În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, a Fiului risipitor, 28 februarie 2021, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească din Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, a fost celebrată de Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, a fost transmisă în intervalul orar 08.45-09.55 de TVR3 și online de Radio Blaj TV.
În predica rostită, Episcopul Cristian a precizat că nu există stare de păcat din care să nu putem ieși, deoarece Dumnezeu, Părinte bun și milostiv, ne așteaptă pe fiecare dintre noi, fiii risipitori, să ne întoarcem în brațele Sale. Fiul cel mic este prototipul celui care risipeşte mai întâi încrederea şi afecţiunea părintelui prin solicitarea anticipată a părții sale de moștenire. Evanghelia de astăzi este, așadar, o imagine a atitudinilor noastre față de Dumnezeu și de Biserică, atunci când reclamăm ceea ce credem că „ni se cuvine”.
Tatăl milostiv îndeplinește cererea fiului, respectându-i pe deplin libertatea. În schimb, această libertate iluzorie trăită greșit îi va aduce fiului risipă și lipsă, acesta se regăsindu-se într-o stare de foame și de lipsuri: foame fizică și foame de iubire. Constatând prăpastia şi ruina în care a ajuns, fiul ia hotărârea să se întoarcă la tatăl său. Este clipa venirii în sine, clipa pocăinţei şi a hotărârii. De aici va începe ridicarea.
Preasfinția Sa a îndemnat la conștientizarea prăpastiei păcatului în care ne aflăm și noi adesea. Momentul întoarcerii fiului rătăcitor zugrăvește icoana milostivirii Tatălui ceresc. Dumnezeu nu doar iartă, ci uită păcatul fiului risipitor și îl reabilitează în totalitate. Dorul de Dumnezeu trebuie să ne determine și pe noi să ne întoarcem în Casa Tatălui.
Însă iată că sărbătoarea prilejuită de întoarcerea fiului risipitor, trezește resentimente în fratele său rămas acasă. În fața dramei pe care tatăl o trăiește de a descoperi un fiu risipitor și un alt fiu nemulțumitor, evanghelistul Luca ne descrie magistral milostivirea fără limite a lui Dumnezeu, accentul fiind pus pe iertarea și pe îndurarea Tatălui, care nu renunță la milostivirea Sa față de fiecare dintre fiii Săi. Mai mult, toți cei care primesc această iubire atât de mare, se transformă profund și se convertesc.
Preasfințitul Cristian a concluzionat prin îndemnul la o analiză a sufletelor noastre, pentru a învăța din iertarea oferită de Dumnezeu și pentru a ne interoga trăirea creștină prin parametrul iubirii: cât suntem capabili să iertăm?
Biroul Arhieparhial de Presă