Sâmbătă, 3 iunie 2021, a avut loc la Cluj-Napoca o zi de formare ASTRU pentru animatorii campusurilor estivale pe care asociația dorește să le organizeze în parohiile de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla.
Ziua de formare a început cu Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, împreună cu părintele Sebastian Peșteșan, asistent spiritual general ASTRU Cluj, și părintele Radu Tălpălariu.
În cuvântul de învățătură, transcris de redacția site-ul e-communio.ro, ierarhul le-a amintit tinerilor de misiunea importantă la care sunt chemați:
Isus cere mult de la voi, de la ASTRU în special, de la tineri. Și de aceea și eu vă cer mult. E o lume dificilă cea în care trăim. E o lume și mai dificilă pentru tinerii care trăiesc această realitate. Iar voi care trăiți în această lume, dar aveți șansa de a face referință la adevărata lume, cea a Împărăției Cerurilor, la cea în care domnește Dumnezeu în lume și în inimi, aveți o misiune serioasă față de ceilalți tineri, față de lumea în care trăim. E o misiune serioasă. Și formarea de astăzi, formările pe care le faceți, au un rol important. Dar pe lângă asta este foarte importantă viața voastră spirituală. Faptul că am început cu Sfânta Liturghie are o semnificație profundă. Nu e doar formal. Știm, în general, că viața spirituală este importantă, dar pentru voi în mod cu totul special. Pentru că sunteți chemați să vă adresați tinerilor care de multe ori nu mai au repere clare în lumea de astăzi, sau au alte repere sau alte referințe sau alte principii, trebuie să recunoașteți că și voi sunteți prinși de multe ori și sunteți trași în dreapta și în stânga de lumea în care trăim. Și deoarece nimeni nu poate da ceea ce nu are, ca să puteți transmite valorile împărăției cerurilor trebuie să le aveți voi. Și ca să le aveți voi, trebuie să aveți o viață spirituală în care Isus, Maica Sfântă, Sfinții să fie prezenți cu adevărat.
Citeam zilele trecute în jurnalul unei mistice din secolul al XIX-lea. Acesteia îi spunea Isus: ”Fiecare suflet are o manieră aparte de a fi mântuit, de a fi atras, de a fi convertit, pe care o știu doar Eu. Voi, în schimb, puteți face bine cu o vorbă bună sau puteți face mult rău cu un cuvânt nepotrivit și să îndepărtați sufletele nu numai de voi ci și de mine”. Și deoarece numai Isus cunoaște felul în care sufletele tinerilor de astăzi pot fi întoarse spre bine, orientate spre bine, ajutate să meargă înspre bine, singura noastră șansă este să fim aproape de Isus. El ne luminează și ne învață cum să facem.
De aceea spun că aștept mult de la Astru. Aștept să fie un astru la care să facă referință tinerii din ziua de astăzi. Să vă vadă pe voi și să nu înțeleagă că e doar o grupare, o asociație ca oricare alta, care se întâlnește și discută și se formează, ci că e ceva aparte. Să vadă viața voastră, așa cum ne cere Sfânta Scriptură, și să dea mărire lui Dumnezeu. Să înțeleagă că e ceva mai mult. Să nu fie numai niște valori formale care oricum nu au nimic de a face cu lumea în care trebuie să fie ei. Că nu sunt niște bucurii sau niște principii care oricum nu au nimic de a face cu fericirea pe care ei o caută în lumea asta. Ci să înțeleagă văzându-vă, că de fapt fericirea pe care ei o caută o caută în mod greșit, caută de fapt surogate de fericire, false fericiri. Și văzându-vă să înțeleagă că există o fericire pe care ei o caută în mod greșit câteodată și pe care o regăsesc în Împărăția Cerurilor.
E o misiune dificilă cea pe care o aveți, e o misiune dificilă cea pe care o am eu sau cea pe care o au preoții, fiindcă nimeni nu poate da ceea ce nu are. Și eu ca și episcop, dacă vreau să-mi îndeplinesc misiunea așa cum trebuie, nu am altă cale decât să mă întorc înspre Isus încontinuu și Lui să-i cer să mă lumineze, să mă învețe cum să vă vorbesc vouă, cum să le vorbesc credincioșilor; ce să fac ca episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla. E o misiune atât de mare, atât de grea, cea care are legătură cu sufletele, că e vorba de un singur suflet, că e vorba de sufletele tinerilor cu care voi lucrați cu precădere, că e vorba de sufletele credincioșilor, încât nu avem nici o șansă dacă nu păstrăm comuniunea în viața noastră cu Isus cu Fecioara Maria, cu Sfinții. Din fericire avem toată bogăția necesară aici. Deci e o misiune imposibilă doar dacă o trăim fără Isus, fără Maica Sfântă. Dacă, în schimb, facem simplu gest de a-i cere ajutorul în rugăciune, printr-o decadă de rozariu, Tatăl nostru..., Născătoare de Dumnezeu..., prin alte rugăciuni, prin plecare genunchilor noștri pentru a-i cere ajutorul pentru viața noastră în primul rând, deoarece convertirea trebuie să înceapă cu noi, și apoi pentru misiune pe care o avem de îndeplinit. Dacă facem astfel, lucrurile sunt foarte, foarte simple. O simplă rugăciune rezolvă probleme la care noi ne gândim probabil zile întregi. Și pe măsură ce veți vedea că lucrurile se rezolvă în viața voastră, pe măsură ce veți vedea cum comuniunea cu Isus, cu Maica Sfântă, cu Sfinții, schimbă lucrurile în viața voastră, și doar simțind în viața voastră această schimbare, veți putea schimba și lumea în care trăiți.
Suntem chemați la lucruri foarte mari, suntem chemați să schimbăm lumea în care trăim. Nu doar eu episcopul, nu doar preoții, nu doar seminariștii, ci fiecare dintre noi avem o misiune concretă în lumea în care trăim. Să căutăm voința lui Dumnezeu, să căutăm să schimbăm, să convertim, să înnoim tot timpul viața noastră atunci când cădem, atunci când ne îndepărtăm de calea propusă de Mântuitorul și făcând acest lucru vom intra în logica la care ne cheamă Isus.
Mâine, de exemplu, e a doua duminică după Rusalii și evanghelia ne vorbește despre chemarea primilor apostoli. Chemarea este foarte simplă și vedem că cei chemați sunt niște pescari, nu sunt oameni pregătiți, cu studii de teologie sau filozofie, cu formări pe care noi le facem în ziua de astăzi. Erau niște oameni simpli. Dar niște oameni simpli care, în momentul în care Isus îi cheamă, lasă imediat mrejele și-L urmează. Cam asta așteaptă Isus de la noi. Și nouă ni se poate părea că suntem oameni simpli, fără pregătire, și ce să facem noi în lumea de astăzi. Ne gândim că de abia ne descurcăm cu viața noastră, de abia ne descurcăm în familiile noastre, de abia reușim să găsim logica Împărăției lui Dumnezeu în cercul restrâns al vieții noastre. Și ne întrebăm: ce putem face noi? Exact ceea ce au făcut pescarii, ceea ce au făcut Apostolii și ceea ce au făcut ucenicii din toate vremurile: să asculte glasul lui Isus. Atunci lucrurile devin cu adevărat simple, atunci devenim cu adevărat eficienți, atunci lumea se schimbă cu adevărat în jurul nostru.
Mă rog pentru voi, rugați-vă pentru mine ca împreună să fim cu adevărat creștini, prieteni ai lui Isus, fii și fiice ai Maici Sfinte.
Lăudat să fie Isus.
Mai multe informații despre formarea organizată de ASTRU, puteți găsi pe site-ul asociației.
https://www.facebook.com/clujastru
ACC