Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cuvântul Preasfinției Sale Cristian: jovialitatea – cheia spre un post adevărat

 
Cuvântul Preasfinției Sale Cristian: jovialitatea – cheia spre un post adevărat
  • 14 Mar 2021
  • 2532

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), 14 martie 2021, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească din Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, a fost celebrată de  Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fiind transmisă în intervalul orar 08.45-09.55  de TVR3 și online de Radio Blaj TV.

Incipitul cuvântului de învățătură a fost marcat de Preasfinția Sa Cristian prin importanța analizei stării noastre spirituale, la începutul Postului Mare. Evanghelistul Matei ne vorbește astăzi despre iertare, post și bogății.

În logica divină, iertarea nu este doar ștergerea datoriilor, ci dăruirea gratuită a iubirii lui Dumnezeu. Așadar, iertarea noastră față de aproapele, trebuie să fie direct proporțională cu iubirea infinită a Tatălui. Iertarea nu este o uitare, o amnezie, ci un act săvârșit cu voință și conștiință deplină. Totodată nu este o justificare a răului comis. Este o conștientizare a durerii și un act de iubire față de cel care ne-a greșit. Iertarea umană trebuie să aibă ca și model iertarea lui Dumnezeu, Cel care iartă și uită păcatul nostru, prin mâna preotului în Taina Sfintei Spovedanii. Doar dacă iertăm cu adevărat, ne eliberăm de vicii și trăim postul cu adevărat, având sufletul liber de orice greutate.

Se cuvine să urmăm exemplul Sfântului Arhidiacon Ștefan, cel care a cerut iertare pentru cei care îl ucideau, continuând cu mărturia până la sânge a Fericiților Episcopi Martiri, care, în același fel, i-au iertat pe călăii lor din închisorile comuniste. În acest sens, se cuvine ca în timpul Marelui Post în care intrăm să nu ne întunecăm chipurile cu fățărnicie pentru a vedea ceilalți că postim, ci să ne păstrăm jovialitatea și bucuria. Să postim cu sufletul, nu cu aspectul exterior, ca fariseii. Grija față de sufletul nostru trebuie să primeze în fața postului fizic și aparent.

În perioada Postului suntem invitați să analizăm dacă ne adunăm comori eterne în Ceruri, sau ne adunăm comori vremelnice, ușor de pierdut în lucruri pământești. Ce loc este mai potrivit decât iubirea eternă a Tatălui, pentru a ne depozita valorile și comorile inimilor noastre?

Îndemnul la începutul acestui Post este de a reveni la simplitate, la sobrietate și la reîntoarcerea la aspectele importante ale existenței noastre. Episcopul Cristian i-a încurajat pe credincioși să își deschidă sufletele, pentru ca Lumina lui Cristos să ne lumineze întunecimile sufletelor noastre.

 

Biroul Arhieparhial de Presă

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro