Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Numai iubirea lui Isus vindecă rănile vieții

 
Papa Francisc: Numai iubirea lui Isus vindecă rănile vieții
  • 28 Iun 2021
  • 2012

Duminică, 27 iunie 2021, papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața San Pietro. Papa a făcut un comentariu la evanghelia duminicii după ritul roman sau latin (Marcu 5,21-43) și a subliniat că boala cea mai grea a vieții e lipsa de iubire. La saluturile finale, papa a menționat apropierea sărbătorii Sfinților Petru și Pavel și a transmis apropierea sa față de victimele recentului uragan din R. Cehă.


Ne închipuim că banii și succesul ne fac fericiți, dar iubirea nu se cumpără; ne retragem în virtual, dar iubirea e concretă. Numai iubirea lui Isus vindecă rănile interioare ale vieții”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată împreună cu mii de romani și pelerini prezenți duminică la amiază, în pofida temperaturilor caniculare, în Piața San Pietro.

Prezentând un comentariu la Evanghelia duminicii (Marcu 5,21-43), papa Francisc a scos în evidență faptul că Isus eliberează de moarte și boală două persoane: o fetiță, care moare chiar în timpul în care tatăl ei a mers să-i ceară ajutorul lui Isus, și o femeie, care de doisprezece ani avea pierderi de sânge. ”Isus se lasă atins de durerea și de moartea noastră”, a remarcat papa în cuvântul său, ”ca să ne spună că nici durerea, nici moartea nu au ultimul cuvânt. Ne spune că moartea nu este sfârșitul: El învinge acest dușman de care nu ne putem elibera singuri”.

În timpurile noastre, în care boala este încă în centrul știrilor de fiecare zi, papa a vorbit pe larg despre vindecarea femeii. Având pierderi de sânge, pentru mentalitatea vremii era considerată impură drept care, a subliniat pontiful, ”mai mult decât sănătatea ei, erau compromise mai degrabă legăturile ei de afecțiune”. Era marginalizată, nu putea să aibă relații stabile, un soț, o familie și relații sociale ca toți ceilalți. ”Trăia singură, cu inima rănită”, a spus papa în cuvântul său, pentru că, în realitate, ”care este boala cea mai grea a vieții? Cancerul? Tuberculoza? Pandemia? Nu, boala cea mai grea a vieții este lipsa de iubire, a nu reuși să iubești, iar vindecarea care contează cel mai mult este vindecarea afecțiunii”.

Pagina Evangheliei despre vindecarea acestei femei fără nume vorbește, de fapt, despre noi toți. Textul ne spune că ea a urmat multe cure, cheltuind toată averea fără niciun avantaj, dimpotrivă, situația se înrăutățea (cf. v. 26). Povestea ei de viață are o valoare exemplară pentru timpurile noastre. Într-adevăr, s-a întrebat pontiful, ”de câte ori ne aruncăm și noi după remedii greșite pentru a ne satisface lipsa de iubire? Ne închipuim că ceea ce ne face fericiți sunt succesul și banii, dar iubirea nu se cumpără. Ne retragem în virtual, dar iubirea e concretă. Nu ne acceptăm așa cum suntem și ne ascundem în spatele trucurilor exterioare, dar iubirea nu este aparență. Căutăm soluții la cei care practică magia și farmecele, dar apoi ne trezim fără bani și fără pace, ca acea femeie”.
Papa Francisc: ”În cele din urmă, ea îl alege pe Isus și se aruncă în mulțime care să-i atingă poala hainei.
Altfel spus, acea femeie caută contactul direct, fizic cu Isus. Noi am înțeles în mod special în acest timp cât de importante sunt contactul și relațiile. Același lucru este valabil și cu Isus: uneori, ne mulțumim să respectăm o poruncă și să repetăm o rugăciune, dar Domnul așteaptă ca noi să-L întâlnim, să-i deschidem inima și, asemenea femeii, să-i atingem haina pentru a ne vindeca. Pentru că intrând în intimitate cu Isus noi suntem vindecați în afecțiunile noastre”.

Este ceea ce vrea Isus, de fapt, iar pagina Evangheliei ne spune că, deși era împresurat de o mulțime de oameni, Isus ”privea de jur împrejur” ca să vadă persoana care l-a atins. ”Așa este privirea lui Isus: este multă lume, dar el merge în căutarea unei fețe și a unei inimi pline de credință. Nu se uită la ansamblu, ci la persoană. Nu se oprește în fața rănilor și a erorilor trecutului, dar merge dincolo de păcate și de prejudecăți. Nu se oprește la aparențe, ajunge la inimă. Și o vindecă chiar pe ea, pe care toți o dădeau la o parte. Cu delicatețe îi spune fiică (v. 34) și laudă credința ei, restituindu-i încrederea în ea însăși”.
Papa Francisc: ”Soră, frate, acum ești aici: lasă-L pe Isus să vadă și să vindece inima ta. Și eu trebuie să fac la fel: să-L las pe Isus să se uite la inima mea și să o vindece. Iar dacă ai simțit deja privirea-i blândă asupra ta, imită-L, fă ca El. Privește în jurul tău și vei vedea că atâtea persoane care trăiesc alături de tine se simt rănite și singure, au nevoie de a se simți iubite. Isus îți cere o privire care să nu oprească la exterioritate, ci să meargă la inimă, o privire care să nu fie judecătoare, ci primitoare. Pentru că numai iubirea vindecă viața. (...) Fecioara Maria, Mângâietoarea mâhniților, să ne ajute să ducem o mângâiere celor răniți în inimă pe care-i întâlnim pe drumul nostru. Și să nu judecăm, să nu judecăm realitatea personală, socială a celorlalți. Dumnezeu îi iubește pe toți. Nu judecați, lăsați-i pe ceilalți să trăiască și încercați să vă apropiați de ei cu iubire”.

După alocuțiunea sa și după rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a cerut ca, în apropierea sărbătorii Sfinților Petru și Pavel, credincioșii să se roage pentru papa: ”Rugați-vă în mod special, papa are nevoie de rugăciunile voastre. Vă mulțumesc! Știu că o veți face”.

O mențiune specială a avut actuala Zi pentru Pace în Orient. Papa i-a invitat pe toți ”să implore milostivirea lui Dumnezeu și pacea asupra acelei regiuni. Domnul să susțină eforturile celor care lucrează pentru dialog și coexistență fraternă în Orientul Mijlociu, unde credința creștină s-a născut și este vie, în ciuda suferințelor. Acelor dragi populații, Dumnezeu să le dăruiască mereu tărie, statornicie și curaj”.

Pontiful a transmis, de asemenea, apropierea sa față de populațiile din R. Cehă lovite recent de un puternic uragan. ”Mă rog pentru cei răposați și pentru răniți”, a spus papa Francisc, ”precum și pentru cei care au trebuit să-și lase casele, grav afectate”.

În fine, papa a salutat pelerinii prezenți, în special pe cei din Italia, polonezii, spaniolii și pe cei din alte țări, urându-le ca ”vizita la mormintele Sfinților Petru și Pavel să întărească iubirea pentru Cristos și pentru Biserică”.

Rugăciunea Îngerul  Domnului s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

 



Sursa:vaticannews.va/ro