”Isus, modelul și sufletul oricărei rugăciuni” a fost tema catehezei prezentată de papa Francisc la audiența generală de miercuri, 2 iunie a.c., desfășurată în curtea interioară ”Sf. Damasus” din Palatul Apostolic. Respectând restricțiile valabile pentru această perioadă a pandemiei, au luat parte la tradiționala întâlnire săptămânală cu Sfântul Părinte sute de romani și pelerini.
Cateheza a început cu proclamarea unei pericope din Evanghelia după Sf. Luca: [La ultima cină, Isus a spus discipolilor săi:] ”Voi sunteţi cei care aţi rămas cu mine în încercările mele. Şi eu rânduiesc pentru voi o împărăţie aşa cum Tatăl a rânduit pentru mine. Símon, Símon, iată, Satana a cerut ca să vă cearnă ca pe grâu; eu însă m-am rugat pentru tine, ca să nu piară credinţa ta; iar tu, când te vei fi întors, întăreşte-i pe fraţii tăi!”.
”Evangheliile”, a remarcat papa la începutul catehezei, ”ne arată importanța fundamentală pe care a avut-o rugăciunea în relația dintre Isus cu discipolii săi”. Isus se roagă înainte de a-și alege apostolii (cf. Lc 6,12-13) și se roagă fără încetare pentru ei, chiar dacă nu lipsesc greșelile și căderile. La ultima cină, Isus îi spune lui Petru că s-a rugat pentru el ca să nu piară credința lui (cf. Lc 22,31-32).
Papa Francisc: «Impresionează, în timpul cedării, să știi că în acel moment nu încetează iubirea lui Isus. ”Dar, părinte, dacă eu sunt în păcat de moarte, este prezentă iubirea lui Isus?” Da. ”Și Isus continuă să se roage pentru mine?” Da. ”Iar dacă eu am făcut lucrurile cele mai urâte și atât de multe păcate, Isus continuă să mă iubească?” Da. Iubirea și rugăciunea lui Isus pentru fiecare dintre noi nu încetează, mai mult, devin mai intense, iar noi suntem în centrul rugăciunii sale».
Revenind la mărturia Evangheliilor, papa a scos în evidență faptul că rugăciunea precedă momentul crucial în care Isus verifică credința discipolilor săi și îi întreabă: Voi cine spuneți că sunt eu? (cf. Lc 9, 18-21). Iar după ce le vorbește pe față despre patima, moartea și învierea sa, Isus îi ia cu sine pe Petru, Iacob și Ioan și urcă pe munte ca să se roage și, în timp ce se ruga, are loc Schimbarea la Față (cf. Lc 9, 28-31). ”Această manifestare anticipată a gloriei lui Isus”, a spus pontiful, ”a avut loc în rugăciune, în timp ce Fiul era cufundat în comuniunea cu Tatăl și consimțea din plin la voința sa de iubire, la planul său de mântuire. Și din acea rugăciune iese un cuvânt clar pentru cei trei discipoli implicați: Acesta este Fiul meu, cel ales, ascultați-L! (Lc 9,35). Din rugăciune vine îndemnul de a-L asculta pe Isus, întotdeauna din rugăciune”.
Chiar și numai din acest parcurs sumar al Evangheliei, a spus papa la finalul catehezei, ”reținem că Isus vrea nu numai să ne rugăm cum se roagă El, dar ne asigură că, chiar dacă încercările noastre de a ne ruga ar fi cu totul zadarnice și ineficace, noi ne putem baza întotdeauna pe rugăciunea lui”.
Papa Francisc: «Chiar dacă rugăciunile noastre ar fi doar bâlbâieli, dacă ar fi compromise de o credință șovăitoare, nu trebuie să încetăm niciodată a avea încredere în El. Eu nu știu să mă rog, dar El se roagă pentru mine. Susținute de rugăciunea lui Isus, rugăciunile noastre timide se sprijină pe aripi de vultur și urcă până la cer. Nu uitați: Isus se roagă pentru mine. ”Acum?” – Acum. În momentul încercării, în momentul păcatului, chiar și în acel moment, Isus, cu o iubire atât de mare, se roagă pentru mine».
La salutul în italiană, papa a menționat prezența unui grup de preoți nou-sfințiți din dieceza de Verona și a pelerinilor din dieceza de Chioggia.
Făcând trimitere la solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, papa a îndemnat credincioșii să afle în Euharistie, ”mister de iubire și de glorie, acel izvor de har și de lumină care luminează cărările vieții”.
În fine, la nelipsitul salut adresat bătrânilor, tinerilor, bolnavilor și soților recent căsătoriți, papa a spus: ”Trupul și Sângele lui Cristos să fie pentru fiecare dintre voi prezență și susținere în mijlocul greutăților, sublimă mângâiere în suferințele de fiecare zi și arvună a învierii veșnice”.
Audiența generală s-a încheiat cu rugăciunea ”Tatăl Nostru”, urmată de binecuvântarea apostolică ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.