Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie pentru victimele de la Paris

 
Papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie pentru victimele de la Paris
  • 08 Ian 2015
  • 3987

Suveranul Pontif a celebrat Sfânta Liturghie de joi dimineață pentru victimele atacului terorist de la Paris, ce a avut loc la sediul săptămânalului satiric”Charlie Hebdo”. Încă de la începutul Sfintei Liturghii, papa a oferit rugăciunea sa pentru victimele atacului brutal:
Papa Francisc: • ”Atentatul de ieri de la Paris ne face să ne gândim la cruzimea umană, la terorism, fie la terorismul izolat, fie la terorismul de stat. De câte cruzime este capabilă ființa umană! Să ne rugăm la această Sfântă Liturghie pentru numeroasele victime ale acestei cruzimi și să cerem pentru cei capabili de această cruzime ca Domnul să le schimbe inimile”.


Telegrama Papei


”Aflând știrea atentatului oribil, care a avut loc la Paris și care s-a soldat cu numeroase victime, Sanctitatea Sa Papa Francisc se unește în rugăciune la durerea familiilor îndoliate și la tristețea tuturor francezilor”, se citește într-o telegramă de condoleanțe trimisă joi în numele Suveranului Pontif de cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin. Papa ”încredințează victimele lui Dumnezeu cel milostiv, rugându-L să le primească în lumina sa. Pontiful – se mai afirmă în telegramă – își exprimă profunda sa apropiere față de persoanele rănite și de familiile lor, cerând de la Domnul mângâiere și întărire în această încercare. Sfântul Părinte – se citește la finalul telegramei – condamnă încă o dată violența care generează atâta suferință și implorând de la Dumnezeu darul păcii, invocă binecuvântarea cerească asupra familiilor afectate și a francezilor”.

Pontiful își exprimase încă din cursul zilei de miercuri ”condamnarea cea mai fermă pentru atentatul oribil” care a semănat ”moarte, aruncând în consternare întreaga societate franceză, tulburându-i adânc pe toți oamenii iubitori de pace, cu mult peste frontierele Franței”.

La predica Sfintei Liturghii, celebrată joi în capela reședinței sale din Casa Sfânta Marta, papa Francisc a prezentat câteva scurte considerații despre lecturile biblice ale zilei din ritul roman sau latin. Pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu, a spus Sfântul Părinte, este nevoie de iubire, inteligența nefiind îndeajuns. Dumnezeu este cel care ne-a iubit mai întâi, a subliniat papa referindu-se la lectura biblică luată din Prima Scrisoare a Sf. Apostol Ioan, iar iubirea creștină este făcută din fapte concrete, nu din cuvinte.
Papa Francisc: • ”Dumnezeu e iubire și numai pe calea iubirii îl poți cunoaște pe Dumnezeu. O iubire rezonabilă, însoțită de rațiune, dar iubire. «Cum pot să iubesc ceea ce nu cunosc?» - s-ar putea întreba cineva. «Iubește-i pe cei de lângă tine!», a răspuns papa. Aceasta este învățătura celor două porunci. Cea mai mare este să-l iubești pe Dumnezeu, pentru că El este iubire. Dar a doua este să-l iubești pe aproapele. Pentru a ajunge la cea dintâi trebuie să urcăm scările celei de a doua: altfel spus, prin iubirea față de aproapele ajungem să-l cunoaștem pe Dumnezeu, care este iubire. Numai printr-o iubire rezonabilă, dar iubind, putem ajunge la această iubire”.

Iubire creștină, nu de telenovelă


Papa Francisc: • ”Cine iubește, îl cunoaște pe Dumnezeu. Cine nu iubește, nu l-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire. Dar nu o iubire de telenovelă. Nu! O iubire trainică, puternică, o iubire veșnică, o iubire care se arată – arătarea este un cuvânt din aceste zile – în Fiul său, care a venit să ne mântuiască. Iubire concretă, iubire făcută din fapte și nu din cuvinte. Pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu e necesară viața întreagă, un parcurs, un drum de iubire, de cunoaștere, de iubire față de aproapele, de iubire față de cei care ne urăsc, de iubire față de toți oamenii”.

Subliniind cuvintele Sfântului apostol Ioan, potrivit căruia Dumnezeu este cel care ne-a iubit mai întâi, Pontiful a făcut referință la profetul Ieremia, care spune că iubirea lui Dumnezeu este ca floarea de migdal, primul care înflorește când vine primăvara.

Dumnezeu ne-a iubit cel dintâi


Comentând apoi pagina Evangheliei, despre înmulțirea celor cinci pâini și a celor doi pești, Sfântul Părinte a scos în evidență atitudinea lui Isus față de mulțime: lui i s-a făcut milă pentru erau ca niște oi dezorientate, fără păstor. De aceea Isus începe să învețe mulțimile și lumea îl ascultă. Când se face târziu și cere discipolilor să dea de mâncare mulțimii, discipolii dau dovadă de ”o anumită nervozitate”, ceea ce arată că Dumnezeu a ajuns cel dintâi, în timp ce discipolii nu au înțeles:
Papa Francisc: • ”Așa este iubirea lui Dumnezeu: ne așteaptă mereu, ne surprinde mereu. Este Tată, este Tatăl nostru care ne iubește nespus de mult, care este mereu dispus să ne ierte. Nu o dată, ci de 70 de ori câte 7. Întotdeauna! Ca un tată plin de iubire. Pentru a-l cunoaște pe acest Dumnezeu, care este iubire, trebuie să urcăm treapta iubirii față de aproapele, prin faptele de caritate, prin faptele de milostenie, pe care Domnul ni le-a învățat. Fie ca Domnul, în aceste zile în care Biserica ne face să ne gândim la manifestarea, arătarea lui Dumnezeu, să ne dăruiască harul de a-l cunoaște pe calea iubirii”.



Sursa:ro.radiovaticana.va