Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Relațiile diplomatice ale Sfântului Scaun. Cu România, din 1920

 
Relațiile diplomatice ale Sfântului Scaun. Cu România, din 1920
  • 09 Feb 2021
  • 1971

La 8 februarie 2021 Sfântul Scaun are relații diplomatice cu 183 de state. Raporturile oficiale cu România au început în 1920, primul diplomat român acreditat la Vatican fiind Dimitrie C. Penescu. În prezent, România îl are ca ambasador pe lângă Sf. Scaun pe prof. Liviu-Petru Zăpîrțan, în timp ce Sfântul Scaun îl are ca nunțiu apostolic în România și R. Moldova pe arhiepiscopul Miguel Maury Buendía. Două au fost până acum călătoriile apostolice efectuate de Suveranii Pontifi în România: Sfântul Ioan Paul al II-lea (1999) și papa Francisc (2019).

În contextul tradiționalei întâlniri de la început de an dintre Suveranul Pontif și ambasadorii acreditați pe lângă Sfântul Scaun, Sala de presă a difuzat o notă informativă referitoare la dinamica propriilor relații diplomatice.

Astfel, până la 8 februarie 2021, Sfântul Scaun a încheiat relații diplomatice cu 183 de state, la care se adaugă Uniunea Europeană și Ordinul Militar Suveran de Malta. Dintre acestea, 88 de țări au o ambasadă cu sediul la Roma.

În ceea ce privește acordurile bilaterale recente, de amintit aici semnarea, pe 12 octombrie 2020, a celui de-al Șaptelea Acord Adițional cu Austria la Convenția din 23 iunie 1960 pentru Reglementarea raporturilor patrimoniale. Totodată, au fost ratificate următoarele Acorduri: pe 17 ianuarie, Acordul-Cadru cu R. D. Congo (semnat în 20 mai 2016), iar pe 7 septembrie, Acordul privind statutul juridic al Bisericii catolice în Burkina Faso (semnat în 12 iulie 2019). De asemenea, pe 17 iunie, Sfântul Scaun a ratificat în numele și în contul Statului Cetății Vaticanului ”Amendamentul Kigali” de la Protocolul din Montreal privind substanțele care sărăcesc stratul de ozon, la care își dăduse adeziune în 5 mai 2008. În fine, pe 12 octombrie, Sfântul Scaun și R. P. China au decis să prelungească, pentru o perioadă ulterioară de doi ani, validitatea Acordului provizoriu asupra numirii episcopilor în China, semnat la Beijing în 2018.

Relațiile diplomatice cu România
Raporturile oficiale cu România au început în 1920, primul diplomat român acreditat la Vatican fiind Dimitrie C. Penescu, care și-a prezentat scrisorile de acreditare papei Pius al XI-lea. Relațiile bilaterale oficiale au fost întrerupte unilateral de regimul comunist în 1950.

Raporturile diplomatice au fost restabilite în 1990, iar actualul ambasador pe lângă Sf. Scaun, prof. Liviu-Petru Zăpîrțan a fost numit în această misiune pe 5 august 2016 de președintele României Klaus Werner Iohannis și acreditat în 10 noiembrie 2016 de papa Francisc.

Din 1990, prof. Liviu-Petru Zăpîrțan este al șaselea ambasador al României la Sf. Scaun, după Gheorghe Pancrațiu Iuliu Gheorghiu, Teodor Baconsky, Mihail Dobre, Marius Lazurcă și Bogdan Tătaru-Cazaban.

La rândul său, Sfântul Scaun a avut în această ultimă perioadă cinci ambasadori în România cu rangul de nunțiu apostolic: arhiepiscopii (titulari) John Bukovsky, Janusz Bolonek, Jean-Claude Périsset, Francisco-Javier Lozano și, din 5 decembrie 2015, pe actualul nunțiu în România și R. Moldova, mons. Miguel Maury Buendía.

De adăugat că din 1998, în România s-a revenit la vechea tradiție prin care nunțiul apostolic la București devine decanul Corpului Diplomatic.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă



Sursa:vaticannews.va/ro