Printr-o declaraţie comună, clară şi detaliată, semnată de cardinalul Antonio Tagle, preşedinte al Caritas Internationalis, de cardinalul Peter Turkson, prefect al Departamentul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale şi de Aloysius John, secretarul general al Caritas Internationalis, se cere ca toate ţările, în special cele mai defavorizate, să poată avea acces la vaccinuri pentru a face faţă pandemiei de Covid-19, prezentă în lume de un an.
Documentul solicită Organizaţia Naţiunilor Unite în vederea abordării chestiunii printr-o reuniune specială a Consiliului de Securitate.
În document se spune: «Pandemia a scos la iveală fragilitatea şi vulnerabilitatea existenţei umane. Pentru a lupta împotriva răspândirii acestui virus, familia umană a încercat să acţioneze solidar, prin respectarea regulilor de distanţare şi izolarea socială, prin închiderea frontierelor şi utilizarea masivă a tehnologiei digitale în vederea comunicării. Papa Francisc a spus adesea că virusul ne-a unit şi că doar prin solidaritate putem ieşi din această pandemie.»
Documentul aminteşte că anul acesta vaccinurile au devenit centrul atenţiei şi al multor speranţe, în special al speranţei reluării pe deplin a vieţii economice şi sociale. Naţiunile bogate – care au plătit pentru producerea vaccinurilor – aşteaptă acum rentabilitatea investiţiei lor. Însă, acest proces a condus la un fel de protecţionism în Nordul lumii, un fel de naţionalism care lasă pe margine Sudul global, unde se concentrează majoritatea săracilor.
Documentul aminteşte totodată că papa Francisc a încurajat oamenii să se vaccineze, acesta fiind un mod de a-şi exercita responsabilitatea faţă de ceilalţi şi faţă de binele comun. Pontiful a reiterat toată că lumea trebuie să aibă acces la vaccin, fără ca cineva să fie exclus din cauza sărăciei. De altfel, un prim grup de oameni fără adăpost a fost vaccinat anti-Covid în Cetatea Vaticanului, urmând ca şi alte grupuri de oameni dezavantajaţi să primească vaccinul în viitorul apropiat.
În declaraţia comună, cei doi cardinali evidenţiază momentul crucial în care ne aflăm, moment ce oferă în acelaşi timp oportunitatea de a trăi miracolul carităţii şi de a salva împreună lumea globalizată.
Distribuirea inegală a dozelor – se spune în continuarea declaraţiei – ridică o problemă pentru comunităţile din Sudul lumii care au o mare nevoie de acest vaccin. În lumea noastră interconectată, vaccinurile trebuie să fie disponibile în mod echitabil. Suntem preocupaţi – spun cardinalii Tagle şi Turkson – pentru comunităţile din Africa şi pentru naţiunile sărace din America Latină şi din Asia, prelaţii amintind că vaccinurile sunt un mijloc de respectare şi salvare a "Darului Vieţii".