Duminică, 8 august 2021, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a vizitat Parohia Boian. Cu această ocazie a fost oficiat un parastas în memoria Monseniorului Gheorghe Surdu, fiu al satului Boian, la împlinirea a 20 de ani de la trecerea acestuia la Casa Părintelui Ceresc, în biserica construită prin efortul acestuia.
La sosirea în localitate Episcopul Cristian a fost întâmpinat de Primarul Comunei Bazna, Domnul Lucian Scumpu, fiu al satului Boian, de Părintele protopop Sorin Ivan și de Părintele paroh Adrian Bogdan, cărora li s-au alăturat un număr mare de credincioși ai parohiei.
Preasfinția Sa Cristian Crișan a transmis tuturor celor prezenți mesajul și binecuvântarea Prefericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan și a evocat în cuvântul de învățătură personalitatea Monseniorului Gheorghe Surdu.
Monseniorul Gheorghe Surdu a fost fondatorul Misiunii Greco-Catolice din Paris, fiind rector al acestei instituții între anii 1991 – 2001. Născut la 11 iunie 1914 în satul Boian (judeţul Sibiu), preotul Gheorghe Surdu se pregătea la sfârşitul celui de al doilea război mondial să își susțină doctoratul în Teologie la Facultatea Catolică din Strasbourg, cu o teză despre Sfântul Augustin. Mulţi ani mai târziu va afirma că a fost inspirat de Sfântul Spirit să fondeze o Misiune Română de rit bizantin în capitala Franţei, ca un loc de întărire în credinţă şi în iubire de neam pentru toţi cei care aveau să fugă de ocupaţia comunistă care urma să ajungă în România. Instituția avea să fie autorizată de Ministerul Francez al Afacerilor Interne în anul 1946.
Un an mai târziu, aflând despre turnura tragică pe care o luase viaţa politică din România, preotul Gheorghe Surdu se hotărăşte să-şi susţină, la Strasbourg, teza de doctorat şi apoi să se întoarcă în ţară. Întors în țară, a fost condamnat la doi ani de închisoare fără să fi trecut printr-un proces, iar după câţiva ani de aşa-zisă libertate, după ce a refuzat să accepte să lucreze în sistemul comunist, a mai stat încă şapte ani în închisoare, din 1957 până în 1964, la amnistia generală a deţinuţilor politici. Până la pensionarea în anul 1977, a lucrat ca muncitor necalificat. După evenimentele din decembrie 1989, Părintele Surdu a fost instalat în septembrie 1991 în funcția de rector al Misiunii Greco-Catolice din capitala Franței, de către Arhiepiscopul de Paris din acea perioadă, Card. Jean Marie Lustiger.
Unul dintre idealurile Monseniorului Gheorghe Surdu a fost să construiască o biserică în satul său natal, Boian. El a avut bucuria să participe în data de 8 septembrie 1999, la punerea pietrei de temelie pentru noua biserică cu hramul „Sfântul Ioan Evanghelistul”, în prezența Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan și a Înalt Preasfinției Sale Arhiepiscop George Guțiu. Biserica a fost sfințită la data de 2 septembrie 2001.
Monseniorul Gheorghe Surdu a trecut la Domnul în data de 23 aprilie 2001. Osemintele sale pământești se află în cimitirul Montparnasse din Paris, alături de mari personaje ilustre ale Parisului.
Datorită personalității sale marcante și a activității în slujirea Bisericii Catolice, dar și a ajutorului acordat românilor care emigrau în Franța, Primăria Municipiului Mediaș i-a acordat în anul 1992 Monseniorului Gheorghe Surdu titlul de cetățean de onoare și a denumit o stradă din oraș strada Preot Gheorghe Surdu.