evanghelizarea tinerilor în cadrul Conferinței Episcopilor Francezi, mai apoi fiind implicată în acest domeniu și la nivel european. A participat la pregătirea Sinodului Episcopilor despre tineri, credință și discernământ vocațional, fiind ulterior prezentă la acesta ca auditoare. În 2019, a fost numită consultor al Secretariatului General al Sinodului. Actualmente este sub-secretară a Sinodului Episcopilor. Sr. Nathalie este deopotrivă autoare a mai multor publicații, între care „Criza Covid, o chemare la a trăi altfel ca Biserică” sau „Spiritul care înnoiește totul. O pastorație pentru tineri, împreună cu tinerii”.