Inima Bisericii este plină și de tineri sfinți, care și-au dat viața pentru Cristos, mulți dintre ei până la martiriu.(...) „Mulți tineri sfinți au făcut să strălucească trăsăturile vârstei tinereții în toată frumusețea lor și au fost în epoca lor adevărați profeți de schimbare; exemplul lor arată de ce sunt capabili tinerii atunci când se deschid la întâlnirea cu Cristos”. (...) Sfânta Tereza a Pruncului Isus, la vârsta de cincisprezece ani, depășind multe dificultăți, a reușit să intre într-un convent carmelit. A trăit calea cea mică a încrederii totale în iubirea Domnului, propunându-și să alimenteze cu rugăciunea sa focul iubirii care mișcă Biserica.
(Cristus vivit, 49, 57)
Joi, 11 noiembrie, Misiunea Greco-Catolică Română de la Paris a organizat un pelerinaj la Lisieux pentru tinerii comunității. Cei 100 de tineri pelerini au avut ocazia de a merge pe urmele Sfintei Tereza a Pruncului Isus, călugăriță, mistică, doctor al Bisericii alături de Ecaterina de Siena și Tereza de Avila, ocrotitoare a Franței alături de Ioana d’Arc, ocrotitoare a persoanelor suferind de boli infecțioase, patroană a misiunilor.
După o călătorie de două ore și jumătate, cu două autocare, tinerii și păstorii lor au fost primiți de un reprezentant al sanctuarului de la Lisieux, al doilea loc de pelerinaj în Franța după Lourdes.
După primire, Pr. paroh Mihai Marina a celebrat Sfânta Liturghie în cripta Bazilicii, iar Pr. Alin Cîndea a mărturisit tinerii dornici să profite de acest pelerinaj pentru a dobândi prin mila lui Dumnezeu iertarea păcatelor.
Viaţa fiind un continuu pelerinaj, iar tinerii fiind cei cărora le place, în mod special, să străbată multe drumuri şi cât mai diferite, după Sfânta Liturghie, au descoperit alături de ghidul sanctuarului frumusețea Bazilicii Sfânta Tereza; construcție începută în 1929, în stil neo-bizantin, cu o campanilă de 45 de metri înălțime, consacrată în 1951.
Mai apoi, tinerii au fost conduși la ”Les Buissonnets”, casa Sfintei, unde a locuit timp de 11 ani, de la vârsta de 4 până la 15 ani când a intrat în mănăstire. Les Buissonnets este o proprietate minunată din secolul al XVIII-lea, foarte aproape de centrul orașului, cu o curte foarte frumoasă, curte în care tinerii au rostit rugăciunea Rozariului. În această casă, la vârsta de 10 ani, Tereza s-a îmbolnăvit de o boală misterioasă, însă în 13 mai 1883, în urma unei viziuni în care i se arată Maica Domnului, cu un surâs ceresc îi redă sănătatea.
În drum spre Carmelul din Lisieux, tinerii pelerini au trecut prin parcul ”Jardin de l'Évêché”, amenajat de André Le Nôtre, același care a realizat și cunoscutele grădini de la Versailles. Iar apoi s-au oprit în fața catedralei din Lisieux construită în 1230, fiind unul dintre singurele monumente care au trecut prin război fără a suferi prea mult. Aici SfântaTereza se oprea pentru a se ruga în fiecare dimineață înainte de școală și tot aici a simțit chemarea pentru a intra în mănăstire.
Ajunși la Carmel, tinerii au fost împărțiți în două grupuri și astfel au intrat în capela Carmelului pentru a se ruga în fața raclei Sfintei Tereza, după care au vizitat muzeul dedicat acesteia. În acest loc, pelerinii au aflat că faima mondială a sfintei Tereza se datorează scrierilor spirituale, care pot fi citite în „Istoria unui suflet”, publicată pentru prima dată în 1898, unde se poate deescoperi un itinerar spiritual profund.
Înainte de a se întoarce la Paris, tinerii au mai avut ocazia de a se ruga în Bazilica Sfintei Tereza, iar pe drum au putut viziona un film despre viața sfintei și noutatea spiritualității sale, numită și teologia „căii mici”, care constă în căutarea sfințeniei, nu în acțiuni mărețe, ci chiar și în cele mai nesemnificative acte cotidiene, cu condiția ca acestea să fie făcute din iubirea lui Dumnezeu.
ACC