Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Simpozion aniversar: 300 de ani de la înființarea Episcopiei de Făgăraș

 
Simpozion aniversar: 300 de ani de la înființarea Episcopiei de Făgăraș
  • 26 Noi 2021
  • 1636

Joi, 25 noiembrie 2021, începând cu orele 15:00 a avut loc Simpozionul științific și aniversar cu titlul „300 de ani de la înființarea Episcopiei de Făgăraș”.

Acesta a fost organizat de Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Române Unite cu Roma, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Principalul scop al acestui simpozion a fost acela de a marca aniversarea a trei secole de la instituirea canonică a Episcopiei de Făgăraș prin Bula „Rationi congruit” din 18 mai 1721, prin care Sfântul Scaun Apostolic conferea un nou statut juridic Bisericii Române Unite și o integra în rânduirea canonică a Bisericii Universale.

Simpozionul a fost deschis printr-un scurt moment de rugăciune și printr-un cuvânt de întâmpinare adresat invitaților și tuturor participanților de către Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba – Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan. De asemenea Preasfinția Sa a dat citire și cuvântului de salut al Preafericirii Sale Părintele Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Un cuvânt de salut a fost adresat și de  Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Cea dintâi prelegere a fost susținută de Prof. Dr. Cesare Alzati de la Universitatea Catolică din Milano, cu titlul „1721. Făgăraș. Considerazioni in margine”. În continuare, Pr. Conf. Dr. Horea Ovidiu Pop - Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai, a prezentat Bula Rationi congruit și importanța ei, fiind urmat Pr. Conf. Dr. Alexandru Buzalic - Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai, care a descris „Rationi congruit” ca un pas din istoria construirii unui model ecleziologic. Următoarea prelegere a fost susținută de către Prof. Dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, care a vorbit despre Bula Rationi congruit în istoriografia greco-catolică română.

În cea de-a doua parte a Simpozionului, a luat cuvântul Pr. Prof. Dr. Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, care a prezentat tema „Episcopia de Făgăraș: statut canonic și semnificații ecleziologice”. Acesta a fost urmat de Pr. Conf. Dr. William Bleiziffer - Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai, care a vorbit despre „Considerații canonice asupra primului Sinod celebrat în Episcopia de Făgăraș”. Următoarea prelegere a fost susținută de Lect. Dr. Ciprian Ghișa - Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai, acesta a prezentat „portretul lui Ioan Patachi și tipologia marilor episcopi ai Bisericii Române Unite cu Roma”.

Această etapă a fost încheiată de prelegerea Prof. Dr. Greta Miron - Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, care a prezentat tema „Carte și identitate confesională. Biblioteca episcopului Ioan Giurgiu Pataki”.

În cea de-a treia parte a Simpozionului a luat cuvântul Lect. Dr. Radu Nedici - Facultatea de Istorie, Universitatea din București, care a abordat tema „Bunuri cu destinație publică și spațiu privat în documentele succesiunii episcopului Petru Pavel Aron”, cel care a încheiat etapa prelegerilor a fost Conf. Dr. Daniel Dumitran - Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, propunând subiectul „De la Rationi congruit (1721) la Apostolatus officium (1807). O nouă lectură asupra evoluției instituționale a Episcopiei Făgărașului de la instituire până la înființarea capitlului catedral”.

După scurte momente de întrebări și alte împărtășiri, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, a susținut cuvânt de încheiere mulțumind tuturor celor implicați în acest simpozion.

Datorită contextului pandemic actual, simpozionul a fost desfășura online pe platforma Zoom și a putut fi vizionat printr-un link nelistat pe canalul de youtube al Radio Blaj ONLINE TV: https://youtu.be/YSap_lAKTMU .

 

Biroul Arhieparhial de Presă



Sursa:bisericaromanaunita.ro