Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Vizita pastorală a Preasfințitului Cristian în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Reghin I

 
Vizita pastorală a Preasfințitului Cristian în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Reghin I
  • 16 Aug 2021
  • 2230

Pentru comunitățile greco-catolice sărbătoarea hramului reprezintă un eveniment de bucurie din perspectiva legăturii care se crează prin patronajul spiritual oferit de sărbătoarea sau sfântul (sfinții) aleși ca ocrotitori și mijlocitori. Hramul evidențiază o triplă dimensiune: istorică, prin rememorarea momentelor de la înființarea comunității și de la construirea lăcașului de cult; spirituală, prin semnificația sărbătorii și prin celebrarea misterului euharistic; misionară, din perspectiva contextului social-pastoral actual, o legătură între trecut și prezent cu proiectare spre viitor.

În Parohia greco-catolică Reghin I bucuria hramului în sărbătoarea ”Adormirii Maicii Domnului” a fost completată de vizita pastorală a Preasfințitului Cristian Crișan, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Din încredințarea și cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Cardinal Lucian, Preasfințitul Cristian a celebrat Sfânta Liturghie, împreună cu preoții prezenți și cu comunitatea credincioșilor din Reghin și împrejurimi, în biserica parohială. A fost un moment de har și comuniune care a scos în evidență specificul celebrării liturgice în prezența Episcopului locului, cu întreaga sa simbolistică și bogăție rituală.

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Cristian a exprimat bucuria de a fi în comunitatea greco-catolică din Reghin de care se simte profund legat, în care, alături de cea din Parohia Sântu, s-a format. Episcopul a amintit de preoții care au slujit în Reghin și care au marcat istoria orașului și a parohiei: Cardinalul Alexandru Todea, părintele Chiciudean, părintele Giurgiu, părintele Roșca, părintele Codarcea, părintele Pîrvu. Dezvoltând apoi semnificația sărbătorii, Ierarhul a propus celor prezenți figura Fecioarei Maria ca un model de unitate, de consecvență, de ascultare, care a deschis zorii unei noi omeniri. Fecioara Maria este cea care ni-L prezintă pe Isus, Fiul său și ne îndeamnă: „Faceți tot ce vă spune El”. Maria este model și călăuză pentru viața de credință.

Pentru parohie un moment important l-a constituit instalarea noului preot paroh în persoana părintelui Daniel Cristea, numit de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian. La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa Cristian a prezentat Decretul de numire, conform canoanelor, și a mulțumit părintelui Florin Ignat Boitoș pentru rodnica activitate de paroh și protopop al Reghinului. Un schimb de generații care se înscrie în dinamica dezvoltării parohiei și a slujirii credincioșilor dornici să afle în Biserică mângâiere și sprijin.

Vizita pastorală s-a încheiat cu celebrarea Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Sântu (Protopopiatul Teaca), localitatea natală a Preasfințitului Cristian. O celebrare emoționantă în biserica parohială plină de credincioși dornici să fie alături de episcopul care a crescut și s-a format în mica localitate mureșeană.

O zi de sărbătoare sub ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria, mijlocitoare și ocrotitoare tuturor credincioșilor care o invocăm în rugăciune, cu credință.

 

Pr. Prot. Adrian Lung

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro