Amintind că cercetășia, prin disponibilitatea sa în slujba aproapelui, este chemată să activeze pentru o Biserică mai „extrovertită” și pentru o lume mai umană, papa Francisc le-a spus cercetașilor francezi că au nobila misiune de a da mărturie despre această angajare prin propria credință, oriunde s-ar afla. De asemenea, pontiful i-a îndemnat să fie în același timp „creștini dinamici și cercetași fideli”. „Și veți fi astfel” – a spus pontiful – „încercând să fiți coerenți cu valorile pe care le reprezentați, având convingeri puternice, bazate pe Evanghelie, într-un spirit de deschidere față de alții. Astfel, de acțiunile voastre va beneficia, în diferite moduri, societatea în care trăiți” (cf Enciclica „Fratelli tutti”, 203).
În discursul adresat cercetașilor francezi, pontiful a amintit că – prin pedagogia lor de frați și surori mai mari care-i protejează pe cei mai mici, ajută la descoperirea și rodnicia talentelor primite de la Domnul, arătând cum „toți avem nevoie să trăim relații umane reale și nu doar virtuale, mai ales la vârsta la care se formează caractere și personalități”. Pontiful și-a exprimat totodată gratitudinea față de cuplurile de soți care-i sprijină și care dau mărturie în mijlocul lor despre frumusețea căsătoriei.
Mulțumindu-le pentru relația lor cu natura și pentru mesajul respectului față de ceilalți, pontiful i-a îndemnat pe cercetași să nu se descurajeze în fața formelor de egoism din lume, să nu se închidă în ei înșiși și să nu fie tineri inerți, fără idealuri, ci să răspândească lumina și speranța, împărtășind tuturor bucuria trăirii Evangheliei.